Noua groapă de gunoi ecologică şi Staţia de sortare a deşeurilor reciclabile au fost inaugurate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul ISPA - "Managementul integrat al deşeurilor urbane solide în municipiul Galaţi şi împrejurimi" a ajuns la final. De-acum înainte, depinde doar de gălăţeni să-şi ducă gunoiul la fel ca şi ceilalţi cetăţeni ai ţărilor civilizate, separat de ceea ce se poate recicla.

Cu ajutorul finaţării asigurate de Uniunea Europeană şi Consiliul Local (care s-a împrumutat în acest scop la BEI) Galaţiul dispune acum de un depozit ecologic de deşeuri, o Staţie de sortare şi compostare a deşeurilor reciclabile şi un sistem de colctare selectivă aidoma celor din „lumea civilizată".

La festivitatea de inaugurare a facilităţilor construite în cadrul Proiectului ISPA-Gunoi, organizată joi 22 decembrie a.c.,au participat, pe lângă oficialităţi locale, reprezentantul consorţiului de firme care a acordat consultanţă (Grontmij/Carl Bro, IGIP, Iberinsa, Romair) şi cei al fimelor constructoare SC Mesogeos S.A. şi SC Vâlceana.A.

Prezentând sumar acest proiect european realizat la Galaţi, viceprimarul Mircea Răzvan Cristea a afirmat punerea lui în aplicare a presupus o investiţie totală în valoare de 21.394.862 euro, reuşindu-se economisirea a 1.500.000 de euro.
Uniunea Europeană a asigurat 75 % din finanţare, respectiv 16.046.146 euro iar Consiliul Local, 5.348.715 euro, adică 25 %.

"Este singurul proiect european realizat în România cu economii şi este în acelaşi timp cel mai mare din acest domeniu al gestionării deşeurilor. Include trei componente mari, una care a vizat închiderea şi acoperirea cu un strat de pământ a vechii gropi de gunoi şi amenajarea uneia noi, o alta care a presupus construirea unei staţii de sortare a deşeurilor reciclare şi de compost. Ultima componentă, este cea a achiziţiilor respectiv dotarea cu containere de diferite tipuri, cu camioane etc", a precizat viceprimarul.

Cristea a mai spus că actuala groapă ecologică va putea fi utilizată timp de şapte ani, nu numai de populaţia municipiului Galaţi, ci şi de cea a localităţilor limitrofe (Şendreni, Vânători, Tuluceşti, Smârdan şi Braniştea), iar când se va umple va fi construită a doua celulă de depozitare, tot la Tirighina.
La rândul său, Ion Ionescu, directorul SC Ecosal SA, societatea locală de salubritate care va utiliza facilităţile realizate prin programul ISPA- Gunoi a precizat la rândul său că:

image

„Pentru colectarea selectivă a deşeurilor, până în prezent au fost amplasate 660 de containere şi urmează să mai fie amplasate în jur de 3.000 de containere pentru deşeuri menajere nereciclabile".

Referitor la faptul că persoanele fără venituri care-şi câştigau pâinea colectând hărtie şi PET-uri de la ghenele de gunoi, acum deschid forţând containerele cu deşeuri de hârtie Mircea Cristea a pus că există o soluţie pentru a pune capăt vandalizărilor.

„Firmele de colectare care cumpărau PET-urile şi hârtia de la aceste persoane nu vor mai putea s-o facă dacă vor să-şi păstreze autorizaţiile. Vor colecta altceva căci colectarea deşeurilor de hârtie şi a recipientelor din material plastic va deveni monopolul municipalităţii" a spus viceprimarul.

Cât despre containerele incendiate primarul Dumitru Nicolae a declarat:

„Le vor plăti poliţiştii locali!"

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite