Povestea jandarmului Crăciun, curajosul militar care a desfiinţat aproape singur prostituţia în Galaţii anilor '50
0În anii '50, la Galaţi, prostituţia atinsese apogeul. A fost nevoie de o mână de fier pentru a stopa acest fenomen, iar doi miliţieni ai vremii au reuşit acest lucru. Unul dintre aceştia este colonelul (rtr.) Ghiţă Crăciun, fost jandarm. La cei 92 de ani ai săi, veteranul îşi aminteşte cu drag de cariera sa.
Crescut într-o familie în care tatăl era la rândul său jandarm, colonelul Ghiţă Crăciun a ştiut dintotdeauna ce carieră avea să urmeze.
„De mic copil priveam Jandarmeria ca fiind cea mai înaltă treaptă a armatei. Îi vegheam pe jandarmi trecând pe stradă, îmbrăcaţi în uniforma bleu şi pentru că se pregăteau de război purtau coifuri în loc de caschete. Ori de câte ori se întâmpla ceva, ordinea era adusă de dânşii. Ei erau cei care străjuiau comuna, care dădeau educaţie tineretului. Înainte de a începe horele duminica, şeful de post al Jandarmeriei din comuna Băleni, ne aduna pe toţi şi ne spunea ce trebuie să facem: să fim cinstiţi, să nu ne batem, furtul era cel mai josnic lucru. Tatăl meu, Dumitrache Crăciun, a fost jandarm. El a plecat în Jandarmerie pe vremea când erau două trepte: prima treaptă presupunea să facă armata timp de trei ani, apoi urmau cursurile, care durau doi ani. Dacă finalizai aceşti cinci ani, ieşeai sergent major şi deveneai un om al ţării, adică un stâlp pe care ţara se baza. Ulterior erai repartizat în viaţa rurală. Tatăl meu a trecut ambele etape şi a ieşit sergent major”, ne-a povestit colonelul (rtr.) Ghiţă Crăciun.
Foto: Dumitrache Crăciun, tatăl colonelului (rtr.) Ghiţă Crăciun
O întâmplare nefericită a pus punct carierei tatălui său. De dragul acestuia, colonelul şi-a propus să îi ducă visul mai departe şi să ajungă jandarm.
„În urma unei probleme de pe Nistru, un proiectil l-a lovit în ochi. Nu a mai putut continua cariera în Jandarmerie şi a fost trecut în rezervă. Dar dragostea pentru uniforma militară nu a ieşit din casa noastră. Acest lucru m-a determinat şi pe mine să fiu militar, dar până atunci erau mai multe trepte. Am învăţat şi m-am calificat la nişte cursuri în Galaţi. Pe vremea aceea erau 30 de maşini în tot judeţul Covurlui. Am văzut haina militară pe strada Codreanu, astăzi Primăverii, şi pe strada Maior Fotea, unde era comandamentul. Am cerut să fiu luat la Jandarmerie şi m-au trimis la Centrul Militar pentru recrutare, să fiu încadrat. Mi s-a îndeplinit această dorinţă. Bucuros am fost după un an, când am primit ordinul de chemare, armata începea atunci la vârsta de 24 de ani. Am fost încadrat şi repartizat la Legiunea de Jandarmi Covurlui, iar domnul maior Belcescu era comandantul la acea vreme”, a spus colonelul (rtr.)Ghiţă Crăciun.
30 de zile, program de instrucţie
„În această perioadă am învăţat tehnica Jandarmeriei. Dormitorul acestei unităţi era în Muzeul «Casa Cuza Vodă», la parter. Instrucţia o făceam la Grădina Publică. La finalul perioadei de instrucţie am fost repartizat la Postul de Miliţie Corni. Servicul de patrulare dura câte 24 de ore. După trei patrulări, şeful de post a spus că voi merge numai cu el în patrulări. El m-a învăţat cum să veghez şi cum să mă comport. Astfel am devenit mai iute, mai săritor. După două luni şi jumătate a venit un control la Corni şi am fost mutat la Galaţi. Încă din prima zi de când am intrat în curte s-a schimbat comandantul. L-am văzut dimineaţă, de când a intrat pe poartă şi după două zile am fost chemat la el la cabinet, pe vremea aceea eram caporal. M-a întrebat dacă vreau să fiu planton şi curier special la cabinet. Fără să ezit, am zis da”, îşi aminteşte cu drag veteranul.
Foto: Colonelul Ghiţă Crăciun în tinereţe
Legătura dintre Jandarmerie şi celelalte instituţii din oraş se făcea la acea vreme prin poştă. Clădirea în care se afla Legiunea de Jandarmi există şi astăzi. De câte ori trece prin zonă, colonelul Ghiţă Crăciun vede în curte un copac bătrân unde înainte era sala de mese.
„În 1948, Paştele a picat pe 1 mai şi armata trebuia să defileze pentru prima dată după război, în Galaţi. Jandarmii erau cei care trebuiau să închidă parada. Noi eram un pluton cu aproximativ 50 de persoane. În acea zi am fost avansat de gradul de caporal, la cel de sergent. A fost o cinste şi o onoare pentru mine pentru că înainte de Paşte majoritatea colegilor mei fuseseră învoiţi pentru zece zile să meargă acasă, iar pe mine m-au rugat să rămân la serviciu. S-a dus vestea în comună că am fost avansat şi cineva a anunţat-o şi pe soţia mea”, ne-a povestit veteranul.
„Jandarmeria m-a învăţat să fiu un om bun în societate, să fiu demn. Tatăl meu a fost stâlpul şi modelul meu”, a mai spus acesta.
Comuniştii au desfiinţat Jandarmeria
În 1948, comuniştii au luat decizia de a desfiinţa Jandarmeria. Partidul era deranjat de acţiunile instituţiei.
„Am fost trimişi cu toţii să ne găsim de muncă. Ne-am despărţit şi nu am mai avut posibilitatea să iau legătura cu colegii mei. După 20 de ani mi-am regăsit un coleg la Giurgiu, a fost emoţionant”, a spus colonelul Ghiţă Crăciun.
Cum a stopat jandarmul prostituţia în oraş
Până la acea vreme, prostituţia se practica la scară largă. Odată cu venirea comunismului, regorile regimului au decis că fenomenul trebuia stopat. La acea vreme, multe tinere practicau prostituţia cu străinii, în restaurante, baruri, hoteluri de lux. Aceştia erau singurii care le puteau oferi prostituatelor tot ceea ce ele îşi doreau din punct de vedere material.
„După ce am ieşit din Jandarmerie am lucrat în Miliţie, aveam gradul de plutonier. În acea vreme era lipsă de cadre militare, iar fosta Legiunea a 7-a Galaţi nu avea decât 11 ofiţeri, aşa că ne-a trimis la şcoală, în Bucureşti, pentru doi ani. La finalizarea studiilor erai sublocotenent. În timp am fost Inspector Şef în cadrul Corpului de Control al comandantului şi şeful Biroului Vicii Minori şi Prostituţie. În 1953 eu şi cu un coleg am desfiinţat prostituţia din Galaţi”, îşi aminteşte veteranul.
Prostituatele sau damele de consumaţie au fost integrate în societate şi trimise să lucreze în fabrici, după ce ulterior, erau „redresate moral” în diverse centre. Puţini erau cei care ştiau cu adevărat despre trecutul acestora.
Cele mai dragi amintiri din cariera veteranului sunt cele care ţin de Jandarmerie.
„Încă din vremea regelui eram priviţi ca fiind cea mai înaltă treaptă a armatei. Era şi trebuie să fie în continuare o onoare să-ţi serveşti patria îmbrăcat în uniforma bleu-jandarm”, a conchis colonelul (rtr.) Ghiţă Crăciun.