Dezvăluiri/ Vezi aici cum se poate frauda statul. Cătălin Chelu, omul de afaceri implicat în scandalul Fătuloiu şi-a însuşit 20 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un recent raport al ANAF acuză de fraudă mai mulţi oameni de afaceri importanţi din Galaţi, dar şi angajaţi ai Fiscului. Documentul scoate la iveală faptul că aceştia au prejudiciat bugetul de stat cu milioane de euro folosind o încrengătură complicată de firme.

Printr-un raport intern finalizat în data de 16 martie 2011 de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), prin Direcţia Generală de Coordonare şi Inspecţie Fiscală, scoate la iveală existenţa unei reţele impresionante de firme specializate în fraudarea statului prin intermediul deconturilor de TVA.

Inspectorii Fiscului au constatat, printre altele, că, începând cu anul 2009, mai mulţi oameni de afaceri importanţi din Galaţi au produs pagube însemnate bugetului „prin derularea de tranzacţii comerciale în cadrul cărora nu au achitat TVA aferentă, au procedat la deducerea ilicită a acesteia ori au beneficiat de rambursarea acestei taxe în mod necuvenit".

Printre societăţile menţionate de raport se află mai multe firme controlate de controversatul om de afaceri Cătălin Chelu (judecat în dosarul „Şpagă pentru secretarul de stat MAI"), Luciano Tudor - directorul general de la Drumuri şi Poduri Galaţi şi Corneliu Mangalea, fost candidat la Primăria Galaţi şi deţinător al grupului de firme Metaltrade.

Înainte de a vă înfăţişa complicatul mecanism care a stat la baza fraudării statului, trebuie să vă informăm că un important personaj din DGFP Galaţi ne-a avertizat, cică prieteneşte, că dacă scriem despre acest caz „vor apărea probleme".

Potrivit ANAF, Mobimod SA Tecuci (administrată de Luciano Tudor) a obţinut, în septembrie 2009, o rambursare de TVA în valoare de 2,1 milioane de lei, în baza unei achiziţii de marfă (nu se specifică ce fel de marfă) despre care există suspiciunea că a fost realizată fictiv. Precizăm că Mobimod Tecuci aparţine lui Cătălin Chelu, având ca ca alţi acţionari SIF Banat Crişana SA Arad, Supratec SRL Tecuci şi Metal SA (al cărei administrator este Corneliu Mangalea),
Valoarea totală a mărfii este de 15,7 milioane de lei (din care 2,5 milioane de lei TVA) şi a fost cumpărată de la SC Randaco SRL Braşov (antreprenor al celebrelor complexe imobiliare ANVANTGARDEN).

Până să ajungă la Mobimod Tecuci, marfa s-a plimbat (în acte desigur) pe un traseu extrem de contorsionat. Să i se piardă urma. A ajuns de la Clau&Cocoi SRL Cluj-Napoca la General Cons SRL Cluj, pe baza unor facturi în valoare de 15,58 milioane de lei (din care 2,49 milioane de lei TVA). Apoi la SC Fifidal SRL Braşov, care a livrat mărfurile către SC Randaco SRL Braşov, pe baza unei facturi în valoare de 15,6 milioane de lei (din care 2,49 milioane de lei TVA), care nu a fost achitată.
Culmea este că, după o vreme, firma braşoveană şi-a cumpărat înapoi marfa, la un preţ mult mai mare decât o vânduse!

După depunerea decontului de TVA cu opţiunea de rambursare, pentru a regla scriptic stocul de marfă, SC Mobimod SA a livrat marfa cumpărată de la SC Randaco SRL Braşov tot către... aceasta, contra sumei de 14,24 milioane de lei (din care 2,27 milioane lei TVA).
Potrivit ANAF, nu există documente care să ateste şi livrarea efectivă a mărfii.

Partea realemente interesantă este că Direcţia Generală de Coordonare şi Inspecţie Fiscală afirmă, negru pe alb, în raportul nr 863858/16.03.2011, că operaţiunile ilegale de mai sus (plus altele) au avut girul şefilor de la Finanţele gălăţene.

De altfel, aceştia trebuie să dea explicaţii scrise Ministrului de Finanţe, până la termenul de 30 iunie 2011.

Tun după tun, cu repetiţie


Însă operaţiunea Cluj-Braşov-Galaţi Braşov nu este singura suspectată de Fisc.


În perioada 2004-2006, Mobimod Tecuci a achiziţionat trei utilaje în valoare totală de 573.000 de lei, de la Sabino Management SRL Bragadiru, Romtech International SRL Timişoara şi Supratec SRL Tecuci, pe care le-a supraevaluat şi de pe urma cărora a beneficiat de deducere de TVA.
„Pentru creşterea artificială a valorii celor trei utilaje, Mobimod a încheiat cu Randaco SRL Braşov contractul de modernizare al acestora, în valoare de 8,8 milioane de lei (din care 1,4 milioane lei TVA). Ulterior, Mobimod a vândut utilajele respective către SC Consecom SRL Braşov, la preţul de 9,3 milioane de lei (din care 1,48 milioane lei TVA), operaţiune cu efecte fiscale inclusiv prin deducerea, de către cea din urmă, a TVA aferentă)", se arată în raportul întocmit de ANAF.
La finele anului 2009, SC Mobimod SA a livrat, la preţuri supraevaluate, respectiv 77,5 milioane de lei (din care 12,4 milioane lei TVA), 27 de utilaje (a căror valoare contabilă era de circa 1,5 milioane lei) către SC General Stein Construct SRL Chitila, fără a încasa contravaloarea facturii aferente, ceea ce îi permitea celei din urmă obţinerea unei rambursări necuvenite de TVA.


„Iniţial, SC Mobimod SA a procedat la «modernizarea» utilajelor din încheierea contractelor nr. 3/27.11.2009 (în valoare de 51,4 milioane lei, din care 8,2 milioane lei TVA), respectiv nr. 1/14.11.2009 (în valoare de 26, 2 milioane lei, din care 4,2 milioane lei TVA), încheiate cu SC Creative Platinum Finance SRL Dragomireşti Vale, respectiv cu SC Intercom PSC SRL Bucureşti, servicii de «modernizare» care, din punct de vedere contabil, nu pot fi considerate modernizări şi lucrări de investiţii în mijloace fixe",
se arată în raportul Agenţiei.


Tot în anul 2009, firmele Realtroc SRL Tecuci, Metalpet Comerţ SRL Chiajna, Mobimod SA şi General Stein Construct SRL Chitila au fost implicate în mai multe operaţiuni cu caracter ilicit, potrivit raportului ANAF.


În semestrul al doilea al anului 2009, firmele Realtroc SRL Tecuci a înregistrat achiziţii în valoare de peste 167 milioane de lei (din care 26,7 milioane lei TVA), principalul furnizor fiind SC Metalpet Comerţ SRL Chiajna, care i-a emis o factură în suma de 121 milioane de lei (din care 19,3 milioane lei TVA).


Alţi furnizori ai SC Realtroc SRL Tecuci sunt Creative Platinum Finance SRL Dragomireşti Vale - 41,7 milioane de lei (din care 6,7 milioane lei TVA, reprezentând lucrări de construcţii, SC Mobimod SA - 2,1 milioane lei (din care 338.000 lei TVA), SC Dodali SRL Tecuci - 2,8 milioane lei (din care 452 de mii lei TVA).


„Asta e o hoţie!!!"


Preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) Galaţi ne-a declarat că aşteaptă rezultatele controalelor, criticând, în acelaşi timp, mediul economic din România.


Mediul de afaceri este revoltat, indignat. Lucrurile astea nu sunt de acum, ci de când e cu returnarea de TVA, care a devenit o sursă de îmbogăţire pentru băieţii deştepţi, care se pricep de minune la ilegalităţi. Asta este o tâlhărie şi o hoţie care se practică de ani buni. Este de neînţeles tehnica asta de băgare a capului în nisip. Ceea ce e şi mai grav, se constată ineficienţa ANAF, DIICOT, DNA, care sunt o ruşine de instituţii, legat de acest subiect. Acestea sunt şmenuri în care sunt incluşi factori politici de bază ai statului, nişte indivizi puternici. Toate acestea dau impresia unui stat mafiot. Persoane care au prejudiciat bugetul statului cu milioane de euro sunt în libertate, iar alţii care fură o găină sunt închişi. Ce stat de drept este ăsta? Ce exemple sunt pentru mediul de afaceri aceşti oameni? Mediul economic este corupt şi plin de hoţi mână în mână cu political", ne-a declarat Marian Filimon, preşedintele PIMM Galaţi.


Sprijiniţi de un anangajat al Finanţelor Galaţi


Agenţia Naţională de Administrare Fiscală deţine informaţii potrivit cărora, o serie de firme au fost ajutate chiar de un angajat al Finanţelor Publice Galaţi.


"Există indicii conform cărora, pentru disimularea caracterului ilicital unora dintre operaţiunile derulate, conducerile firmelor Realtroc SRL Tecuci şi Metalpet Comerţ SRL Chiajna au beneficiat de sprijinul unei persoane din cadrul DGFP Galaţi
", spune ANAF în raport.


Conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi nu a dorit să comenteze pe marginea acestui subiect.


Totodată, SC Realtroc SRL Tecuci a înregistrat în contabilitate livrări în valoare de 139,2 milioane lei (din care 22, 2 milioane lei TVA), principalul client fiind SC Intercom PSC SRL Bucureşti, cu achiziţii de 121 milioane lei (din care 19,3 milioane lei TVA).


"Alţi clienţi ai SC Realtroc SRL Tecuci au fost Randaco SRL - 9,6 milioane lei (din care 1,5 milioane lei TVA), Mobimod SA - 4,1 milioane lei (din care 655 de mii lei TVA), care în aceeaşi perioadă a înregistrat, în fals, achiziţii în cuantum de 17,6 milioane lei (din care 2,8 milioane lei TVA), rezultând o diferenţă de TVA în valoare de 2,2 milioane lei, dedusă în mod illicit de SC Mobimod SA. Dodali SRL Tecuci - 3,6 milioane (din care 582 mii lei TVA)", spune ANAF.


Achiziţii doar în acte


Acţiunile firmelor au continuat şi în anul 2010, în primul semestru, când Realtroc a înregistrat o singură achiziţie, în valoare de 13,1 milioane de lei, iar Mobimod a efectuat o serie de achiziţii fictive.


În raportul ANAF mai figurează şi Almontin SRL Galaţi, de la care SC Postramo SA Târgu Jiu a înregistrat în mai 2010, achiziţii fictive de utilaje, prejudiciind bugetul de stat cu peste 800.000 lei, prin deducerea ilegală de TVA, livrările nefiind înregistrate de Almontin, iar Postramo nedeţinând avize de însoţire a mărfii care să ateste transportul.


"În aprilie 2010, Cătălin Chelu a cumpărat, prin intermediul directorului comercial al SC Postramo SA, pachetul de control (52%), al Asociaţiei Salariaţilor CPL, care deţine 62% din acţiunile Postramo, în timp ce asociaţii Almontin SRL Galaţi sunt interpuşi ai lui Cătălin Chelu", se arată în raportul întocmit de ANAF.


Activitatea SC Realtroc SRL, SC Metalpet Comerţ SRL şi SC Mobimod SA este coordonată efectiv de către Ionel Virgil Popa şi Lidia Ciucă. De asemenea, Daniel Donici - administratorul SC Dodali SRL deţine şi calitatea de cenzor al SC Mobimod SA, iar Anişoara Donici , mama acestuia, ţine evidenţa contabilă a SC Realtroc şi Mobimod, prin intermediul SC Nextlevel Consulting SRL Tecuci.


ANAF a dispus verificări la Galaţi


Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi face verificări la toate societăţile comerciale menţionate în raportul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, urmând ca până la data de 30 iunie să întocmească un raport care va ajunge la Bucureşti.


"Pot spune doar că în acest moment se lucrează şi se fac verificări la mai multe societăţi şi furnizorii acestora, urmând ca la sfârşitul lunii iunie să fie întocmit un raport", ne-a declarat George Marinescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite