UPDATE Directorul DSP Galaţi, Valentin Boldea, a fost dus la DIICOT. Fraţii Boldea, suspectaţi că au înşelat trei ministere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorul Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi, a fost condus la DIICOT pentru audieri
Doctorul Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi, a fost condus la DIICOT pentru audieri

Procurori de la DIICOT Galaţi, împreună cu poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate au percheziţionat,  miercuri dimineaţă, şapte locuinţe şi sediul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică şi au pus în executare cincisprezece mandate de aducere.

UPDATE ora 13.00 Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Valentin Boldea, cercetat pentru evaziune fiscală şi înşelăciune, a fost condus la DIICOT Galaţi. El a ieşit din sediul DSP însoţit de anchetatori, după aproape patru ore în care a fost audiat de către procurori şi i s-a cerut să prezinte o serie de documente.

Valentin Boldea a spus că nu ştie motivele acţiunii procurorilor şi că le-a prezentat acestora toate documentele cerute.

La ieşirea din sediul Direcţiei de Sănătate Publică poliţiştii aveau asupra lor o cutie plină cu documente.


NEWSALERT ora 8.30 Printre locuinţele la care au descins procurorii şi poliţiştii miercuri dimineaţă se numără cele ale fostului deputat Mihail Boldea şi a fratelui acestuia Valentin Boldea, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică.

Potrivit DIICOT, au fost demarate cercetări faţă de cinci învinuiţi, „vizând estructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală"

„În fapt, se reţine că învinuiţii Boldea Mihail şi Boldea Valentin au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat si învinuiţii Bivol Mircea, Hristu George, Petrea Andrei Mădălin şi Roşu Eugen, în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale prin creşterea artificială a cheltuielilor aferente unor achiziţii publice şi prin eludarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat" - se precizează în comunicatul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Potrivit procurorilor: „Membrii grupării au utilizat 8 societăţi comerciale, înregistrând operaţiuni comerciale fictive cu diverse mărfuri, cu societăţi aflate în lichidare sau firme tip "fantomă", fapt care a avut drept consecinţă directă diminuarea cuantumului taxelor datorate bugetului de stat" .

Procurorii au mai reţinut în sarcina învinuiţilor şi faptul că au „indus în eroare Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului; Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Ministerul Sănătăţii, cu ocazia încheierii unor contracte având ca obiect reabilitarea unor obiective de interes public de pe raza municipiului Galaţi (unităţi de învăţământ şi unităţi spitaliceşti), prin modificarea unilaterală a cuantumului cheltuielilor aferente achiziţiilor de materiale şi a contravalorii prestaţiilor efectuate, inclusiv prin utilizarea unor documente contabile false emise de către societati controlate direct sau indirect de către membrii grupării".

Conform anchetatorilor, membrii grupării infracţionale au facturat lucrări şi prestări de servicii la preţuri supraevaluate şi au utilizat în mod ilegal sumele de bani, fără respectarea obligaţiile care le reveneau privind obţinerea şi folosirea acestor fonduri.
Gruparea infracţională ar fi fost sprijinită de persoane din conducerile unor instituţii bugetare gălăţene în scopul obţinerii de fonduri nerambursabile pentru lucrări de amenajări şi reparaţii, făcute la preţuri supraevaluate în baza unor documente fiscale fictive.

"Începând cu anul 2011, membrii grupului au atras în activităţi ilicite persoane aflate în conducerea unor instituţii bugetare gălăţene, cărora le-au înlesnit direcţionarea de fonduri nerambursabile destinate efectuării de prestări servicii, lucrări de amenajare şi reparaţii la preţuri supraevaluate. În fapt, aceste lucrări erau efectuate de subcontractori la preţul real al pieţei, diferenţa fiind însuşită de cei implicaţi prin întocmirea unor documente fiscale fictive, în numele societăţilor comerciale folosite", a precizat Poliţia Română.

Prejudiciul estimat de anchetatori este considerabil.

„Prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională ( a grupului) este de estimat la suma de 450.000 de Euro. Învinuiţii vor fi audiaţi la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi, urmând ca în cazul lor, raportat la probatoriul administrat, să se dispună măsurile legale", se mai afirmă în comunicatul DIICOT.

Pentru strângerea probelor DIICOT Galaţi a cooperat cu Serviciul Român de Informaţii.

„Principiul dominoului"

Mihail Boldea, fratele cel mare al doctorului Valentin Boldea, directorul DJSP Galaţi, a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii iunie, de către procurorii DIICOT pentru fraude imobiliare în valoare de aproximativ un milion de euro.

Alături de Boldea, în dosar sunt judecate 18 persoane, acuzate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Potrivit procurorilor, inculpaţii au acţionat sub coordonarea liderului grupării, Mihail Boldea.

Mihail Boldea este arestat preventiv de la sfârşitul lunii martie. Acesta a fost readus în ţară, din Kenya, în data de 27 martie, mandatul de arestare preventivă emis la 22 martie fiind confirmat de instanţa supremă şi, ulterior, prelungit de mai multe ori.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 25 septembrie, proiectul de hotărâre prin care se constată încetarea calităţii de deputat a lui Mihail Boldea şi declară vacant locul de deputat în colegiul 9, Galaţi. Hotărârea a fost adoptată urmare a demisiei lui Boldea din Parlament.

Doctorul Valentin Boldea, fratele lui Mihail Boldea, este medic de familie şi, din anul 2009, ocupă funcţia de director al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite