Teatrul de Păpuşi „Gulliver”, la ceas aniversar. Cine a venit cu ideea ca teatrul să poarte numele ”Gulliver” şi ce l-a făcut cunoscut la nivel naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primii actori păpuşari ai Teatrului Gulliver Foto: Teatrul Gulliver
Primii actori păpuşari ai Teatrului Gulliver Foto: Teatrul Gulliver

Duminica aceasta, Teatrul de Păpuşi „Gulliver” aniversează 65 de ani de existenţă. Acesta a fost înfiinţat la 1 octombrie 1952, cu numele de Teatrul de Păpuşi Galaţi – Teatrul de Stat,  sub conducerea actorului Ion Focşăneanu.

Presa scrisă a vremii a consemnat într-o manieră idilică începuturile activităţii sale. La 28 decembrie 1952, ziarul local „Viaţa nouă” publica primul articol despre realizările teatrului: „Teatrul de păpuşi Galaţi-Teatru de Stat înfiinţat acum două luni de zile, desfăşoară o rodnică activitate. Creat pentru cei mici, spectacolele prezentate au fost întâmpinate cu multă bucurie şi căldură de aceştia. La cele 20 de spectacole prezentate au luat parte peste 5.400 de copii. Colectivul de actori mânuitori au depus multă străduinţă pentru a-şi însuşi această grea profesie (...) Dintr-un magazin, o fetiţă cu părul blond se ţine de braţul mamei încărcat cu pachete. Se opreşte în faţa vitrinei, iar ochii micuţei descifrează cu bucurie afişul colorat: Teatrul de Păpuşi Galaţi  prezintă la 1 ianuarie 1953 „Iarna în pădure”... Mama parcă a ghicit bucuria fetiţei şi, strângând-o mai puternic de mână, îi spune: La 1 ianuarie vom merge împreună la teatrul de păpuşi... Şi privirile lor se întâlnesc exprimând multă dragoste      ”. (H.M.)

Din anul 1990, acesta ia numele de Teatrul „Gulliver”, la iniţiativa actorului şi directorului Dan Ganea: „Gulliver e unul dintre cele mai populare personaje de poveste. Cine nu-l cunoaşte pe Gulliver? Mai întâi pentru că vrem să-i punem în scenă aventurile şi apoi pentru că un astfel de nume îi trebuia teatrului. Având un nume de poveste, teatrul e mai aproape de copii. O firmă pe frontispiciul clădirii şi un Gulliver la intrare vor individualiza cu siguranţă locul unde ne aşteptăm spectatorii”, justifica directorul Dan Ganea alegerea sa.

Un pas important care a contribuit la renumele de care se bucură Teatrul Gulliver astăzi este Festivalul Internaţional de Animaţie “Gulliver”, care se desfăşoară, cu mare consecvenţă, din anul 1992. La debutul acestuia, nimeni nu i-a bănuit longevitatea de care se va bucura. Treptat, Festivalul a ajuns la maturitate, devenind un festival – reper pentru alte manifestări de acest fel din ţară.

Deşi, din punct de vedere juridic, teatrul nu mai este o instituţie cu autonomie proprie, din anul 2010, acesta şi-a continuat activitatea artistică fără piedici. Au fost puse în scenă noi spectacole, inovatoare chiar (cum este cazul spectacolului tridimensional „Călătorie spre centrul pământului”), participările la festivaluri naţionale şi internaţionale, unde a fost premiat de juriile acestora, s-au desfăşurat într-un ritm alert  festivaluri, iar cea mai mare „încăpăţânare” a teatrului a fost continuarea tradiţiei Festivalului Internaţional de Animaţie „Gulliver”, care, de câţiva ani încoace, a devenit un eveniment dedicat întregii familii, prin spectacolele destinate tuturor generaţiilor de spectatori.

Expoziţie de păpuşi, marionete şi elemente de recuzită

Cu prilejul acestei aniversări, se va organiza, în foaierul teatrului, o expoziţie de păpuşi, marionete şi elemente de recuzită, menite să reproducă istoria vie a spectacolelor montate aici. Gulliver, Pinocchio, Scufiţa Roşie sau Păcală sunr câteva dintre personajele care vor putea fi admirate duminică dimineaţă, într-un decor desprins din poveştile copilăriei.

 De asemenea, cei mici vor primi baloane chiar de la personajele din spectacolul „Frumoasa şi bestia”, cu care se vor putea fotografia.  Cu siguranţă, foaierul teatrului va deveni neîncăpător pentru toţi iubitorii lui Gulliver.

Tot cu această ocazie, va fi lansat noul site al instituţiei, care îşi păstrează adresa www.teatrul-gulliver.ro, dar se va bucura de o nouă interfaţă, mai prietenoasă şi intuitivă, ce vine în sprijinul îmbunătăţirii informării şi comunicării cu publicul. Aici, dar şi pe pagina de facebook, spectatorii mari şi mici, vor putea găsi toate detaliile despre spectacolele, evenimentele şi surprizele pregătite pentru aceştia.

image

Scenă din spectacolul ”Frumoasa şi bestia” FOTO Teatrul Gulliver

Aşa cum şi-a obişnuit spectatorii, Teatrul Gulliver oferă, pe lângă spectacolele din timpul săptămânii, în fiecare duminică, de la ora 10.30, o reprezentaţie. Duminica aceasta, spectacolul propus este „Frumoasa şi bestia”, cea mai recentă premieră a teatrului. Regia spectacolului este semnată de maestrul Cristian Pepino, care a primit Premiul pentru Regie în cadrul ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Animaţie „Gulliver” pentru acest spectacol.

Scenografia şi construcţia păpuşilor aparţin lui Alexandru Remus Gabor şi  Ralucăi Aioniţoaie. Muzica originală este semnată de Dan Bălan. Din distribuţie fa parte actorii: Ramona Păuc, Ionuţ Negrişanu, Gina Geru, Elena Marin, Adina Ariton, Eduard Şişu, Marian Sterian şi Aurelian Iorga.

Această poveste foarte îndrăgită de copii nu putea să lipsească din repertoriul teatrului. Spectacolul este o lecţie de devotament şi sacrificiu pe care fiiica cea mică îl face pentru tatăl său, Bernardo. Aceasta acceptă să se ducă la palatul Bestiei pentru a-şi salva tatăl, care furase un trandafir din grădinap monstrului cu chip de om şi trup de fiară, drept cadou pentru fiiica sa.

Ajunsă la palat, Frumoasa va reuşi să îndrăgească această arătare care, dincolo de înfăţişarea sa grotească, ascundea un suflet cald şi sensibil. Şirul întâmplărilor desfăşurate la palatul fermecat ne conduc într-o ingenuă poveste de dragoste dintre cei doi. Bestia fusese de fapt un prinţ fermecat de o vrăjitoare care dorea să se razbune pentru că frumosul prinţ îi respinsese cererea în căsătorie.

Vraja aceasta nu se va desface decât atunci  când o fecioară va consimţi să îi devină soţie. Frumoasa se va îndrăgosti de Bestie şi, pentru a-l salva de la moarte, acceptă să se căsătorească cu ea. Vraja se desface şi copacii din pădure devin iarăşi ce au fost, adică Regele, Regina şi supuşii lor, iar Bestia redevine prinţul cel frumos.  Preţul biletelor este de 10 lei pentru copii şi 12 lei pentru adulţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite