Descoperiri recente despre antibiotice. O clasă nouă de medicamente pe bază de zahăr sintetic ar putea ucide bacteriile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infecţiile sunt tot mai greu de „doborât” de medicamente. Foto: Adevărul
Infecţiile sunt tot mai greu de „doborât” de medicamente. Foto: Adevărul

O potenţială clasă nouă de antibiotice pe bază de molecule de zahăr modificate ar putea fi realizată de oamenii de ştiinţă din Australia.

Un tip special de zahăr sintetic ar putea fi cea mai nouă armă de luptă împotriva bacteriilor. Cercetătorii de la Universitatea din Queensland şi compania de biotehnologie din acelaşi stat au descoperit o potenţială nouă clasă de antibiotice inspirate de moleculele de zahăr produse de bacterii.

Noile antibiotice în faţa cărora bacteriile nu ar mai putea dezvolta rezistenţă sunt extrem de necesare în condiţiile în care infecţiile sunt tot mai greu de „doborât” de medicamente. Anul trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis un raport în care avertiza că rezistenţa antimicrobiană este o ameninţare globală majoră pentru sănătatea publică.

Microbii au o inteligenţă genetică

„În momentul în care vii cu un antibiotic, microbii încearcă să creeze un sistem de apărare împotriva antibioticului şi în acest mod apare rezistenţa la acel medicament. De aceea se discută despre finalul erei antibioticului. Streptococul a rămas singurul care nu şi-a schimbat structura pentru a fi rezistent la antibiotice. În schimb, un germen ne agresează pentru ca el să poată supravieţui, este un principiu care se aplică în natură: cel mai puternic supravieţuieşte. Până la apariţia Penicilinei, omul pierdea lupta împotriva germenilor, cu alte cuvinte, infecţiile puternice câştigau. Mai târziu, oamenii au descoperit antibioticul şi au putut supravieţui infecţiilor. În timp ne-am modificat codul genetic şi astfel au apărut germenii rezistenţi la antibiotice, iar în cazuri grave suntem nevoiţi să recurgem la medicamente de ultimă generaţie, care implică şi costuri foarte mari”, a explicat pentru „Adevărul”, doctorul Valentin Boldea, medic specialist în sănătate publică.

„Am întâlnit pacienţi care luau antibiotice în loc de analgezice”

„Problema majoră este aceea că oamenii îşi administrează medicamente fără să ceară sfatul speciliştilor. Medicii au o pregătire în a diagnostica dacă acea boală necesită antibiotice şi mai exact ce tip de medicament îl poate vindeca. Este foarte important să ştim ce germeni au produs boala de care suferim. Să nu uităm că bolile infecţioase sunt determinate de viruşi şi aceştia nu se combat cu antibiotice. Oamenii tind să confunde sindromul febril cu infecţia. Am întâlnit cazuri în care pacienţii luau antibiotice în loc de analgezice. Este total greşit să îţi tratezi o durere de cap cu un antibiotic. Din nefericire, la farmacie încă se mai dau cu uşurinţă antibiotice fără să existe o prescripţie medicală. Acum se lucrează la descoperirea unor clase medicamentoase care să lucreze la nivelul codului genetic al germenilor şi vorbim despre acea medicină genetică. În momentul de faţă avem aproximativ 50 de specialişti în toată ţara care studiază profilele genetice pentru a stabili predispoziţiile noastre la anumite afecţiuni”, a explicat pentru „Adevărul”, doctorul Valentin Boldea, medic specialist în sănătate publică.

Cercetătorii vor să omoare bacteriile cu molecule de zahăr modificate

Antibiotice cu molecule modificate de zahar

Noua cercetare, condusă de profesorul Matt Cooper şi de doctorul Johannes Zuegg de la Institutul UQ pentru Bio Ştiinţă Moleculară, arată că bacteriile sunt mai puţin susceptibile de a deveni rezistente la un antibiotic bazat pe o versiune modificată a propriului lor zahăr.

„Bacteriile au pereţii celulelor similari cu pereţii unei case de cărămidă - cu excepţia faptului că în loc de mortar, pereţii sunt legaţi de polimeri de zahăr. Dar dacă adaugi unul din moleculele de zahăr modificate de noi, aceşti pereţi celulari sunt distruşi şi bacteriile mor. Peretele celular a fost dintotdeauna ţinta antibioticelor precum penicilina, difenţa constând în faptul că noi stopăm acest proces care face legătura cu acesta”, a explicat profesorul Cooper, directorul Centrului pentru Soluţii la Bacteriilor.

Colegul său, doctorul Zuegg a declarat că echipa a examinat sute de versiuni de molecule de zahăr modificate pentru a găsi soluţia care să ucidă bacteriile. De asemenea, acesta a precizat că noua armă nu este toxică pentru celulele din organismul uman.

„Cele mai multe molecule protejate pentru a deveni medicamente au o formă plată, plană şi sunt tridimensionale. Acest lucru înseamnă că putem construi nucleul de zahăr în numeroase moduri pentru a realiza mii de combinaţii diferite în spaţiul tridimensional”, a explicat doctorul Johannes Zuegg de la Institutul UQ pentru Bio Ştiinţă Moleculară din Australia.

Echipa a inclus cercetători de la Universitatea din Warwick (UK), Academia Sinica din Taiwan şi Universitatea din Ghent, Belgia. Lucrarea a fost susţinută de organizaţiile australiene din domeniul medical.

Ultima clasă de antibiotice a intrat pe piaţă în urmă cu aproximativ 30 de ani, ca o dovadă a faptului că dezvoltarea acestora este destul de dificilă. Specialiştii încearcă să afle însă în natură, antibioticele care vor putea trata bolile incurabile.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite