Octavian Jurma, scenariu sumbru despre valul 5: „Va lăsa în urmă mai mult de 10.000 decese oficiale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Octavian Jurma, sursa: Arhivă
Octavian Jurma, sursa: Arhivă

Biostatisticianul Octavian Jurma avertizează că presiunea valului 5 asupra spitalelor va creşte foarte mult în următoarele trei săptămâni. Bilanţul deceselor va fi oficial de peste 10.000, anunţă epidemiologul.

Cercetătorul Octavian Jurma susţine că, în varianta optimistă, în România vor fi peste 250 de decese pe zi la finalul lunii februarie. În final, Omicron va lasă în urmă mai mult de 10,000 decese oficiale, estimează medicul. 

„Din păcate am depăşit 10.000 de internări dintre care 903 la AŢI (raportul GCS scade internările la AŢI de parcă nu ar fi tot spitalizări). Aparent Omicron este mult mai blândă pentru că se răspândeşte mult mai repede decât progresează boală şi valul de internări a rămas şi mai mult în urmă valului de infectări. În această săptămâna vom depăşi totalul zilnic de 15,000 de internaţi şi săptămâna viitoare vom atinge sau depăşi recordul valului Delta de 20,000 internări. 

Chiar dacă mortalitatea este cu 75% mai redusă decât în valul Delta tot vom avea peste 250 de decese pe zi la finalul lunii februarie, când numărul de cazuri ar trebui să fie în scădere rapidă. Până la urmă şi valul 5-Omicron va lasă în urmă mai mult de 10,000 decese oficiale, la fel că toate valurile lăsate libere de până acum”, afirmă Octavian Jurma.

Jurma: „Omicron nu creşte mortalitatea în rândul copiilor”

Potrivit acestuia, nu există dovezi că varianta Omicron ar creşte mortalitatea în rândul copiilor. Acesta analizat graficele care prezintă evoluţia cazurilor de Omicron în rândul copiilor din România. 

„Din păcate 8% dintre internări sunt minori în valul 5-Omicron, un procent de aproape 3 ori mai mare decât în valul 4-Delta, ceea ce înseamnă că şi internările la minori vor depăşi un total zilnic de 1,000 de copii internaţi. Este evident faptul că Omicron pune mai mulţi copii în spital decât Delta, nu e tocmai o dovadă că e mult mai blândă”, susţine Octavian Jurma.

Statisticile arată că Omicron nu creşte mortalitatea în rândul copiilor, arată medicul.

„Nu avem nici un raport că Omicron creşte mortalitatea în rândul copiilor, chiar dacă creşte spitalizarile. Până acum numărul minorilor în ATI rămâne mai scăzut decât în Delta”, concluzionează Jurma.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Virusolog român din SUA, despre Omicron: „Toată lumea zice că vom scăpa mai repede, eu o să vă dezamăgesc” 

Dr. Cristian Apetrei, virusolog român din SUA: „O mască purtată corect este mult mai eficientă decât testările inutile“

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite