Subfinanţarea educaţiei îi scoate pe studenţi în stradă, la Timişoara. Printre ei, şi zece tineri de la LS Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii ies în stradă în această seară. Foto: Adevărul
Studenţii ies în stradă în această seară. Foto: Adevărul

În jur de 200 de reprezentanţi ai studenţilor din organizaţiile studenţeşti din întreaga ţară, printre care şi nouă din Galaţi, îşi vor manifesta nemulţumirea miercuri, la Timişoara, faţă de finanţarea necorespunzătoare a educaţiei! Pentru a trage un semnal de alarmă faţă de consecinţele dezastruoase pe care le are alocarea unui buget prea mic pentru educaţie, studenţii vor afişa mesaje şi se vor plimba, alături de o vacă, pe străzile oraşului.

Ei amintesc, de asemenea, de asumările făcute la nivel internaţional de România, de prevederea Legii Educaţiei Naţionale prin care se stipulează acordarea unui procent de 6% din PIB pentru educaţie şi de promisiunea făcută de partidele politice în acest sens, prin Pactul Naţional pentru Educaţie.

Printre nemulţumirile studenţilor se numără:

-       Creşterea taxelor de studiu şi a taxelor de cămin! În 50% dintre universităţile incluse într-o analiză recentă ANOSR, taxele de studiu au crescut în ultimii doi ani datorită scăderii investiţiei statutului.

-       Bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decât prevede legea. Valoarea cheltuielilor minime de cazare şi masă, estimată de Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior – CNFIS, este de 566 lei. În ciuda acestui fapt, valoarea medie estimată a burselor sociale la nivel naţional este de 214 lei.

-       Jumătate dintre studenţii din România abandonează facultatea! Cele 2 motive mari care îi determină pe studenţi să renunţe la facultate sunt fie alegerea neinformată/greşită a facultăţii, fie lipsa resurselor financiare pentru a o urma şi finaliza cu succes.

Aceste concluzii privind care sunt nevoile studenţilor din România s-au dezbatut în cadrul workshop-urilor paralele desfăşurate alături de experţi în politici educaţionale, în primele 3 zile ale Forumului Organizaţiilor Studenţeşti din România (FOSR), care se desfăşoară în această perioadă la Timişoara. Studenţii au discutat aici despre responsabilitatea guvernanţilor şi a tuturor celorlalţi actori pentru creşterea finanţării educaţiei.

„În România, promisiunile partidelor politice, prevederile legii şi asumările internaţionale se încalcă fără reţinere în ceea ce priveşte finanţarea publică a educaţiei. Deja simţim consecinţele acestui fapt şi vedem problemele grave de calitate din sistem. Vedem, de asemenea, şi cum deosebit de mulţi studenţi nu ajung sau renunţă la facultate din cauză că nu au suficienţi bani pentru a-şi termina studiile. Dacă aceste probleme nu se vor rezolva, nu vom putea evolua niciodată ca stat. Este crucial ca educaţia să fie tratată ca prioritate naţională de către decidenţi, să existe o responsabilitate reală faţă de acest domeniu. Unul dintre cei mai buni indicatori ai responsabilităţii cu care aceştia tratează educaţia îl reprezintă respectarea legii, adică acordarea procentului de 6% din PIB pentru educaţie prevăzut în Legea Educaţiei Naţionale.” – Mihai Dragoş, preşedinte ANOSR

Manifestul studenţilor se va desfăşura miercuri, 7 august, ora 19:00, în Piaţa Unirii din Timişoara!

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite