Primărie pe datorie. Datoriile către bănci ale Primăriei Galaţi cresc în ritm ameţitor, în vreme ce edilii toacă banii publici în neştire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Galaţi. Foto: Arhivă
Primăria Galaţi. Foto: Arhivă

Consiliul Local a aprobat încă un credit, de 105 milioane de lei, pe care municipalitatea gălăţeană îl va lua de la CEC Bank, iar banii vor fi folosiţi pentru acoperirea costurilor unor proiecte. Tot în acest an, Primăria a împrumutat încă 100 de milioane de lei de la BERD.

Într-o vreme în care majoritatea administraţiilor publice din România realizează proiecte de infrastructură şi accesează fonduri europene nerambursabile, Primăria Galaţi pare să fi făcut o obsesie pentru creditele bancare, returnabile şi purtătoare şi de dobânzi.

După cum vă informam în urmă cu câteva zile, Primăria a solicitat un credit de 100 de milioane de lei de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), banii urmând să fie folosiţi pentru modernizarea infrastructurii urbane de transport. Mai exact, se vor cumpăra troleibuze noi, se va pune la punct un sistem de ticketing, se va reface o parte din semnalizare rutieră şi se va monta un sistem de supraveghere video a traficului.

Chiar dacă pare că se face ceva bun pentru oraş, trebuie avut în vedere că muncipalitatea se îndatorează (de fapt, îi îndatorează pe locuitori) pentru a susţine, în principal, societatea de transport public Transurb, care a devenit o adevărată „gaură neagră” a bugetului.

Amintita societate înghite peste 7 milioane de euro anual, sub formă de subvenţii şi alte plăţi, iar tot mai mulţi consilieri locali pun sub semnul întrebării eficienţa acestei cheltuieli.

Încă 105 de milioane, de la CEC

Ca şi cum creditul de 100 de milioane de lei de la BERD nu ar fi fost de ajuns, în urmă cu câteva zile Consiliul local a aprobat un nou împrumut, de data asta de 105 milioane de lei, de la CEC Bank.

Astfel, doar din aceste două credite, Primăria Galaţi reuşeşte performanţă să aibă o datorie de peste 32% din bugetul anual total (acesta fiind de circa 600 de milioane de lei). Dacă socotim şi dobânzile, dar şi celelalte credite, aflate în derulare (care se ridică, însumate, la circa 30 de milioane de lei), descoperim că municipalitatea gălăţeană a reuşit „performanţa” de a îndatora oraşul cu aproape 35% din bugetul anual.

Dacă ar fi să privim Primăria ca o simplă entitate economică (presupunând că ar trebuie să se descurce fără suplimentări de la bugetul statului), atunci putem concluziona, fără să greşim, că falimentul bate la uşă.

Între timp, banii se aruncă pe bazaconii

În timp ce datoriile la bănci ale oraşului cresc (şi într-o bună zi trebuie achitate), edilii „sparg” banii pe tot felul de achiziţii fantasmagorice.

Să nu uităm că studiul de fezabilitate va costa, în cel mai fericit (adică ieftin) scenariu în jurul a 12 milioane de lei, că chilabalele publice (mari, mici, văzute şi nevăzute) au mâncat circa 11 de milioane de lei în fiecare an, că studiile (mici şi dese) pentru proiecte care nu se fac niciodată, consultanţele simulate şi audituri „de acoperire” ajung la peste 5 milioane de lei, iar sponsorizările de sportivi (de parcă n-ar exista un minister al Sporturilor!), ONG-uri dubioase, cultură (rămâne în continuare un mister mecanismul de finanţare a teatrelor) şi culte înseamană şi ele o cheltuială de alte peste 21 milioane de lei.

Cu una, cu alta, doar cheltuielile menţionate însumează aproape 50 de milioane de lei. Dacă adăugăm şi subvenţia de circa 32 de milioane de lei către Transurb (Galaţiul plăteşte cea mai mare subvenţie de transport per locuitor – 750 de lei pe an – dintre toate oraşele României!) şi cea către Apă Canal (societatea care înregistrează profit consistent din furnizarea de apă la preţuri umflate către populaţie), descoperim pe unde se scurge suta de milioane de lei pe care Primăria o va împrumuta de la CEC Bank.

În ediţiile viitoare vom reveni, punctual, cu analize pe fiecare dintre categoriile de cheltuieli menţionate în textul de faţă, pentru o completă edificare a plătitorilor de impozite şi taxe din Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite