De ce sunt mai fericiţi oamenii care au un animal de companie: „Fiecare membru al familiei primeşte din partea pisicii un comportament diferit, personalizat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO A.P.
FOTO A.P.

Iubitorii de animale nu îşi pot vedea viaţa fără o pisică sau un câine de companie. Deşi cei din tabăra adversă îi pot considera pe aceştia nesăbuiţi, animăluţele intră în viaţa noastră cu un întreg arsenal de beneficii pentru sănătate şi fericire. Aşadar, cu cât petreci mai mult timp cu partenerul tău patruped, cu atât te simţi mai bine.

Dacă ai un prieten cu blăniţă în viaţa ta, ştii bine că animalele de companie au capacitatea de a-ţi îmbunătăţi starea de spirit, lucru dovedit ştiinţific. Medicul veterinar Dan Georgescu a explicat pentru „Adevărul” de ce este important pentru noi un prieten necuvântător.

„În primul rând sunt diferenţe foarte mari de percepţie asupra câinilor şi pisicilor. Întotdeauna suntem împărţiţi în două echipe, mai rar se întâmplă să fim micşti. Mai precis, cei care iubesc câinii au nevoie de un companion care să le ofere afecţiune, pe când cei care preferă pisicile sunt ceva mai independenţi. Bucuria de a avea un animal de companie este faptul că pleci dintr-o lume şi vii în alta. Oamenii se ceartă între ei, sunt egoişti, se urăsc, însă acasă, lumea este cu totul altfel, pentru că animăluţele de companie sunt veşnic copii şi răspund cu afecţiune. Este o lume candidă în care de obicei suntem complet diferiţi. Am observat acest lucru în cabinetul medical. Deşi cunosc foarte bine anumite persoane, atunci când acestea se referă la propriul animal de companie devin alţi oameni, sunt schimbaţi complet şi astfel le văd şi latura sensibilă a caracterului lor”, a explicat dr. Dan Georgescu, medic veterinar.

Aceste mici creaturi contribuie la fericirea familiei chiar şi atunci când ne mestecă încălţămintea sau zgârâie mobila.

Animăluţele de companie ne fac mai activi

Fie că arunci mingi în parc pentru câinele tău, sau pur şi simplu te joci cu pisica în casă, faci mişcare şi asta înseamna o îmbunătăţire a ritmului cardiac şi în timp, a rezistenţei la efort. Studii efectuate de cercetătorii din Ohio, SUA, au demonstrat că persoanele care au câini se plimbă cu 79% mai mult decât cei care nu au un animal de companie.

Foto Adevărul

image

Ne menţin sănătoşi

Posesorii de animale de companie au un nivel mai ridicat de anticorpi care luptă împotriva infecţiilor. De asemenea, cercetătorii de la Universitatea de Medicină şi Sănătate Publică din Wisconsin au descoperit că un copil cu risc de a dezvolta alergii respiratorii sau astm are şanse reduse de a dezvolta eczeme dacă încă din primii ani de viaţă trăieşte cu un câine în casă.

Ne ajută să devenim empatici

Copiii care au un câine sau o pisică devin mai protectivi deoarece învaţă de la o vârstă fragedă că toate fiinţele vii au nevoie de confort şi simt durere. Acest lucru îi ajută să vadă lucrurile şi din punctul de vedere al altora.

Unesc familiile

Animalele de companie ajută la crearea unei atmosfere calme între soţi, fraţi şi surori.


Foto Adevărul

image

„Motivele sunt foarte diferite. De exemplu, o pisică ne oferă permanent surprize pentru că ne învaţă comportamentul şi modul nostru de a fi, aşa că ne surprinde cu o atitudine personalizată, fiecare membru al familiei primind din partea pisicii un comportament diferit. Şi câinii ne ajută, în sensul că ei sunt întotdeauna alături de noi necondiţionat, întotdeauna în acelaşi loc, chiar dacă uneori îi neîndreptăţim. Ne aşteaptă şi ne oferă aceeaşi dragoste şi mult sprijin moral. Un câine este permanent o lecţie de viaţă şi prietenia sa ţine până la sfârşitul vieţii. Din păcate animăluţele de companie nu au viaţă lungă, dar oamenii puternici îşi asumă acest lucru şi se bucură la maximul de prezenţa lor”, a explicat pentru „Adevărul” dr. Dan Georgescu, medic veterinar.


Foto Robertino Bezman

image

Concret, animalele de companie furnizează pachete de beneficii emoţionale pentru oamenii pe care îi iubesc. Aceştia au o mai mare stimă de sine, tind să fie mai puţin solitari şi sunt mai conştiincioşi, sunt de părere specialiştii. Mai mult decât atât, câinii şi pisicile contribuie la creşterea nivelului de oxitocină, care ajută la ameliorarea durerilor, scăderea tensiunii arteriale şi al hormonului de stres.

 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite