Povestea lui Adrian Roată, un copil din Galaţi care a descoperit că este strănepotul lui Moş Ion Roată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Roată (11 ani) a aflat recent că Moş Ion Roată a fost strămoşul său, după ce a lucrat împreună cu profesoara lui de istorie la realizarea arborelui genealogic.

Adrian Roată are 11 ani şi este elev al Şcolii Gimnaziale 25 din Galaţi. De când se ştie, în familia lui au circulat poveşti despre strămoşul Moş Ion Roată, ţăranul fruntaş din comuna Cîmpuri care, alături de Alexandru Ioan Cuza, a avut un rol hotărâtor în înfăptuirea Unirii Principatelor Române. Un proiect şcolar i-a adus însă şi dovada că Adrian Roată este stră-stră-stră-strănepot al faimosului Moş Ion Roată.

Adrian şi-a făcut arborele genealogic, cu ajutorul profesoarei sale de istorie, Nina Gurău. „Am vorbit cu rudele lui Adrian, am citit acte, documente, şi împreună am ajuns la concluzia că acesta este stră-stră-stră-strănepotul lui Moş Ion Roată. Vom mai verifica încă o dată toate datele astfel încât să nu fie nicio greşeală, dar putem afirma cu certitudine că Adrian este descendentul lui Moş Ion Roată“, a explicat Nina Gurău. Aceasta îşi aminteşte de faptul că şi Alexandra, sora lui Adrian, a fost eleva sa, dar că la acel moment nu ştia că se trage dintr-un personaj istoric.

Marea descoperire a fost anunţată în săptămâna premergătoare zilei de 24 ianuarie, când elevii Şcolii Gimnaziale 25 din Galaţi au fost invitaţi la Muzeul „Casa Cuza“ pentru a participa la evocarea unor personalităţi ale Unirii Principatelor Române, un eveniment susţinut de muzeograful Maria Magdalena Tuluş. Elevii au pregătit un scurt moment artistic alcătuit din scenete tematice referitoare la Unirea Principatelor Române. Printre „actori“ s-a aflat şi Adrian Roată, al căruti nume făcea trimitere la un personaj din istoria tumultoasă a mijlocului de secol XIX. Directorul Muzeului de Istorie, Cristian Căldăraru, a aflat atunci cu surprindere că Adrian este stră-stră-stră-strănepotul lui Moş Ion Roată.

Confirmarea oficială

După ce a aflat despre arborele genealogic al tânărului de la Şcoala 25, directorul Muzeului de Istorie, Cristian Căldăraru, l-a chemat pe Adrian la Casa Cuza la una dintre activităţile de evocare a Domnitorului Cuza, chiar pe 24 ianuarie. „Am vrut să-l aud spunându-şi povestea, am vrut ca lumea să-i cunoască acest arbore genealogic pe care l-am văzut şi pe care îl confirm cu toată încrederea. Am experienţă cu astfel de lucruri. De altfel, şi eu, pe vremea când eram profesor de educaţie civică, le spuneam elevilor despre importanţa arborelui genealogic şi îi ajutam să se ducă în istorie cu 3-4 generaţii“, a spus Cristian Căldăraru.

image

Adrian a venit la întâlnirea de la Muzeul Casa Cuza cu un desen în care apăreau patru personaje, printre care şi Moş Ion Roată. „Al doilea din poză este Moş Ion Roată, stră-stră-stră-străbunicul meu. Moş Ion Roată a fost foarte bun prieten cu Alexandru Ioan Cuza. Ceilalţi sunt nepoţi sau strănepoţi ai săi. Ultimul din poză este bunicul meu cel bun, Alexandru“, şi-a început povestea Adrian Roată.

Tânărul a venit „înarmat“ şi cu arborele genealogic, pe care l-a prezentat publicului prezent zilele trecute la manifestările ocazionate de împlinire a 156 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor de la 1859.

Legătura lui Adrian cu Moş Ion Roată

Potrivit spuselor lui Adrian, Moş Ion Roată a avut doi fii şi două fiice. Pe băieţii moşului îi chema Neculai şi Năstase, iar pe cele două fete Maria şi Zoiţa. Năstase a avut doi copii, Dumitru şi Vasile, nepoţii lui Moş Ion Roată, şi stră-străbunicii lui Adrian. Neculai a avut şi el doi băieţi, Constantin şi Ion, şi ei stră-străbunici ai lui Adrian. Constantin a avut trei fii: Alexandru, Costică şi Ion. Alexandru este primul străbunic al lui Adrian care a murit în Al Doilea Război Mondial, în 1940. Celălalt stră-străbunic, Ion, a avut o fată, pe Magdalena, strănepoată a lui Moş Ion Roată.

Revenind la rudele mai apropiate ale lui Adrian, Costică a avut o fată şi doi băieţi: Mărioara, Alexandru şi Vasile. „Alexandru este bunicul meu cel drag şi bun. Alexandru a avut trei copii, două fiice şi un fiu: pe Mariana şi Ionica, iar fiul lui Alexandru este Florin, tatăl meu. Vasile a avut o fiica şi doi fii: Costel, Marian şi Daniela. Florin, tatăl meu, m-a născut pe mine şi pe sora mea Alexandra care suntem stră-stră-stră-strănepoţii lui Moş Ion Roată“, a spus emoţionat Adrian.

Manuscris pentru generaţiile viitoare

Deşi are doar 11 ani, Adrian Roată ar putea rămâne în istorie printre cei mai tineri donatori ai Muzeului de Istorie din Galaţi. Concret, este vorba despre un manuscris pe care tânărul îl are scris şi pe care îl va face cadou muzeului.

image

„Am scris cu mâna mea tot ce ştiu despre Moş Ion Roată, cu toată istoria lui, la care am adăugat şi arborele genealogic scris tot cu mâna mea. Toate informaţiile le am şi de la bunici, dar şi de la profesoara de istorie. Am scris despre cum a trăit şi a murit sărac, chiar dacă era cunoscut ca prieten al Domnitorului Cuza. O să-l dau muzeului, poate le va fi de folos“, a spus Adrian.

Directorul muzeului de Istorie răspunde că va primi cu bucurie această donaţie. „Îi vom organiza o festivitate, un moment aparte, cu public. Oamenii trebuie să aibă cunoştinţă despre această donaţie. Îi vom face act de donaţie, pentru care va primi în schimb un permis de intrare gratuită în toate secţiile muzeului gălăţean. Donaţia lui va dura multe generaţii de acum încolo, trebuie să aibă şi el acces pe viaţă la acest manuscris al lui“, a declarat Cristian Căldăraru. Adrian Roată şi sora lui mai mare, Alexandra, sunt crescuţi de bunici. 

Istoria lui Moş Ion Roată

Ion Roată s-a născut în anul 1806, în comuna Câmpurile de Sus, astăzi Câmpuri, din fostul judeţ Putna, ca fiu al lui Constantin şi al Măriuţei Roată. Nu ştia să scrie şi să citească deoarece prima şcoală a apărut în comuna Câmpurile abia după Unire, la 1868, când Roată avea deja 62 de ani.
Moş Ion Roată a fost un apropiat al lui Alexandru Ioan Cuza. Era înzestrat nativ cu o minte ageră, fiind cunoscut ca un om cinstit dar „cu gâdilici la limbă“, după cum l-a caracterizat Ion Creangă. Activitatea lui Ion Roată a cunoscut un moment de vârf, în anii 1856-1857. Ca deputat fruntaş, trei mari probleme au stat în atenţia sa: înfăptuirea Unirii, înlăturarea „boierismului“ şi împroprietărirea clăcaşilor. S-a stins din viaţă la 19 februarie 1882.

CITIŢI ŞI:

FOTO Povestea tristă a cramei în care George Enescu le cânta cândva la pian răniţilor de război

Istoria uitată a „Palatului plăcerilor” de la Ghidigeni

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite