Studenţii gălăţeni îl acuză pe Victor Ciorbea de rea-voinţă. Ei spun că Avocatul Poporului întârzie mult analiza modificărilor aduse Legii Educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, din care face parte şi Liga Studenţilor din Galaţi, a trimis azi o adresa catre Avocatul Poporului in care isi exprima consternarea fata de lipsa de reactie a acestuia în legătură cu problemele semnalate de studenti si societatea civila referitoare la neconstitutionalitatea Ordonantei de Urgenta nr. 49/2014 care modifica Legea Educatiei Nationale.

Nemultumirile studentilor vin pe fondul unei pasivitati totale a Avocatului Poporului manifestata de mai bine de doua luni, ca unica reactie la numeroasele solicitari legate de trimiterea Ordonantei de Urgenta nr. 49/2014 pentru a fi analizata de Curtea Constitutionala pe care acesta le-a primit in aceasta perioada de la reprezentantii studentilor, reprezentantii organizatiilor neguvernamentale din sectorul educational sau simpli cetateni.

Studentii nu pot gasi nicio justificare realista a lipsei de actiune a Avocatului Poporului pe tema OUG-ului in contextul in care documentul a fost publicat in Monitorul Oficial inca de pe 30 iunie, deci de mai bine de doua luni. Mai mult decat atat, in urma cu o luna si jumatate - pe data de 23 iulie, studentii au participat la o intalnire cu Avocatul Poporului in care au fost asigurati ca analiza aspectelor semnalate de studenti si Alianta pentru o Romanie Curata privind neconstitutionalitatea OUG-ului este intr-o faza avansata.

In acest context, studentii atrag atentia ca lipsa unui raspuns din partea Avocatului Poporului nu poate fi asociata decat cu rea vointa, lipsa de verticalitate si inconstienta fata de efectele nefaste pe care Ordonata le poate avea asupra sistemului educational.

Reamintim pe aceasta cale ca nemultumirile studentilor fata de OUG au fost legate de nejustificarea situatiei de urgenta pentru care a fost emis actul legislativ, de lipsa de consultare a studentilor fata de numeroasele modificari aduse Legii Educatiei Nationale si de prevederile care lasa loc de abuzuri si aduc regrese calitatii si relevantei educatiei romanesti.Ne referim aici la posibilitatea rectorilor si a membrilor senatului universitar de a candida ”pe viata”, la eliminarea completa a incompatibilitatii rector-parlamentar,  la reintroducerea doctoratelor cu ”frecventa redusa”, la transformarea universitatilor private in afaceri pe persoana fizica, la posibilitatea universitatilor de a inmatricula studenti peste capacitatea de scolarizare stabilita de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior si la posibilitatea cadrelor didactice care au ajuns la varsta pensionarii de a candida la functii de conducere in universitati si de a conduce doctorate.

“Din pacate a trecut mai mult decat suficient timp pentru o reactie documentata, argumentata si pertinenta a Avocatului Poporului fata de nemultumirile semnalate de societatea civila legate neconstitutionalitatea aceastei Ordonante de Urgenta care intoarce educatia cateva secole inapoi. In adresa pe care am trimis-o azi domnului Victor Ciorbea ne-am manifestat inclusiv deschiderea sa ii trimitem studenti care sa il ajute sa isi faca treaba, pentru ca observam ca e depasit de situatie, altfel nu putem intelege pasivitatea dumnealui. Suntem ingrijorati de faptul ca aceasta amanare succesiva, nejustificata, poate afecta buna desfasurare a noului an scolar si universitar, in contextul in care stim cu totii ca modificarile legislative venite pe ultima suta de metri bulverseaza intregul sistem educational. Speram ca domnul Ciorbea sa constientizeze macar acum, in ceasul al doisprezecelea, ca datoria lui e sa lucreze in favoarea cetatenilor si nu impotriva lor”, ne-a declarat Cristi Popescu, presedintele ANOSR.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite