Un audit al Curţii de Conturi a scos la iveală faptul că gălăţenii au plătit iarna trecută o factură la deszăpezire umflată cu aproape 800.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalele nereguli semnalează închirierea unor utilaje la preţuri duble faţă de minimul contractat, achitarea unor ore fictive de funcţionare precum şi plata unor utilaje ale unor SRL-uri cu care nu existau contracte.

Potrivit spuselor fostului viceprimar al Galaţiului, Nicuşor Ciumacenco, iarna trecută nu au fost folosite cu prioritate utilajele deţinute de serviciul public „Ecosal”, cu toate că aveau tarifele orare de funcţionare cele mai mici comparativ cu toţi ceilalţi prestatori contractaţi. 

Întrucât activitatea de deszăpezire a fost delegată serviciului public Ecosal, iar acesta a încheiat contractele de închiriere a utilajelor de deszăpezire, ar fi trebuit ca reprezentanţii acestuia să coordoneze întreaga activitate de deszăpezire. De fapt, solicitarea utilajelor s-a făcut de către personalul din cadrul Primăriei Municipiului Galaţi, fără a se ţine cont de cuantumul tarifelor orelor de funcţionare a utilajelor, fapt ce a determinat solicitarea cu prioritate a utilajelor cu tariful cel mai ridicat. 

„Spre exemplu, în noaptea de 30 – 31 decembrie 2013, în intervalul orar 20.00 – 8.00, s-au utilizat autobasculante cu tarif orar de 154 de lei, cu toate că erau contractate şi autobasculante cu tarif orar de 76, 130, 138, respectiv 140 de lei, autoîncărcătoare cu tarif orar de 238 de lei, cu toate că erau contractate autoîncărcătoare cu tarif orar de 100, 200 sau 228 de lei”, exemplifică Ciumacenco.

Acesta explică în pluc că multe din orele pontate, în cuantum de aproximativ 40.000 de lei, sunt considerate fictive. 

„De exemplu, pe 25 şi 26 ianuarie 2014 au fost confirmate în unele cazuri 12 ore de funcţionare a utilajelor din 12 ore, neavându-se în vedere perioadele de deplasare în vederea alimentării cu combustibil sau schimbul de personal, operaţiuni realizabile în cel puţin o oră”, mai spune fostul viceprimar.

Reprezentanţii Curţii de Conturi consideră că s-ar fi realizat o economie de 480.487 de lei, inclusiv TVA, dacă s-ar fi aplicat ordinea crescătoare a tarifelor orare de funcţionare a utilajelor de deszăpezire, timpul real de funcţionare a acestora şi dacă s-ar fi folosit cu prioritate utilajele Ecosal, având tariful orar de funcţionare cel mai scăzut.

Nu au fost încheiate în toate cazurile procese verbale de recepţie a lucrărilor care să confirme realitatea orelor de funcţionare a utilajelor. În plus, nu există note telefonice care să justifice numărul de utilaje solicitate şi motivele pentru care au fost solicitate cu prioritate utilajele cu tariful de funcţionare cel mai mare.

Pe lângă acestea, Serviciul Public Ecosal Galaţi a înscris cantităţi de material antiderapant mai mari decât cele efectiv consumate şi la un preţ mai mare decât preţul de achiziţie al bunurilor respective, rezultând astfel o diferenţă plătită suplimentar de 4.922 de lei, inclusiv TVA. 

În plus, în ianuarie 2014 au fost confirmate şi plătite ore de funcţionare ale unor utilaje aparţinând unor societăţi cu care nu erau încheiate contracte, cum ar fi: SC Gendav SRL, SC Megarid SRL ori SC Lemnland SRL.     

În concluzie, valoarea estimativă a abaterilor cumulate este de 806.389 lei, din care suma de 766.040 lei reprezintă plăţi nejustificate pentru achiziţii de servicii la un tarif mai mare decât cel contractat iar suma de 40.349 reprezintă beneficii legale nerealizate.

La toate acestea se adaugă şi faptul că Primăria Galaţi a cheltuit anul trecut, pentru 7.000 de tone de sare industrială pentru deszăpezire, aproape 3 milioane de lei. „De două ori mai mult decât dacă ar fi cumpărat-o de la oricare din salinele din România”, a adăugat Ciumacenco.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite