Semnele care indică necesitatea schimbării anvelopelor de iarnă. De ce frânarea devine nesigură, iar pneurile încep să scârţâie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Sezonul rece este pe sfârşite, iar şoferii trebuie să se gândească la înlocuirea pneurilor de iarnă cu cele de vară. Există câteva semne care indică clar când este momentul oportun pentru ca această operaţiune să aibă loc.

Mulţi şoferi aleg să ignore instrucţiunile producătorilor de pneuri legate de perioada în care cauciucurile de iarnă trebuie înlocuite cu cele de vară. Acţionând în acest mod nu fac altceva decât să uzeze prematur pneurile de iarnă, a căror aderenţă va scădea serios când temperatura va creşte. Vă prezentăm mai jos semnele care vă arată cu o marjă mică de eroare când trebuie să efectuaţi rocada pneurilor de iarnă cu cele de vară.

Temperatura nocturnă depăşeşte 7 grade Celsius

Cel mai clar indiciu că este cazul să faceţi schimbul de anvelope este creşterea temperaturii. Astfel, dacă temperatura nocturnă depăşeşte 7 grade Celsius timp de două săptămâni, puteţi să treceţi la cauciurile de vară fără probleme. E nevoie de atenţie pentru că, de regulă, temperatura este fluctuantă la începutul primăverii, iar pneurile de iarnă oferă cea mai bună aderenţă la carosabil dacă temperatura este sub 7 grade Celsius.

Pneurile se înmoaie

Un alt semn care ne arată că pneurile de iarnă trebuie înlocuite cu cele de vară este faptul că acestea se înmoaie când temperatura exterioară creşte peste 7 grade Celsius. De asemenea, cauciucurile încep să îşi piardă aderenţa, iar materialul din care sunt confecţionate au tendinţa să acumuleze praf şi pietricele, pierzându-şi elasticitatea. Practic, acesta este testul care ne arată dacă e necesar să facem schimbul de anvelope. Dacă pneurile de iarnă îşi menţin rigiditatea, aşa cum e normal, atunci trebuie să circulăm în continuare cu ele. În schimb, dacă devin moi, este cazul să le înlocuim cu cele de vară.

Frânarea devine nesigură

Odată cu venirea primăverii, are loc o topire rapidă a zăpezii, acolo unde a nins, şi apar ploile. Pneurile de iarnă nu se comportă prea bine pe carosabilul umed, iar dacă sesizăm că începem să întâmpinăm dificultăţi în oprirea maşinii când frânăm, iar autovehiculul are tendinţa să derapeze, trebuie să trecem la cauciurile de vară. După cum se ştie, pneurile de vară au şanţuri speciale pentru evacuarea rapidă a apei când conducem pe ploaie, prin urmare aderenţa lor la asfalt este net superioară în aceste condiţii faţă de cauciucurile de iarnă

Creşte temperatura cauciucurilor la viteză mare

Un alt indiciu care ne arată că trebuie să înlocuim pneurile de iarnă cu cele de vară este încălzirea pronunţată a acestora atunci când mergem mai mult cu maşina sau ne deplasăm pe autostradă cu viteză mai mare. Cauciucurile de iarnă se vor încinge la propriu, iar acest lucru poate fi constatat atât vizual, cât şi după mirosul de ars pe care îl degajă unele dintre acestea. Explicaţia este simplă. Pneurile de iarnă au un profil mai pronunţat, cum e şi normal, pentru a avea o aderenţă crescută la carosabil când acesta este acoperit de gheaţă sau zăpadă. Prin urmare, nu ezitaţi să  schimbaţi pneurile de iarnă într-o astfel de situaţie pentru că riscaţi să le uzaţi prematur, iar dacă exageraţi, aveţi toate şansele ca unul dintre acestea să explodeze în timpul deplasării, mai ales dacă este uzat.

Pneurile scârţâie în viraje

Nu în ultimul rând, pneurile de iarnă vă vor avertiza şi auditiv că este cazul să treceţi la cauciucurile de vară. Astfel, atunci când frânaţi sau efectuaţi un viraj puţin mai brusc, pneurile vor începe să scârţâie. Acest lucru se întâmplă pentru că materialul din care sunt confecţionate cauciucurile s-a înmuiat pe fondul creşterii temperaturii, aşa cum aminteam anterior, iar pentru  că blocurile de pe suprafaţa de rulare sunt mai depărtate la acestea, apropierea lor la frânare se realizează mult mai greu în astfel de condiţii şi aşa apare scârţâitul. Dacă pneurile de iarnă îşi păstrează rigiditatea şi opresc rapid maşina la frânare, atunci mai putem amâna puţin schimbarea lor. În schimb, dacă şi-au pierdut elasticitatea şi încep să scârţâie, mergeţi imediat la un service autorizat şi înlocuiţi-le cu cele de vară.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite