Pricesnele, colinde arhaice cântate în Postul Mare. Cum sărbătoresc Floriile gospodinele din Moldova VIDEO

0
Publicat:

În satele din Moldova, localnicii păstrează cu sfinţenie tradiţiile de Florii și Paşte. Pricesnelele, precum Cântecul Salciei, sunt acele cântece care se cântă la biserică în perioada Postului Mare.

Iubitoare de folclor şi tradiţii, fosta educatoare a satului Odaia Manolachi din comuna Vânători, județul Galați, Ecaterina Hulea, duce mai departe obiceiurile de Florii și Paște, învăţate din moşi strămoşi. Împreună cu femeile din sat, în Duminica Floriilor, ea merge la Biserică pentru a participa la slujbă și la sfințirea crengilor de salcie.

Îmbrăcate în costume populare, femeile și fetele tinere cântă tradiționalul Cântec al Salciei. Crenguțele de salcie înlocuiesc ramurile de măslin şi finic, care nu se găsesc în România.

„Prin aceste pricesne primim mântuirea Domnului. M-am născut cu ele. Bunicul meu a fost dascălul parohiei satului în care locuiesc. În timpul liber, în perioada sărbătorilor pascale, ne cânta pricesne. Bunicul a plecat din această lume, dar noi am rămas ducând mai departe aceste pricesne. Ele au diferite semnificații. Unele cuprind aspecte din viața lui Iisus Hristos, altele diverse obiceiuri cum ar fi Cântarea Salciei. De asemenea, pricesnele vorbesc despre drumul parcurs de Iisus în Vinerea Mare, viața domnului și toate cele care sunt cuprinse în Biblie”, spune Ecaterina Hulea.

Ramurile de salcie sunt sfințite FOTO: Ecaterina Hulea
Ramurile de salcie sunt sfințite FOTO: Ecaterina Hulea

Potrivit acesteia, sunt două feluri de colinde pascale: cele de durere, care se cântă în perioada de dinainte de Paşte, în Săptămâna Patimilor, şi cele de bucurie.

După slujbă, creştinii primesc în dar crenguțe de salcie sfinţite de preoţi, apoi le aşează la icoane, ca să-i păzească pe toţi membrii familiei de boli și dureri. Crenguțele de salcie se mai prind la uşa sau poarta de la intrare, pentru ca locuința să fie protejată.

În Duminica Floriilor, localnicii merg la Biserică FOTO: Ecaterina Hulea
În Duminica Floriilor, localnicii merg la Biserică FOTO: Ecaterina Hulea

Ziua de Florii se sărbătorește cu o masă bogată de pește, pentru că este dezlegare la pește. Toată curățenie din casă și din gospodărie trebuie să fie gata până la Florii, deoarece urmează Săptămâna Mare”, spune Ecaterina Hulea.

Îmbrăcați în straie populare, localnicii merg la Biserică FOTO: Ecaterina Hulea
Îmbrăcați în straie populare, localnicii merg la Biserică FOTO: Ecaterina Hulea
Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite