Săpunul decorativ din ulei alimentar rezidual, o inovație a cercetătorilor gălățeni în curs de brevetare
0O echipă de profesori cercetători de la Chimie Farmaceutică, din cadrul Universității „Dunărea de Jos” Galați, a creat săpunul sub formă de prăjituri, din ulei alimentar rezidual. Inovația cercetătorilor gălățeni este în curs de brevetare la OSIM.

Deși are un aspect fizic atractiv, nu este comestibil! Este vorba de un săpun solid obținut în laborator de studenții Departamentului de Chimie, Fizică și Mediu din Facultatea de Stiinte si Mediu din cadrul Universității „Dunărea de Jos” Galați, în cadrul unui workshop cu elevii de la Liceul „Emil Racoviță”.
Scopul a fost de a folosit uleiul alimentar rezidual, deşeu insuficient valorificat în prezent pe piaţa românească. Concret, săpunul este obținut din uleiurile folosite în bucătărie, îmbunătățit cu arome vegetale (extract de mentă, lavandă, coji de citrice, plante aromate) .
„Uleiul și grăsimile solide care se strâng în gospodărie, se filtrează si dezodorizează, apoi se amestecă cu ingrediente pentru saponificare şi diferite uleiuri esenţiale. Aceste uleiuri sunt obținute la noi în laborator. Ideea a fost să folosim aceste uleiuri și grăsimi pe care noi le aruncăm, să le găsim o întrebuințare. Le-am îndepărtat mirosul și le-am îmbunătățit, adăugând uleiuri volatile obținute în laborator și coloranți extrasi din plante. Am folosit ulei de lavandă, citrice, mentă, melissa, iasomie, plante medicinale aromate”, a declarat prof. univ. dr. Rodica Dinică.

În plus, profesoara Rodica Dinică a dezvăluit că s-au mai folosit ulei de palmier, ulei de cocos și grăsime shea.
„Avem în fiecare an studenți stagiari care vin din Africa și care lucrează pe diverse teme de cercetare. Unii dintre ei au lucrat cu astfel de uleiuri, ulei de palmier, ulei de cocos, grăsimi shea. Acestea au rămas în laborator și noi le-am găsit o întrebuințare. Sunt grăsimi sănătoase și foarte benefice pentru piele, conținand vitamine liposolubile”, susține prof. univ. dr. Rodica Dinică.
Pe lângă beneficiile pe care le aduce, săpunul are și o formă atrăgătoare, apetisantă, fiind sub formă de prăjituri roz. Deocamdată, rețeta este secretă, întrucât produsul urmează să fie brevetat. Săpunul sub formă de prăjituri este produs în cantități mici, însă cercetătorii gălățeni își doresc să atragă atenția investitorilor.

„În primul rând, dorinta noastră este de a proteja planeta. Un litru de ulei poluează un milion de litri de apă, dacă este aruncat în chiuvetă, ceea ce este foarte grav. Dintr-un litru de ulei se pot produce aproximativ 10 săpunuri solide de 100g sau 5 litri de săpun lichid”, a concluzionat Rodica Dinică, profesor cercetător la Universitatea „Dunărea de Jos” Galați.