Pâinea echilibrată nutriţional, alimentul de senzaţie care conţine proteine din peşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei profesori de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi au creat o pâine premiată cu aur la Infoinvent, o expoziţie internaţională în domeniul creativităţii şi inovării. Alimentul este total diferit de pâinea tradiţională, care este dezechilibrată nutriţional.

Pâinea creată de Petru Alexe, Cristian Dima şi Romulus Marian Burlus, profesori la  Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi, denumită pâine echilibrată nutriţional cu extract de proteine miofibrilare din peşte, este o adevărată realizare în domeniul ingineriei alimentare. Alimentul conţine numeroase proteine din extrase de peşte care o echilibrează nutriţional, consumul acestui produs acoperind complet necesarul de proteine al organismului.

Mulţi producători de pâine au introdus aditivi în procesul de fabricaţie, interesându-i puţin sau deloc partea nutriţională, mai exact dezechilibrul pe care îl poate aduce în organismul uman pe care îl produce. Partea spectaculoasă a produsului creat de către cei trei profesori este că proteina miofibrilară din peşte se poate extrage nu numai din fileul de peşte, aşa cum s-ar putea crede la prima vedere, ci chiar şi din peştii cărora le-a fost extrasă carnea, fiind practic aproape de stadiul de deşeu industrial.

”Produsul aduce o echilibrare nutriţională a pâinii. Pâinea în formula tradiţională este dezechilibrată în câţiva aminoacizi esenţiali, iar aceştia trebuie să existe atât calitativ, cât şi cantitativ. Calitativ este în raportul care se află între ei. Aducerea acestor proteine de înaltă calitate de extrase din peşte face ca pâinea să se echilibreze complet, astfel încât consumul de pâine acoperă complet necesarul de proteine. Practic, acel gluten, acea proteină excepţională care asigură forma reologică nu satisface acest necesar de proteine. Aceasta, în timp, dezechilibrează”, explică profesorul Petru Alexe, unul dintre creatorii produsului.

Aceeaşi elasticitate şi porozitate ca la pâinea clasică

Pâinea poate fi consumată de orice persoană, cu excepţia celor care au intoleranţă la gluten. Introducerea pe piaţă a pâinii echilibrate nutriţional în proteine înseamnă că orice consumator va lua aminoacizii esenţiali exact în proporţia de care are nevoie. De amintit este că proteinele miofibrilare din peşte nu au miros. Nu s-a găsit încă un înlocuitor al unei componente a făinii care este glutenul, ce are nişte proprietăţi reologice excepţionale.

Imagine indisponibilă

”Din punct de vedere nutriţional, un consum numai de pâine aduce un dezechilibru proteic în organismul uman. Partea cea mai grea a fost să facem funcţionale aceste proteine miofibrilare în raport cu impactul cu consumatorul, adică să obţinem o pâine cu aceeaşi elasticitate, cu aceeaşi porozitate, care să îl determine pe consumator să o cumpere. Partea ştiinţifică a constat în echilibrarea a trei aminoacizi, respectiv metionină, cesteină şi lizină, dar şi parţial triptofanul, aminoacizi din categoria celor esenţiali şi care fac ca pâinea să fie perfect echilibrată”, susţine profesorul Petru Alexe.

Pâinea echilibrată nutriţional a impresionat la Infoinvent, o expoziţie internaţională specializată în domeniul proprietăţii intelectuale, creativităţii şi inovării, unde juriul i-a acordat medalia de aur.

Brevetată şi scoasă pe piaţă

Produsul va fi brevetat şi scos pe piaţă în cel mai scurt timp, la un preţ puţin mai mare decât cel al unei pâini clasice. Profesorii şi studenţii de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi s-au specializat deja pe brevetarea unor produse alimentare excepţionale şi apoi pe producerea lor pe scară industrială, cel mai recent exemplu fiind un baton proteic care va fi produs de firma Sanovita. Inventatorii pâinii echilibrate nutritional merg pe ideea ca statul să se implice în subvenţionarea diferenţei de preţ, dar şi pentru a-i îmbunătăţi calitatea, astfel încât toată lumea să şi-o poată permite.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite