Invenţie în domeniul naval: un service plutitor este contruit în premieră la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reparaţiile pe navele fluviale şi maritime se vor putea realiza oriunde este nevoie. Un atelier mobil plutitor este construit în şantierul naval Navrom din Galaţi, o invenţie extrem de utilă pentru domeniul naval. Cu ajutorul lui se vor reduce costurile, şi asta pentru că timpul pierdut cu reparaţiile va fi considerabil mai mic. Totul este posibil datorită unui proiect european.

Proiectul european cu ajutorul căruia s-au reuşit realizarea acestui atelier mobil plutitor este în valoare de 4 milioane de euro şi se numeşte SmartYards. Acesta are ca obiectiv creşterea nivelului tehnologic în cadrul şantierelor mici şi mijlocii.

Potrivit prof. dr. Ing. Ionel Chirică, profesor la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, „ideea proiectului a fost să pună la un loc pe de o parte utilizatorii de tehnologii noi, adică şantierele mici şi mijlocii, pe de altă parte providerii, deci producătorii de tehnologii gen univeristăţi, centrele de cercetare şi proiectare din Europa”.

În cadrul proiectului sunt 19 parteneri de peste tot din Europa. România este reprezentată de Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi şi Şantierul Naval Navrom. Pentru a beneficia de finanţare europeană, ei au venit cu o invenţie - construirea unui atelier mobil plutitor. „Faptul de a avea un atelier în imediata veninătate a navei constituie o inovaţie, o îmbunătăţire a activităţii prin prisma eliminării acelui timp pierdut prin deplasarea muncitorului de la navă la atelier, oprirea celorlalte activităţi în atelier, întoarcerea lui, astfel că tot acest timp este câştigat în folosul creşterii productivităţii muncii”, ne-a declarat Gabriel Manole, inginer în cadrul Şantierului Naval Navrom.

Valoarea investiţiei pentru acest atelier plutitor se ridică la 200.000 de euro. Această sumă include atât salariile profesorilor care au venit cu tehnicile, informaţiile şi cercetarea în sine dar şi construirea atelierului plutitor. Invenţia este realizat din două părţi - pontonul şi atelierul mobil, ambele construite din materiale uşoare.

Atelierul plutitor va fi gata la începutul anului 2016, moment în care se va face şi brevetarea invenţiei. Construcţia este utilă atât pentru domeniul fluvial cât şi maritim. Iar doritori au început deja să apară. Un astel de service plutitor va ajunge şi într-un Şantierul Naval din Spania. Costul investiţiei depăşeşte puţin 100.000 de euro. Proiectul european SmartYards a început în 2013 şi se va încheia la finalul anului viitor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite