Obezitatea, o afecţiune care ucide tot mai multe persoane. Medic: „Vârsta cea mai expusă este cea a adolescenţilor deoarece ei au un comportament alimentar greşit”
0Gras şi frumos înseamnă sănătate curată, sau cel puţin aşa ne-au învăţat bunicii noştri. Din păcate, modul tradiţional de percepţie a kilogramelor în plus reprezintă de fapt o mare problemă de sănătate şi devine din ce în ce mai mult o disfuncţie socială.
Peste 40% din pupulaţia României se confruntă cu obezitatea, o boală mai păcătoasă decât fumatul, care reduce speranţa de viaţă. Aceasta este o analiză sumbră care are la bază numeroase studii de amploare efectuate în ultimii ani. Cel mai grav este că riscul de moarte subită creşte în mod constant şi în rândul copiilor.
„S-a pus întrebarea „Oare cum stăm cu obezitatea?» şi în primul rând am vrut să vedem dacă există o statistică la nivel naţional în ceea ce priveşte copiii, dar ea nu există”, a spus dr. Ginel Baciu, medic pediatru.
Obezitatea nu este numai o problemă estetică ci în primul rând o tulburare de nutriţie care atrage creşterea greutăţii corporale mult peste nivelul greutăţii ideale, iar consecinţele asupra stării de sănătate sunt dezastruoase.
Persoanele obeze sunt predispuse la afecţiuni cardiace şi cerebro-vasculare, hipertensiune arterială, apnee de somn şi tulburări locomotorii. O rată de obezitate crescută se înregistrează şi în rândul copiilor.
„Vârsta cea mai expusă este cea a adolescenţilor deoarece ei au un comportament alimentar greşit, de cele mai multe ori indus de familie, dar şi de factorii înconjurători unde îşi petrec cel mai mult timp şi anume la şcoală. Aceasta este împânzită de chioşcuri unde se vând gustări nesănătoase. Din nefericire, poporul român consideră că frumos şi gras este maximul de frumuseţe. La malul Dunării nu ar trebui să fie persoane obeze”, a explicat dr. Ginel Baciu, medic pediatru.
„Nu ne-am născut graşi, ne-am făcut graşi. Ne otrăvim singuri”
Obezitatea la copii este o afecţiune pe termen lung, asociată cu alte afecţiuni, cum ar fi cele endocrinologice, ortopedice, psihologice, iar unele încă neidentificate.
Supragreutatea şi obezitatea reprezintă al cincilea risc de decese la nivel global. Din iunie 2013 Asociaţia Medicală Americană a recunoscut obezitatea ca boală. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, prevalenţa obezităţii s-a dublat începând cu anul 1980 până în prezent. În 2008, la nivel internaţional, peste 1,4 miliarde de adulţi cu vârsta peste 20 de ani erau supraponderali. Dintre aceştia, peste 200 de milioane de bărbaţi şi aproape 300 de milioane de femei erau obezi. Peste 30 milioane de copii cu supragreutate trăiesc în ţările în curs de dezvoltare şi 10 milioane în cele dezvoltate.
Specialiştii sunt de părere că deşi obezitatea este considerată o afecţiune complexă nutriţional-metabolică, există numeroase modalităţi de tratament. Persoana obeză trebuie să-şi evalueze dorinţa de schimbare radicală a modului de viaţă şi disponibilitatea de a pune în practică regulile unui plan riguros. De asemenea, foarte important este suportul pe care îl are persoana obeză din partea membrilor familiei şi din partea prietenilor. Următorul pas este efortul fizic terapeutic, precum şi stabilirea comportamentului alimentar adecvat.