O investiţie de peste un milion de euro zace nefolosită la Galaţi. Dedesubturile unui proiect blocat de Consiliul local

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Baia Comunală, ale cărei lucrări de modernizare au fost finalizate pe 1 aprilie şi au costat peste un milion de euro, ar fi trebuie să fie dată în folosinţă de luni, 4 aprilie, însă este în continuarea sub lacăt. Între consilierii locali şi primarul Stan a apărut, pe această temă, un „tir” înverşunat de acuzaţii.

Un necaz nu vine niciodată singur, fără îndoială. După ce din 1 aprilie 2016 s-a oprit pe termen neprecizat sistemul public de distribuire a apei calde, iată că nici măcar Baia Comunală nu mai este o soluţie pentru cei peste 100.000 de gălăţeni care tânjesc să se spele şi altfel decât la lighean.

Amintitul obiectiv tocmai ce a fost modernizat din bani publici şi, coincidenţă interesantă, a fost recepţionat exact în ziua în care se oprea apa caldă în oraş. Însă, în cele din urmă, coincidenţa nu s-a dovedit una fericită, căci deşi Baia Comunală a înghiţit 4,7 milioane de lei (circa 1,1 milioane de euro) de bugetul local, ea nu poate fi folostă din cauza disputelor izbucnite între primarul Marius Stan şi consilierii locali.

Stan vrea externalizarea administrării băii publice

În şedinţa de CL de la sfârşitul lunii martie, primarul Marius Stan a venit cu un proiect de hotărâre care stabilea tarifele ce urmează să fie percepute la Baia Comunală pentru diversele servicii furnizate: duş, baie la cadă, saună, masaj samd.

Tarifele au fost aprobate fără probleme de către consilieri, însă a doua parte a proiectului de hotărâre, în care Marius Stan propunea ca administrarea obiectivului să fie dată fundaţiei „Sportul gălăţean” (care, în paranteză fie spus, este fondată de municipalitatea gălăţeană, deci este o entitate de interes public) a stârnit o adevărată furtună.

Stan a argumentat că externalizarea administrării ar face lucrurile mai eficiente, mai ales că Serviciul de Administrare a Domeniului Public din Primărie (pe care consilierii îl indicau ca soluţie) şi-a arătat incompetenţa în mai multe rânduri.

„După exemplul pe care ni l-au dat cei de la Gospodărire Urbană, care au ţinut în administrare Plaja şi ne-au pasat-o praf, am considerat că nu mai merită să le mai dăm încrederea asta”, a argumentat primarul, care a completat că Fundaţia „Sportul gălăţean” şi-a arătat deja priceperea în administrarea bazinului de înot aflat în incinta Băii Comunale.

Mărul discordiei a fost faptul că trecerea în administrare înseamnă mărirea cotizaţiei bugetului local la fundaţie, având în vedere că activitatea suplimentară presupune modificarea organigramei şi angajarea a 14 persoane: un administrator, doi casieri, un maseor, doi instalatori şi opt îngrijitori şi spălătorese.

Consilierii nu au acceptat propunerea primarului

Vocea cea mai vehementă contra propunerii primarului Stan a fost cea a consilierul ALDE Cristian Dima, care a afirmat că organigrama nu a fost suficient dezbătută şi nu are avizul Comisiei Juridice.

„În majoritatea localităţilor în care există o baie publică, aceasta este administrată de administraţia publică locală sau de societăţi din subordinea administraţiei publice locale, în nici un caz de o fundaţie, care nu este supusă controlului Curţii de Conturi şi altor organisme abilitate. Este o încercare nepotrivită de a muta patrimoniul municipalităţii către entităţi care nu pot fi verificate", a spus Cristian Dima.

Observaţia consilierului, deşi doar doar aparent corectă (potrivit legii, fundaţiile alimentate cu bani publici pot fi verificate de Curtea de Conturi, în plus fundaţia este proprietatea Primăriei, iar contractul de administrarea nu presupune cedarea proprietăţii, ci doar a folosinţei), majoritatea consilierilor a fost împotrivă.

În final, doar nouă consilieri au fost de acord cu introducerea pe ordinea de zi a proiectelor privind darea în administrare a Băii Publice, iar 13 (printre care şi viceprimarul PSD Florin Popa) s-au împotrivit, lucru care l-a făcut pe primarul Marius Stan să răbufnească şi să declare că totul este o mascaradă politcianistă, din care au de suferit gălăţenii.

„Să ţinem în mod intenţionat închisă Baia Publică, în condiţiile în care s-a sistat furnizarea apei calde în oraş, este o curată bătaie de joc la adresa gălăţenilor”, a declarat Marius Stan.

Primăria urmează să revină cu o nouă propunere în următoarea şedinţă de CL, iar între timp Baia Comunală va rămâne închisă publicului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite