Colonelul de la ISU din mâinile căruia ies adevărate opere de artă: desenele lui sunt de fapt milioane de puncte care se transformă în chipuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colonelul Paul Ivanov realizează adevărate opere de artă cu pixul, desene care însumează milioane de puncte. Foto: Oana Cernat
Colonelul Paul Ivanov realizează adevărate opere de artă cu pixul, desene care însumează milioane de puncte. Foto: Oana Cernat

Atunci când nu se află în biroul său din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, colonelul Paul Ivanov îşi petrece timpul pictând. Dacă se întâmplă să nu aibă pensulele şi acuarelele la îndemână, acesta face adevărate opere cu pixul.

Colonelul Paul Ivanov s-a născut pe 8 martie 1963, în Tulcea. Pe când avea 24 de ani, acesta  absolvise cursurile Şcolii de Ofiţeri din Bucureşti şi a fost repartizat la Galaţi. De atunci, zi de zi, a îmbrăcat uniforma de pompier. Deşi visa să îmbrăţişeze o carieră artistică, plină de culoare, în timp, Paul Ivanov a căpătat drag de meseria pe care, spune el, i-au ales-o alţii.

„Nu a fost alegerea mea să lucrez în domeniul situaţiilor de urgenţă, ci a altora. Sunt pasionat de pictură încă din copilărie. Deşi eram mult mai talentat decât colegii mei, niciodată nu am primit o notă mai mare de 7 deoarece colile mele nu erau cele mai îngrijite, aşa că profesorii mă sancţionau de fiecare dată pentru neglijenţă. După ce am terminat liceul mi-am dorit să dau admiterea la Facultatea de Arte Plastice, dar una din condiţii era să fi câştigat una din fazele Concursului Naţional «Cântarea României», că aşa era pe atunci, ori să am recomandarea directorului şcolii. Şi cum toate diplomele mele erau încastrate, nu au vrut să mi le returneze şi mi-au dat doar recomandare. Când am ajuns la înscrieri, mi-au spus că recomandarea nu este suficientă, că vor să vadă şi diplomele. Din păcate era ultima zi în care îmi mai puteam depune documentele, aşa că dosarul meu de admitere a fost respins. Ulterior am fost încorporat la pompieri pentru serviciul militar”, a povestit pentru „Adevărul”, colonelul Paul Ivanov, şeful Biroului Resurse Umane din cadrul ISU Galaţi.

Cea mai grea misiune, noaptea în care a devenit tată

La începutul carierei sale, colonelul Paul Ivanov mergea la intervenţii de stingere a incendiilor. Lucra de doar doar ani la Grupul de Pompieri când a mers în misiunea pe care nu o va uita niciodată.

„Cea mai dificilă intervenţie a avut loc în 1989, în perioada 27 - 29 august, când a izbucnit un incendiu la un depozit de furaje pentru animale. A durat două zile intervenţia şi nu o pot uita pentru că în acea noapte a născut soţia mea. Când am ajuns acasă parcă aveam nisip în ochi, nu mai ştiam ce e cu mine, m-am întâlnit cu o vecină care mă felicita şi eu ii spuneam «A, nu, mai aşteptaţi puţin», nu ştiam că soţia născuse pentru că nu au vrut să îmi dea drumul de la serviciu. Atunci au venit colegi de la Bucureşti să conducă intervenţia şi le-am spus că am o problemă, nu mi-au dat drumul şi când am ajuns acasă nici nu am realizat că soţia nu este, am adormit instantanei. Ulterior mi-am dat seama şi am sărit ca ars pentru că nu ştiam unde este. Apoi am găsit pe frigider un bilet de la ea, mă anunţa că a plecat la spital. Se născuse fetiţa mea”, a povestit emoţionat colonelul Paul Ivanov, şeful Biroului Resurse Umane din cadrul ISU Galaţi.

Fostul comandant de pluton şi de campanie face adevărate opere de artă cu pixul, desene care însumează milioane de puncte.

Foto: Oana Cernat

Pompier pictor Galati

„Nu mă inspiră nimic, este partea cea mai dificilă în momentul în care încep să lucrez ceva şi nu ştiu cum va arăta la final. Întotdeauna mă las ghidat de imaginaţie. De multe ori am tendinţa de a mă aşeza la masa de lucru, îmi aranjez colile şi apoi realizez că nu am inspiraţie, aşa că încep să îmi sun cunoscuţii şi să îi întreb ce anume să desenez. Acum am început să pictez cale pe un perete de acasă. Însă în ultima perioadă ajung mai rar la pensule, aşa că pixul îmi este la îndemână”, a spus colonelul Paul Ivanov.

Pompier pictor Galati

„Nu am vândut şi nu am expus niciodată lucrări realizate de mine, dar mi-ar plăcea să le arăt lumii. La Şoala Militară exista un atelier de pictură şi mi se propusese să fac zece lucrări şi apoi să le expun, dar când m-am întors din vacanţă nu am mai găsit nicio pictură. Am mai avut şi o mapă în care adunasem toate desenele pe care le făcusem încă din perioada liceului, dar au dispărut şi acelea”, a povestit Paul Ivanov.

În colecţia de acasă, colonelul are strânse peste 40 de lucrări, în spatele fiecăreia ascunzându-se cel puţin două săptămâni de muncă. Pentru că s-a născut în Deltă, în majoritatea desenelor sale prodomină tema apei.

Talentul său a fost moştenit de fiica sa, Marina. Tânăra a absolvit în 2015 cursurile Facultăţii de Arhitectură.

Atunci când va ieşi la pensie, colonelul Paul Ivanov şi-a promis că va recupera din timpul pierdut şi va picta mai mult ca oricând.  
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite