De ce au ajuns bolnavii psihic să umble liberi pe străzi. „A trebuit să o ţin acasă pe fiica mea, îngrozită că într-o bună zi m-ar fi putut omorî“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 1990, cele 56 de ospicii existente în România la acea vreme puteau interna peste 20.000 de pacienţi bolnavi cronic. Acum, mai sunt doar 9 astfel de unităţi, cu numai 3.000 de locuri. Potrivit Ministerului Sănătăţii, anual, peste 400.000 de români au nevoie de tratament psihiatric.

Zilnic, în România are loc măcar un incident în care este implicată o persoană cu probleme mintale. Fie că vorbim de fapte foarte grave (cum a fost cel soldat, la Buzău, cu moartea a şase oameni), fie că ne referim doar la incidente simple (cum sunt desele cazuri de bolnavi plecaţi dezbrăcaţi pe străzi), această densitate de evenimente arată că autorităţile sunt în dificultate în gestionarea problemei bolnavilor psihic cronici.

Acest lucru rezultă şi din statiticile Ministerului Sănătăţii. Dacă în 1990 erau la nivel naţional 56 de cămine spital cu aproape 20.000 de locuri, între timp numărul lor a scăzut drastic, fiind doar 9, cu doar 3.000 de paturi. Asta în condiţiile în care peste 400.000 de români sunt înregistraţi anual cu prescripţii medicale pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă, iar 10% dintre ei necesită internare. 

Dintre cei 20.000 de români aflaţi într-o astfel de situaţie, circa 5.000 au nevoie, practic, de internare permanentă, şansele lor de a se vindeca fiind nule. Însă cum la dispoziţia lor sunt doar 3.000 de paturi, lucrurile sunt foarte complicate.

În judeţul Galaţi, spre exemplu, erau înainte de Revoluţie trei centre pentru internarea bolnavilor psihic cronici, la Găneşti, Vârlezi şi Nicoreşti. Împreună, acestea aveau 500 de locuri, însă între timp centrele de la Vârlezi şi Nicoreşti au fost închise. Primul din cauza retrocedării clădirilor, al doilea printr-un ordin de guvern.

În prezent, mai sunt disponibile doar 125 de locuri, toate la Găneşti, unde din 2020 capacitatea va creşte cu 50, graţie unei extinderi în valoare de 2 milioane de euro, finanţată de Consiliului Judeţean. Cereri sunt, însă, mult mai multe. După cum ne-a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, sunt înregistrate deja aproape 100 de solicitări, la care se adaugă deciziile de internare stabilite de justiţie, adică 30-40 pe an.

„Consiliul Judeţean Galaţi a încheiat anul trecut procedurile de achiziţie publică pentru extinderea capacităţii de cazare cu 50 de paturi la unitatea medico-socială Găneşti. Contractul de execuţie a lucrărilor a fost semnat cu asocierea dintre Lemacons SRL şi Cricons SRL şi are o valoare de 9,8 milioane de lei, fără TVA”, ne-a declarat Costel Fotea.

„Finanţarea este din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Galaţi şi proiectul constă într-un corp nou de clădire, cu 50 de locuri, pentru pacienţii cu probleme psihice grave.Noul pavilion va îmbunătăţi condiţiile de cazare pentru pacienţii internaţi la UMS Găneşti, va duce la optimizarea circuitelor medicale şi la asigurarea unui spaţiu adecvat pentru fiecare pacient”, a adăugat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

La demisolul clădirii (care este realizată deja în proporţie de 90%) vor fi amplasate spaţiile tehnice şi bucătăria, la parter sala de mese, farmacia şi spaţiile pentru îngrijirea pacienţilor, la etajul întâi se va afla o zonă pentru personal şi una cu rezerve pentru pacienţi, iar cel de-al doilea etaj va fi destinat în totalitate pacienţilor. În apropierea noului pavilion se va amenaja şi o parcare cu 35 de locuri. Recepţia este programată în primăvara lui 2020.

Lipsa de locuri în ospicii este un veritabil calvar pentru rudele bolnavilor. „Timp de 30 de ani am făcut zeci de cereri pentru internarea fiicei mele, care devenea tot mai violentă din cazul bolii psihice grave degenerative de care suferea. În acest interval, a fost internată doar câteva luni în total. În rest, a trebuit să o ţin acasă, îngrozită că într-o bună zi ar fi putut să mă omoare. M-a lovit şi m-a rănit de nenumărate ori. Statul a scăpat lucrurile de sub control”, ne-a povestit mama unui astfel de pacient.

Cum ajunge un bolnav psihic la ospiciu

Există două modalitătăţi prin care o persoană bolnavă psihic poate fi internată într-un ospiciu. Prima este la solicitarea scrisă a aparţinătorilor, pe baza recomandării unei comisii medicale şi a unei anchete sociale. Acestea nu au însă prioritate, căci primele sunt luate în calcul internările dispuse de judecători (aceasta fiind cea de-a doua modalitate, care este dispusă în situaţii deosebit de grave, legate de comiterea unor infracţiuni).

Când consideră că internarea nu mai e necesară, spitalul în care se află persoana care a comis o faptă gravă trebuie să anunţe judecătoria de care aparţine. De asemenea, „încetarea sau înlocuirea măsurii internării poate fi cerută şi de persoana internată sau de procuror. În acest caz, judecătoria dispune efectuarea expertizei medico-legal”, potrivit Ministerului Sănătăţii.

După ce ascultă concluziile procurorului, ale persoanei internate - în cazul în care poate fi adusă în faţa instanţei - ale avocatului şi ale expertului care a întocmit expertiza medico-legală, instanţa decide dacă pacientul continuă să stea internat, dacă internarea va înceta sau dacă va fi înlocuită cu „măsura obligării la tratament medical”.

Vă mai recomandăm şi:

Canicula scoate bolnavii psihic pe străzi. Semnalele trase de medici în cazul în care aceştia sunt lăsaţi nesupravegheaţi

Numărul deceselor din cazul de la Spitalul Săpoca a ajuns la 6, după decesul unei alte paciente

Riscuri majore la Spitalul de Boli Psihice Cronice din Borşa din cauza degradării avansate a clădirilor şi a crizei de medici şi asistente 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite