Cum se pregăteşte apetisantul file de şalău gratinat. Desertul delicios care însoţeşte preparatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretul gustului savuros al fileului de şalău gratinat stă în tratarea termică a peştelui şi a legumelor, dar şi în pregătirea sosului, un amestec de făină, lapte, unt, smântână şi vin care îţi lasă gura apă.

Începem prin a spăla şi porţiona fileul de şalău în numărul de porţii dorite, după care îl piperăm şi sărăm. Radem apoi caşcavalul şi separăm gălbenuşurile de albuşuri de la cinci ouă. Spălăm ciupercile dintr-o conservă şi le punem la scurs, după care curăţăm cartofii şi îi punem la fiert ca pentru un piure.

”Fierbem laptele, cu menţiunea că îl folosim rece la preparat. Ungem o tavă cu unt, aşezăm fileurile de peşte, peste care vom pune rondele de ceapă, o parte din vin, apă şi le acoperim cu o folie. Introducem apoi tava la cuptor pentru aproximativ 10 minute, la foc mic”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-File de şalău-1,2-1,3 kilograme;

-Lapte-600 de mililitri;

-Vin alb-200 de mililitri;

-Ceapă-150-200 de grame;

-Caşcaval-200 de grame;

-Făină-200 de grame;

-Unt-300 de grame;

-Ouă-cinci bucăţi;

-Ciuperci-250 de grame;

-Smântână-100 de grame;

-Cartofi-750 de grame;

-Sare şi piper după gust.

Pregătim în acelaşi timp sosul din făină, lapte, unt, smântână şi restul de vin. Îl vom pune într-un recipent pe foc, amestecând permanent pentru a se omogeniza bine, dar şi pentru a nu se lipi. Important de reţinut este că toată făina va fi adăugată deodată peste ingredientele amintite, iar laptele trebuie să fie rece. După ce sosul a fiert timp de cinci minute, adăugăm două dintre cele cinci gălbenuşuri şi retragem de pe foc vasul.

”După ce cartofii s-au fiert, îi vom zdrobi sau pisa, astfel încât să rezulte un piure. Vom adăuga unt, iar la sfârşit vom pune şi gălbenuşurile de ou. Luăm un vas Ena, îl ungem cu unt, turnăm sosul pe care l-am pregătit şi adăugăm fileurile de şalău. Dacă vasul se dovedeşte prea mic, putem folosi şi o tavă care este suficient de încăpătoare. Peste fileurile de peşte vom pune ciupercile, dar nu este greşit nici dacă adăugăm şi rondele de morcov fiert, brocoli şi conopidă”, detaliază maestrul Nicihi Măricine alţi câţiva paşi din pregătirea preparatului.

Vom pune piureul într-un pos (instrument de ornare a torturilor şi prăjiturilor) şi îl vom aşeza cât mai estetic pe marginea vasului în care am pus peştele. Adăugăm şi caşcavalul ras peste legumele din recipient şi îl introducem în cuptorul încins în prealabil la o temperatură de 160-170 de grade, unde vom lăsa fileurile de şalău să se gratineze pentru 20 de minute.

După ce scoatem vasul Ena sau tava de la cuptor, lăsăm preparatul să se tempereze puţin, după care îl putem servi cu puţină lămâie şi o salată verde, alături de un pahar de vin alb demidulce.

Găluşte cu prune

Punem la fiert cartofii în coajă, iar după tratamentul termic, îi răcim şi îi trecem prin maşina de tocat, lăsându-i apoi într-un bol. Separat, pe o planşă vom pune făina, iar în mijlocul acesteia aşezăm cartofii fierţi, un vârf de cuţit de sare şi un ou.

”Formăm astfel un aluat, pe care îl vom frământa bine. Coca rezultată o vom tăia în bucăţi de câte 1,5 centimetri fiecare. Pentru a evita lipirea aluatului de mână, este indicat să ne dăm cu puţină făină pe mâini. Vom crea nişte bile din aluat, dacă le pot numi aşa, pe care le vom lăsa apoi în repaus”, punctează maestrul Nichi Mărăcine câteva etape din pregătirea găluştelor.

Imagine indisponibilă

Găluşte cu prune FOTO gastropedia.ro

Ingrediente:

-Prune-300 de grame;

-Cartofi-600 de grame;

-Făină-200 de grame;

-Zahăr-400 de grame;

-Sare-un vârf de cuţit;

-Unt-50 de grame;

-Ouă-o bucată;

-Pesmet-300 de grame;

-Scorţişoară pudră-o lingură;

-Ulei-două linguri.

Spălăm prunele, le scoatem sâmburii, iar în locul acestora introducem scorţişoară amestecată cu  zahăr şi puţin pesmet pentru a absoarbe surplusul de zeamă pe care îl lasă fructele. Punem apă la fiert într-un vas de mărime medie şi introducem prunele în mijlocul bucăţilor de aluat de care aminteam anterior.

”Aceste cocoloaşe de aluat şi prune, dacă le putem numi aşa, le vom pune una câte una în recipientul cu apă, fără să le amestecăm. Gomboţii cu prune se vor ridica la suprafaţa apei, iar din acel moment îi fierbem pentru 10-15 minute”, precizează maestrul Nichi Mărăcine.

Vom scoate găluştele din vas cu ajutorul unei spumiere, punându-le apoi într-o tavă, pe fundul căreia vom aşeza hârtie de copt. În prealabil, vom căli nişte pesmet, peste care vom trece de câteva ori găluştele cu prune. Gomboţii vor fi lăsaţi la cuptor, la o temperatură de 150-160 de grade, pentru 10 minute, iar după ce îi scoatem, îi vom pudra cu zahăr vanilat şi îi putem servi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite