Rău-platnicii îngenunchează şi noul sistem de termoficare din Galaţi. Datorii restante mari după iarna trecută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Potrivit unei centralizări făcute publice de Primăria Galaţi şi Calorgal SA, mai multe asociaţii de proprietari au acumulat deja datorii restante importante, după doar un singur sezon, iar neplata încurcă repornirea furnizării căldurii.

Reforma sistemului de termoficare din Galaţi pare o poveste fără de sfârşit. După ce, în ultimele decenii, municipalitatea a făcut eforturi uriaşe să ţină în funcţiune sistemul centralizat de termoficare (care ajunsese să înghită anual subvenţii de peste 7,5-8 milioane de euro), în urmă cu doi an s-a trecut la o nouă abordare, care să scadă presiunea asupra bugetului public.

Mai precis, edilii au încurajat debranşări masive din sistem, oferind celor care-şi cumpără un sistem individual de încălzire o subvenţie de 3.000 de lei pe apartament. Măsura s-a bucurat de un succes indiscutabil, căci, în prezent, 90% din populaţia oraşului este „pe picioarele proprii” în privinţa încălzirii locuinţei, iar subvenţiile acordate de municipalitate pentru termoficare au scăzut cu 95% (au rămas în discuţie doar cazurile sociale).

Şi cei 10% dintre gălăţeni care au rămas branşaţi la sistemul centralizat („insularizat” sub forma de branşamente la cele 22 de centrale termice de cartier sau de cvartal) ar fi trebuit, în teorie, să o ducă bine. Scăpaţi de povara datoriilor istorice (care au rămas în cârca falimentarei Apaterm), locatarii nu aveau altceva de făcut decât să-şi achite la zi facturile de încălzire pentru ca noul Calorga să funcţioneze eficient.

Diferenţa dintre teorie şi practic s-a dovedit, însă, din nou, mai mare decât se anticipa. La jumătatea lunii octombrie, conform unei situaţii prezentate de Calorgal SA şi de Primăria Galaţi, existau facturi restante din iarna trecută (adică la mai mult de 6 luni de la oprirea călduri) în sumă de aproape 100.000 de euro.

Cele mai mari datorii au fost acumulate de Asociaţia 224 (Ţiglina 1), cu un sold de 89.282 de lei, Asociaţia 807 (Micro 39-40) - 54.859 de lei şi Asociaţia 403 bis (Micro 19) - 38.367 de lei

Primăria Municipiului Galaţi a făcut un apel la beneficiarii centralelor termice de cartier din sistemul centralizat să-şi plătească datoriile restante către Calorgal, „pentru a fi asigurată susţinerea sistemului de încălzire, atunci când condiţiile meteo o vor impune”.

Calorgal a început deja probele tehnologice în vederea furnizării de căldură în noul sezon rece. În perioada 21-26 octombrie, se face umplerea instalaţiilor secundare în vederea efectuării probelor de presiune. Între 26 şi 31 octombrie se face umplerea instalaţiilor la consumatorii finali, cea ce înseamnă că din 1 noiembrie se va da căldură.

Singura nedumerire este dacă acest lucru se va întâmpla, aşa cum este firesc, din banii recuperaţi de la rău-platnici sau va fi nevoie ca oraşul să arunce din nou cu fonduri publice în „gaura neagră” termoficării.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite