Zece şcoli din Galaţi, monitorizate de poliţiştii locali. Ce amenzi riscă părinţii ai căror copii chiulesc de la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii legii vor lua în colimator şi chioşcurile amplasate în vecinătatea unităţilor de învăţământ pentru a verifica dacă respectă interdicţiile pricind vânzarea anumitor către elevi, cum ar fi ţigările şi alcoolul.

În noul an de învăţământ, Poliţia Locală Galaţi demarează planul de măsuri „Siguranţa în şcoli 2019 - 2020”, plan care are ca scop principal asigurarea ordnii şi siguranţei publice în rândul elevilor, personalului didactic şi nedidactic în zona adiacentă unităţilor şcolare.

Pe perioada anului şcolar 2019-2020, Poliţia Locală Galaţi va monitoriza zece unităţi de învăţământ, câte două pentru fiecare secţie de ordine publică. Astfel, pentru a evita apariţia unor evenimente nedorite, Poliţia Locală Galaţi şi-a propus luarea unor măsuri ferme în apropierea unităţilor şcolare, pe linie de ordine publică, siguranţă rutieră şi control comerţ.

”În cadrul planului de măsuri „Siguranţa în Şcoli 2019 - 2020”, se va avea în vedere: includerea unităţilor de învăţământ şcolar şi preuniversitar pe itinerariile de patrulare ale poliţiştilor locali; readaptarea dispozitivelor de ordine şi siguranţă publică şi rutieră, în vederea asigurării unei prezenţe active în zona unităţilor şcolare şi pe traseele adiacente, în intervalele orare în care elevii se îndreaptă către instituţiile de învăţământ sau către domiciliu, precum şi în pauzele dintre ore; identificarea şi destructurarea grupurilor de cartier care frecventează zona din jurul unităţilor de învăţământ; identificarea minorilor aflaţi în situaţii de risc; identificarea locurilor frecventate de elevii care absentează de la cursuri, în vederea prevenirii acestui fenomen şi comunicarea instituţiilor de învăţământ a acestor aspecte; verificarea societăţilor comerciale amplasate în zona unităţilor de învăţământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor”, a declarat Aurelia Matei, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi.

Pe perioada anului şcolar 2019-2020, în atenţia Poliţiei Locale Galaţi vor fi următoarele unităţi de învăţământ:

-Secţia nr. 1 Poliţie Locală – Şcoala Gimnazială nr. 28 şi Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”;

-Secţia nr. 2 Poliţie Locală – Şcoala Gimnazială nr. 10 şi Şcoala Gimnazială nr. 11;

-Secţia nr. 3 Poliţie Locală – Şcoala Gimnazială nr. 5 şi Şcoala Gimnazială nr. 43;

-Secţia nr. 4 Poliţie Locală – Colegiul Tehnic de Alimentaţie şi Turism „Dumitru Moţoc” şi Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”;

-Secţia nr. 5 Poliţie Locală – Şcoala Gimnazială nr. 19 şi Colegiul Tehnic „Radu Negru”.

„Ca şi în anii precedenţi, Poliţia Locală acordă o atenţie deosebită siguranţei elevilor şi cadrelor didactice din învăţământul gimnazial şi liceal, împreună cu celelalte instituţii de aplicare a legii din municipiul Galaţi. Anul acesta vom debuta cu planul de măsuri specific, „Siguranţa în Şcoli 2019 - 2020”, odată cu începerea anului şcolar pe 09 septembrie, dată la care echipaje de poliţişti locali de la ordine publică şi siguranţă rutieră vor fi prezente cu autospecialele din dotare în zona şcolilor. 14 patrule de ordine publică şi şase patrule de la Serviciul de Siguranţă Rutieră va avea Poliţia Locală în stradă, la deschiderea noului an şcolar. Totodată, în perioada imediat următoare vom verificarea societăţile comerciale amplasate în zona unităţilor de învăţământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor. Nu trebuie uitat nici faptul că, poliţiştii locali, conform prevederilor legale, se vor implica activ în diminuarea absenteismului şi abandonului şcolar”, a declarat Petrică Hahui, directorul general al Poliţiei Locale Galaţi.

Pe perioada anului şcolar 2019 -2020, poliţiştii locali vor avea în atenţie posibilele cazuri de abandon şcolar. Conform prevederilor legii nr. 1/2011, poliţiştii locali împuterniciţi de primarul municipiului pot aplica sancţiuni părinţilor sau reprezentanţilor legali ai căror copii nu urmează cursurile învăţământului obligatoriu. Amenzile variază între 100 şi 1.000 lei ori muncă echivalentă în folosul comunităţii, prestată de părinte sau de tutorele legal.

În unele situaţii, aceştia sau reprezentanţii legali pot fi traşi la răspundere pentru „împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu”, care constituie infracţiune prevăzută la art. 380, din Codul Penal, pedeapsa fiind de până la un an închisoare.

La nivelul Poliţiei Locale Galaţi, încă de la începutul anului 2018, cinci angajaţi ai Poliţiei Locale Galaţi, fiind vorba despre şefii secţiilor de ordine publică, au fost împuterniciţi de primarul municipiului, să constate contravenţii şi să aplice amenzi contravenţionale, conform prevederilor art. 360, din Legea nr. 1/2011, a Educaţiei Naţionale.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite