Halda de zgură a combinatului siderurgic Liberty Galaţi, transformată într-un parc de energie regenerabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Halda de zgura, sursa : Liberty Galaţi
Halda de zgura, sursa : Liberty Galaţi

Peste 2,5 milioane de euro vor fi investite în închiderea haldei şi protejarea cursului de apă Mălina. Parcul de producţie a energiei regenerabile va sprijini GREENSTEEL,  planul de transformare a Liberty Steel Group.

Liberty Galaţi anunţă că autorităţile au emis acordul de mediu pentru închiderea haldei de zgură şi pentru stabilizarea malului drept al acesteia, în scopul protejării cursului de apă Mălina. Până în 2023 Liberty Steel Group va investi mai mult de 2,5 milioane de euro în cele două proiecte care vor crea condiţiile necesare instalării capacităţilor prevăzute de producere a energiei regenerabile.

Închiderea acestei halde, care conţine milioane de tone de zgură generată în peste de 40 de ani, a fost atent planificată, în consultare cu autorităţile de specialitate. Liberty Steel Group studiază soluţiile de reamenajare a terenului de 110 hectare, astfel încât să permită instalarea unor parcuri fotovoltaice şi eoliene.

„Viziunea LIBERTY Steel Group este de a produce oţel în mod sustenabil şi de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030. Închiderea haldei de zgură, reamenajarea şi transformarea acesteia într-un spaţiu de producţie de energie verde vor reprezenta un pas semnificativ în planul nostru de transformare GREENSTEEL, iar protejarea cursului de apă Malina este un act de responsabilitate faţă de comunitatea noastră”, spune Aida Nechifor, directir general Liberty Galaţi.

În colaborare  cu experţi, echipa Liberty Galaţi a planificat lucrări ample de reconfigurare a haldei, precum şi pentru protejarea cursului de apă Mălina. Astfel, în etape succesive, vor fi efectuate excavaţii pentru îndepărtarea haldei de cursul de apă, pentru a se crea noi taluzuri, drenuri pentru apa pluvială, căi de acces şi alte lucrări de construcţie care vor remodela depozitul şi vor asigura stabilitatea acesteia. Se va realiza autocimentarea suprafeţelor, un proces fizico-chimic menit să formeze o crustă rigidă ce va asigura stabilitatea acesteia şi prevenirea răspândirii prafului.

Depozitul de zgură va fi închis definitiv în anul 2023

Conform actelor de reglementare, procesarea materialelor din haldă va fi finalizată în 2022, iar depozitul  va fi închis definitiv în 2023. Din 2009, zgura nu a mai fost depozitată, ci utilizată integral în construcţii şi în industria cimentului.

Cele două iniţiative fac parte din strategia de transformare a complexului Liberty Galaţi – GREENSTEEL -  care îmbină reciclarea deşeurilor feroase cu soluţii de energie regenerabilă şi cu tehnologii avansate de producţie a oţelului, precum echipamentul DRI (ce reduce direct fierului cu ajutorul gazului metan şi hidrogenului), în scopul îmbunătăţirii amprentei de carbon.

Aceste proiecte susţin eforturile României de a avansa în strategia sa de reducere a emisiilor de carbon”, a conchis Aida Nechifor.  

Transformarea GREENSTEEL va asigura sustenabilitatea Liberty Galaţi din punct de vedere economic, social şi ecologic, astfel încât să poată reinvesti şi să ofere în continuare oţel de calitate precum şi locuri de muncă pentru generaţiile viitoare.

  Vă recomandăm şi:

Combinatul siderurgic Liberty Galaţi sfidează criza: investeşte 13,5 milioane de euro în modernizări

Oţelul românesc este folosit pentru construcţia noii rute feroviare Gara de Nord-Aeroportul Otopeni

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite