Prima clădire istorică din Galaţi care va putea fi vizitată virtual. A aparţinut unui fost primar şi senator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: Arhivă Personală
sursa: Arhivă Personală

Una dintre clădirile istorice ale oraşului Galaţi va fi vizitată virtual, graţie unei investiţii cu fonduri europene de 3,5 milioane de lei, care presupune reabilitatea şi digitalizarea imobilului. Este vorba despre fosta Farmacie Ţinc, clădire-simbol a oraşului.

Clădirea de patrimoniu din Galaţi, unde a funcţionat celebra Farmacie Ţinc, este consolidată şi reabilitată de la zero. Ea va fi dotată cu sisteme de detecţie şi alarmare la incendiu şi efracţie, de supraveghere şi înregistrare video. Investiţia este realizată cu fonduri europene, în valoare de 3,5 milioane de lei. 

„Proiectul prevede dotarea spaţiului muzeal cu vitrine moderne şi panouri mobile, dar şi digitizarea monumentului de arhitectură, astfel încât sediul Muzeului Casa Colecţiilor să poată fi scanat 3D şi să se realizeze tururi virtuale. Vrem să fie cât mai accesibilă oamenilor, de aceea instalăm echipamente moderne cu ajutorul cărora se vor putea organiza tururi virtuale”, a anunţat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Drumul de la Farmacie, la Muzeu 

Clădirea a fost construită în anul 1900 şi are subsol, parter, etaj şi mansardă. Farmacia a funcţionat la parter, în timp ce la nivelurile superioare a fost locuinţa farmacistului şi spaţiul alocat personalului de serviciu.

tinc

Sursa Foto: Arhivă personală

Proprietarul ei a fost Constantin Ţinc, un intelectual care şi-a desfăşurat activitatea profesională în Galaţi, din anul 1887, în cadrul Farmaciei Române, recunoscută pe plan internaţional, premiată la expoziţiile internaţionale de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.

A fost membru al Societăţii farmaciştilor, precum şi al Consiliului de Igienă al oraşului. Implicat în mişcarea politică liberală din Galaţi, este ales consilier comunal şi primar al oraşului în 1898, 1904 -1905 şi 1914 -1917, precum şi senator de Covurlui.

Ultimul proprietar al farmaciei a fost Wolf Stratman până în anul 1949, atunci când clădirea a intrat în proprietatea statului în urma naţionalizării. Imobilul a avut destinaţia de farmacie până în anul 1989. O expertiză tehnică a dispus evacuarea din motive de siguranţă. 

În anul 2002, printr-un protocol, imobilul a fost transferat de la Consiliul Local Galaţi în administrarea Consiliului Judeţului Galaţi prin Muzeul de Istorie Galaţi. Tot atunci, s-a solicitat de către Consiliul Judeţului Galaţi schimbarea destinaţiei monumentului istoric din farmacie în Muzeu al Colecţiilor.

tinc

FOTO Arhivă personală

 Vă recomandăm să mai citiţi: 

Drumul spre kitsch al unui conac boieresc schimonosit cu termopane. „O imagine deprimantă...”

De Dion-Bouton, maşina de epocă unică în România. Automobilul prindea o viteză „diavolească“ de 30 km/h

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite