Vitamina C, ce minuni face în organism inamicul tuturor bolilor: cum o foloseşti ca să te apere de răceli şi să te ajute să trăieşti mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Citricele sunt pline de Vitamina C
Citricele sunt pline de Vitamina C

Alături de vitamina A, E şi seleniu, vitamina C face parte din grupa principalilor antioxidanţi care combat radicalii liberi, ajutând celulele să se reînnoiască în mod permanent şi să-şi păstreze sănătatea. Vitamina C întăreşte sistemul imunitar şi luptă eficient împotriva oricăror agenţi patogeni, paraziţi, microbi. Vitamina C este considerată, în prezent, cel mai redutabil inamic al tuturor bolilor.

Vitamina C a fost descoperită în 1932, iar pentru această realizare cercetătorul Szent-Gyorgy a câştigat Premiul Nobel în medicină. Vitamica C a fost atunci izolată din lămâie, iar cercetările au relevant că este una dintre vitaminele indispensabile organismului. Termenul este derivat din combinaţia a doua cuvinte: vital şi amine. Vitamica C se absoarbe prin mucoasa bucală, cea esofagiană şi prin intestinul subţinere. Trebuie avut mare grijă la stres, consumul de alcool, fumul de ţigară şi la consumul de antibiotice pentru că toate aceste lucruri duc la o diminuare a asimilării de vitamină C. Un aport crescut de această vitamină trebuie consumat de către fumători, bolnavii cronici şi sportivii de performanţă.

Despre vitamine

Organismul are nevoie de vitamine în cantităţi minuscule, de cele mai multe ori câteva sutimi de gram, pe care şi le procură din trei surse: alimente, băuturi şi corpul uman. De exemplu, vitamina K este eliberată de bacteriile intestinale, iar vitamina D se produce cu ajutorul iradierii pielii cu ultraviolete.

Vitaminele sunt solubile în apa sau grasimi. Cele solubile în grasimi sunt vitaminele A, D, E, K şi se acumulează în zonele corpului unde există depozite de lipide şi în ficat. Atunci când sunt luate în cantitati mari, vitaminele solubile în grasimi pot provoca intoxicaţii. Vitaminele solubile în apa sunt B şi C. În cazul în care sunt administrate în exces, ele nu provoacă intoxicaţii, ci sunt eliminate prin urină. Este interesant de remarcat ca cele mai multe animale îşi produc singure vitamina C de care au nevoie, dar că omul, primatele şi porcuşorii de Guineea şi-au pierdut aceasta abilitate.

Proprietăţile vitaminei C

  • este cel mai puternic antioxidant
  • este antiinfecţioasă şi antitoxică
  • este un antibacterian puternic
  • favorizează asimilarea fierului de către organism
  • mareşte rezistenţa vaselor de sânge
  • ajută la formarea globulelor roşii, a dinţilor şi a oaselor
  • reglează nivelul glicemiei şi al colesterolului
  • detoxifică organismul
  • stimulează producţia de anticorpi

Deficitul şi excesul de vitamină C

Deficitul de vitamina C se manifestă prin sângerarea gingiilor, predispoziţia la viroze şi infecţii, lipsa apetitului, depresie, tulburări digestive, schimbări bruşte de dispoziţie, cicatrizarea lentă a rănilor, lipsa de energie. Excesul de vitamina C poate duce rareori la apariţia pietrelor la rinichi, greaţă, ameţeală şi perturbări în capacitatea organismului de apărare împotriva radicalilor liberi.

Doza zilnică recomandată de vitamina C este de 60 - 100mg în cazul adulţilor şi 35 – 65 mg pentru copiii până în 14 ani. În cazul fumătorilor, este recomandat un aport de minimum 120 mg pe zi, deoarece fumatul şi expunerea la fumul de ţigară cres riscul de deficit de vitamina C.

Cele mai bogate surse naturale de vitamina C

Legume cu un conţinut bogat în vitamina c: pătrunjel (frunze), ardei iute, broccoli, hrean, varză de bruxelles, conopidă, gulii, spanac, varză roşie, varză creaţă, arpagic, pătrunjel rădăcină, păpădie (frunze, tije), roşii, cartof dulce, ridichi, păstârnac, praz, varză murată, fasole verde păstăi, sparanghel, dovlecei, usturoi, salată verde, andive, ţelină rădăcină, sfeclă roşie, anghinare, ceapă.

Fructe cu un conţinut bogat în vitamina c: măceşe, cătină, coacăze negre, kiwi, lămâi, portocale, grepfrut, mango, căpşuni, coacăze roşii, pepene galben, mandarine, ananas, kaki, agrişe, zmeură, afine, mure, gutui, mere, avocado, banane, rodii.

Mai ales primăvara, vitamina C este de un real folos atât în combaterea asteniei de primăvară cât şi a stărilor depresive. Introduceţi în alimentaţia zilnică cât mai multe crudităţi şi sucuri naturale şi veţi observa rapid o ameliorare evidentă a tonusului psihic, a bunei dispoziţii, o eficientă mărită în acţiunile zilnice şi un nivel crescut de energie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite