Cum se pregăteşte apetisanta zacuscă de fasole. Curechii cu dovleac, altă mâncare ideală pentru ultimele zile de post

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zacuscă de fasole Foto: jamilacuisine.ro
Zacuscă de fasole Foto: jamilacuisine.ro

Pentru pregătirea preparatului avem nevoie de doar câteva ingrediente, acesta putând fi pus la păstrare în borcane şi servit în orice perioadă a anului. Secretul obţinerii unui gust savuros stă în sotarea legumelor şi condimentele folosite.

Punem fasolea la fiert în apă cu sare, schimbând apoi apa de două sau chiar trei ori, iar în acelaşi timp curăţăm ceapa şi o tocăm mărunt pentru a o sota mai bine. Coacem ardeii capia pe plită şi apoi îi tocăm mărunt.

”După ce am fiert bine fasolea, o vom trece prin maşina de tocat pentru a obţine o pastă de fasole. Acest lucru îl putem realiza la fel de bine şi cu ajutorul unui blender. În acest timp, punem ceapa într-o tigaie cu ulei şi o călim la foc mic, adăugând sare, piper şi ienibahar, dacă decidem să folosim acest condiment, dar şi foile de dafin”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Fasole-un kilogram;

-Ceapă-un kilogram;

-Ardei capia-trei kilograme;

-Sare şi piper după gust;

-Foi de dafin-două bucăţi;

-Pastă de tomate-1,5 kilograme;

-Ulei-500 de mililtri;

-Ienibahar-50 de grame, pentru personalizarea gustului.

Punem apoi ardeiul capia tocat mărunt, pasta de tomate, ienibaharul, iar la sfârşit adăugăm şi fasolea. Amestecăm permanent pentru ca mixtura de ingrediente să se omogenizeze, iar aromele să se întrepătrundă. Dacă nu suntem mulţumiţi de culoarea preparatului, nu este indicat să folosim pastă de tomate, recomandarea maestrului Nichi Mărăcine fiind să punem boia dulce, iar dacă este şi puţin afumată, cu atât mai bine.

După ce închidem focul, lăsăm zacusca de fasole să se tempereze şi o punem în borcane, putând să o păstrăm în cămară până când o servim sau la frigider, dar cu condiţia să nu fie o cantitate foarte mare de preparat. Zacusca de fasole se serveşte cu pâine prăjită alături de o ceapă roşie.

Curechi cu dovleac

O altă veche reţetă veche românească sunt curechii cu dovleac, provenind din zona Crişanei. Preparatul era pregătit de localnici în zilele de post, dar şi vara, când se cocea dovleacul. Începem prin a curăţa dovleacul de coajă, după care îl vom rade pe răzătoare.

”Curăţăm şi ceapa, pe care o vom toca apoi julien. Topim untura într-o cratiţă, peste care vom pune ceapa, cele două linguri de făină care vor lega preparatul nostru şi apoi dovleacul, pe care le vom amesteca constant şi uşor.  Punem sare şi piper după gust, având grijă să nu strivim dovleacul, astfel încât acesta să nu se transforme într-o pastă”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

curechi cu dovleac Galati

Curechi cu dovleac FOTO tudosiei.ro

Ingrediente:

-Dovleac-un kilogram;

-Ceapă-400 de grame;

-Untură-100 de grame;

-Sare şi piper după gust;

-Făină-50 de grame;

-Smântână-300 de grame;

-Boia dulce-25 de grame;

-Mărar-o legătură.

Adăugăm şi smântâna care va omogeniza mâncarea. La final, definitivăm gustul cu mărar, pe care îl vom toca mărunt. Curechii cu dovleac pot fi serviţi ca mâncare de post în orice perioadă a anului, dar şi ca garnitură alături de diferite sortimente de carne, de preferat fiind ca acestea să fie dulci, cum ar fi carnea de curcan, raţă sau gâscă.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite