Bezeaua și halvița, reinventate. Ingredientul natural care schimbă totul, ideea unei cercetătoare din Galați

0
Publicat:

O cercetătoare de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați a reinventat bezeaua și halvița. Cunoscutele produse alimentare arată mai bine, sunt mai gustoase, dar și mai sănătoase, astfel încât să-i mulțumească și pe nutriționiști, susține ea. Secretul: sfecla roșie.

Bezele cu sfeclă roșie FOTO: C. Mazilu
Bezele cu sfeclă roșie FOTO: C. Mazilu

Silvia Lazăr Mistreanu face doctoratul la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor. O parte din timp și l-a dedicat cercetării, încercând să obțină produse mai gustoase, mai arătoase și mai sănătoase. Astfel a obținut bezea și halviță din sfeclă roșie.

Ea folosește o pudră obținută din coaja de sfeclă roșie, oferind noi calități produselor menționate. Inventatoarea spune că principalul scop al utilizării pudrei din coajă de sfeclă roșie este reducerea cantității de zahăr, ceea ce este important pentru sănătate. De altfel, nutriționiștii nu recomandă bezeaua și halvița tocmai din acest motiv.

„Secretul constă în faptul că această pudră noi am obținut-o din coji de sfeclă roșie. Vrem să scoatem în față ceea ce din punct de vedere economic reprezintă un reziduu, pe care noi îl folosim și îi dăm valoare prin obținerea unor produse inovative. Bezeaua și halvița nu prea sunt pe placul nutriționiștilor, deoarece au un conținut ridicat de zahăr. Noi venim cu această pudră din sfeclă de zahăr, am redus cantitatea de zahăr. Venim și pe partea senzorială, culoarea este atrăgătoare. Astfel, utilizarea pudrei obținute din cojile de sfeclă roșie a vizat substituirea aditivilor sintetizați chimic cu antioxidanți și coloranți naturali, prezenți în cojile de sfeclă roșie”, a explicat Silvia Lazăr Mistreanu.

La fel de important, pudra din coajă de sfeclă roșie îmbunătățește aspectul, gustul și calitatea generală ale produsului. Nu în cele din urmă, se folosește coaja sfeclei care în mod normal se aruncă la gunoi.

Halviță cu coji din sfeclă roșie FOTO: C. Mazilu
Halviță cu coji din sfeclă roșie FOTO: C. Mazilu

„În urma procesării sfeclei roșii rezultă o cantitate importantă de subproduse vegetale, surse importante de compuși de aromă, coloranți și antioxidanți naturali care pot substitui aditivii sintetizați chimic din compoziția produselor alimentare, contribuind la creșterea caității vieții și asigurarea economiei circulare la nivel mondial. În plus, utilizarea compușilor bioactivi din cojile de sfeclă roșie ca și substanțe de aromă, coloranți și antioxidanți naturali conferă protecție antioxidantă produselor alimentare și asigură îmbunătățirea caracteristicilor senzoriale (gust, aromă, culoare), contribuind astfel la creșterea atractivității și diversității produselor alimentare în rândul consumatorilor”, a adăugat Silvia Lazăr Mistreanu.

Silvia Lazăr Mistreanu, prezentă la Salonul Inovării și Cercetării UGAL INVENT 2023 FOTO: C. Mazil
Silvia Lazăr Mistreanu, prezentă la Salonul Inovării și Cercetării UGAL INVENT 2023 FOTO: C. Mazil

Bezeaua și halvița din sfeclă roșie au fost prezentate în cadrul Salonului Inovării și Cercetării UGAL INVENT 2023 (9 noiembrie 2023), organizat de Universitatea „Dunărea de Jos” Galați. De asemenea, cercetătoarea a depus documentele la OSIM și așteaptă acum ca produsele să fie brevetate.

„Cererile de brevet sunt deja înregistrate la OSIM, așteptăm să ne dea OK-ul”, a precizat Silvia Lazăr Mistreanu.

Produsul va fi brevetat la OSIM FOTO: C. Mazilu
Produsul va fi brevetat la OSIM FOTO: C. Mazilu

Maioneza cu adaos de pudră din coji de sfeclă roșie

Cercetătoarea gălățeană nu este la prima ispravă de acest tip. Anul trecut ea și alți colegi de la Facultatea de Chimie Alimentară din Galați au inventat „maioneza cu adaos de pudră din coji de sfeclă roșie”.

Prin adaosul de pudră obținută din coaja de sfeclă roșie, produsul este îmbogățit în compuși cu valoare biologică ridicată, naturali, care îi oferă maionezei protecție împotriva proceselor oxidative și prin consum maioneza cu valoare adăugată aduce numeroase beneficii la nivelul organismului.

Maioneza cu adaos de pudră din coji de sfeclă roșie a fost premiată cu Medalia de aur, Diplomă de Onoare în cadrul Salonului Internațional de Invenții, INVENTICA 2022, de la Iași. De asemenea, produsul a obținut Diploma de Excelență și o medalie din partea Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite