VIDEO FOTO Peste 30.000 de oameni la Festivalul Scrumbiei de la Galaţi. Concerte, grătare sfârâind, multă bere şi un record naţional foarte gustos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentul a fost organizat de Primăria din Galaţi, suma cheltuită în acest scop fiind de 141.000 de lei. Însă doar concertele şi plimbarea au fost pe gratis. Pentru mâncare şi băutură, care au fost preţuri destul de umflate, pofticioşii au trebuit să umble la portofele.

O estimare făcută de organizatori a arătat că la cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Scrumbiei, care sâmbătă şi duminică a ocupat zona de promenadă a falezei Dunării de la Galaţi, au participat în jur de 30.000 de oameni, ceea ce înseamnă că, din acest punct de vedere, evenimentul a fost un succes.

GALERIE FOTO

Sâmbătă, 20 aprilie, gălăţenii au putut vedea o serie de expoziţii culinare destul de interesante, au mâncat şi au băut de toate (nu doar clasica scrumbie ce sfârâia pe grătare, în sute de exemplare în acelaşi timp), iar seara s-a încheiat cu un spectacol în cursul căruia au cântat Sofia Vicoveanca, Daniela Condurache şi „Rapsozii Botoşanilor”.

Ziua de duminică a fost mult mai densă în evenimente. Încă de dimineaţă (de la 7,30), pescarii amatori din oraş s-au întrecut într-un concurs pe... uscat. Dat fiind că ne aflăm deja în perioada de prohibiţie a pescuitului, împătimiţii s-au întrecut în lansarea plumbului la punct fix şi la distanţă.

Expoziţiile culinare au fost redeschise de la ora 10,00, la fel şi standurile cu mâncare şi terasele cu grătare şi bere. Oamenii veniţi în număr mare la festival (au fost nu doar din judeţul Galaţi, ci şi din Brăila, Tulcea şi Vrancea) au remarcat spaţiul destul de înghesuit oferit publicului, care a în zona de promenadă a rămas doar cu o fâşie de circa 2-3 metri lăţime la dispoziţie. Cel puţin în zona „La Elice” înghesuia a fost teribilă.

Un alt aspect este legat de standurile autorizate să funcţioneze la festivalul scrumbiei. Multe dintre acestea nu aveau, de fapt, nicio legătură cu evenimentul, căci ofereau spre vânzare tot felul de chinezării, brânză, cartofi prăijiţi, mici şi chiar... lavandă (în toate formele posibile). Preţurile la mâncare şi bere au fost destul de „umflate”, cam cu 30-50% mai mari decât la un restaurant obişnuit.

Festivalul Scrumbiei 2019 Galaţi FOTO Costel Crângan

Asta nu i-a împiedicat însă pe participanţii la eveniment să se simtă bine, iar pe proprietarii teraselor amenajate provizoriu să-ţi extindă afacerea dincolo de zonele autorizate. S-a ajuns, astfel, ca soclurile unor lucrări de artă (din muzeul tabărei internaţionale de sculpture), făcute, în urmă cu 30-60 de ani, de artişti europeni de prestigiu, să fie transformate în cârciumi, cu mese şi cu scaune.

Mai mult, pe unele dintre acestea au apărut şi pubele de gunoi de mari dimensiuni şi chiar toalete cologice, aspect care a stârnit nemulţumirea multor gălăţeni, care sunt de părere că, totuşi, arta nu trebuie batjocorită astfel.

„Că e plin de tarabe cu chinezisme, asta nu mai miră. Dar să transformi spaţiul unei opere de artă în terasă de îngurgitat mici cu bere, asta e prea mult! Să pui şi tomberon pentru lături în interiorul unei sculpturi, asta chiar e o «victorie» a administraţiei cu studii la seral”, ne-a spus Marian Dumitru, unul dintre cei nemulţumiţi de batjocorirea sculpturilor de pe Faleză.

Festivalul Scrumbiei 2019 Galaţi FOTO Costel Crângan

În fine, dincolo de aceste aspecte jenante, ziua de duminică, 20 aprilie, a adus şi un record naţional: cea mai mare ciorbă de storceag (adică din sturion). A avut nu mai puţin de 1.000 de litri, a fost gătită într-un cazan imens, iar autorul acesteia a fost maestrul bucătar Valentin Pisică.

image

Festivalul, care a costat 141.000 de lei (bani suportaţi din  bugetul municipiului Galaţi, din care s-au acoperit onorariile artiştilor şi costurile de organizare; restul a fost pe banii pofticioşilor), se încheie cu un concert al trupei Mandinga. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite