Un procuror  de la DNA Galaţi este cercetat penal pentru favorizarea infractorului, în Cazul Boldea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul Mihaela Agheniţei Foto: Adevărul
Procurorul Mihaela Agheniţei Foto: Adevărul

Magistratul este învinuit că a instrumentat un dosar penal şi a dispus trimiterea în judecată a lui Mihail Boldea pentru fapte de corupţie în scopul obţinerii reducerii pedepsei fostului deputat în procesul care are ca obiect rechizitoriul DIICOT.

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT) - Serviciul teritorial Galaţi au dispus începerea urmăririi penale împotriva  colegei lor, Mihaela Agheniţei, magistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila,  detaşat anterior la DNA Galaţi.

Potrivit Biroului de informare şi relaţii publice al al DIICOT: „În sarcina acesteia, s-a reţinut faptul că, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu intenţie, a instrumentat un dosar penal în care a dispus trimiterea în judecată a doi inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 257 alin. 1 C .p. cu referire la art. 6 din Legea nr. 78/2000, în scopul asigurării beneficiului dispoziţiilor art. 19 din Legea nr. 682/2002, inculpatului Boldea Mihail, anterior trimis în judecată, prin rechizitoriul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Galaţi”.

În conformitate cu Legea 682/2002: „ Persoana care are calitatea de inculpat şi care a comis o infractiune gravă, iar în timpul judecăţii, denunţă sau facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a unei alte persoane care a săvârşit o infracţiune gravă, beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege, conform art. 19 din Legea nr. 682/2002”.

Cu alte cuvinte, prin trimiterea în judecată a lui Mihail Boldea în baza Legii 78/2000 „privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie”, i s-a creat acestuia posibilitatea de a beneficia de prevederile Legii 682/2002 şi deci de reducere la jumătate a pedepsei care ar putea fi pronunţată de judecători în cazul său pentru acuzaţiile din dosarul instrumentat de DIICOT.

„Faptele învinuitei urmează a fi analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie”, precizează DIICOT.

CSM şi-a dat acordul pentru anchetă

„În şedinţa din data de 25 martie 2013, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat percheziţia domiciliară şi corporală a învinuitei Agheniţei Mihaela, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, fost procuror în cadrul DNA. În şedinţa din data de 29 martie 2013, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat percheziţia informatică asupra mediilor de stocare a datelor şi sistemelor informatice ridicate cu ocazia percheziţiilor efectuate la domiciliul şi reşedinţa procurorului. Solicitările de încuviinţare a percheziţiilor au fost prezentate Secţiei pentru procurori a CSM de către DIICOT – Structura Centrală, pentru infracţiuni aflate în competenţa acesteia”, informează Consiliul Superior al Magistraturii.

Un parcurs profesional exemplar

Procurorul Mihaela Agheniţei, în vârstă de 54 de ani,  este cercetător ştiinţific asociat la Institutul de Cercetări Juridice din cadrul Academiei Române şi membru al  Asociaţiei Internaţionale de Drept Penal.

A absolvit două facultăţi, Politehnică şi Drept, ambele cu nota 10.
Mihaela Agheniţei este procuror de peste 18 ani. Din 1994,  a îndeplinit, pe rând, funcţiile de procuror, procuror şef secţie şi prim procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila.

Doctor în Drept Penal, este un foarte apreciat cadru didactic universitar şi autor a mai multe cărţi de specialitate.

Toate aceste repere biografice profesionale motivează surprinderea cu care magistraţii din Brăila şi Galaţi au primit vestea anchetării colegei lor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite