Cum să gestionezi starea emoţională în confruntări. Psiholog: Rezolvându-ne conflictele interioare, vom pune capăt şi celor exterioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO www.yogasat.ro
FOTO www.yogasat.ro

Există câţiva paşi simpli prin care putem gestiona conflictele, astfel încât să nu le mai luăm într-un mod atât de personal, care să ne afecteze profund, ci să ieşim chiar întăriţi, cu o experienţă de viaţă folositoare.

Fiecare dintre noi a fost implicat de-a lungul vieţii în diverse conflicte în familie sau la job, din care de cele mai multe ori a ieşit şifonat, cu vitalul epuizat şi nervii tociţi. În timp, toate aceste dispute ne afectează emoţional şi psihic, iar în final ne vom îmbolnăvi.

Specialiştii definesc conflictul ca o stare de tensiune sau dezaprobare între valorile, credinţele şi priorităţile unor persoane sau ale unor grupuri, ce are potenţialul de a cauza daune. 

Conflictele sunt de mai multe feluri. Ne confruntăm cu conflicte interioare atunci când ne frământăm mintea în legătură cu tot felul de gânduri, valori morale la care ne raportăm, întrebări existenţiale şi priorităţi pe care ni le stabilim în viaţă.

Ne putem trezi angrenaţi în conflicte interpersonale atunci când intrăm în dispute cu partenerul de viaţă şi cu colegii de muncă. Conflictele pot fi şi organizaţionale când au loc între grupuri mari de persoane sau diverse structuri, precum companii sau compartimente ale unei firme sau instituţii.

”Conflictele din exterior le putem influenţa mai mult sau mai puţin, în schimb conflictele interioare depind în special de noi şi ne influenţează într-un sens negativ. De menţionat este şi faptul că inclusiv conflictele exterioare sunt generate de conflictele noastre interioare”, explică psihologul Stelian Chivu.

Conflictual şi nonconflictual

După cum fiecare dintre noi ştie din experienţele personale, o persoană conflictuală va atrage, va genera şi chiar va susţine conflictele. În schimb, o persoană non conflictuală va face tot ce ţine de ea ca să evite o situaţie ce poate degenera într-un conflict.

Mergând şi mai departe, conflictele interioare crează, modelează tipul de personalitate al fiecăruia dintre noi şi influenţează modul în care o persoană va relaţiona cu cei din jurul său. 

Există mai multe genuri de conflicte interioare. Primul este cel denumit generic ”Luptă sau fugi”.

”Când o persoană se află într-o situaţie stresantă şi nu ştie ce decizie să ia între a lupta şi a fugi, va crea un conflict interior. Se va genera asta o stare extrem de stresantă, ce poate conduce chiar şi la o paralizie temporară a individului. Practic, rămâne blocat, neştiind ce să facă”, spune psihologul Stelian Chivu.

Conflictele sexuale şi cele emoţionale

A doua categorie de conflicte sunt cele sexuale, iar ele diferă în funcţie de nivelul de educaţie al fiecăruia dintre noi, de experienţa de viaţă şi de apartenenţa religioasă. Conflictele sexuale duc de cele mai multe ori la manifestări extreme, iar efectele se repercutează asupra organismului sub forma importenţei, frigidităţii şi lipsei libidoului.

”E necesar să se înţeleagă că atunci când ne referim la conflictele interioare, acestea sunt o reală sursă de stres şi implicit de boală”, punctează Stelian Chivu. 

O altă categorie de conflicte interioare apare când persoana în cauză alternează între curaj şi frică.

Într-o anume situaţie de viaţă, individul ştie că ar trebui să aibă curaj, dar instinctul de supravieţuire face ca aceasta să se lase dominat de frică şi aşa apare conflictul interior. Asta duce la pierderea încrederii în sine, a energiei mentale, emoţionale şi chiar fizice.

A treia categorie de conflicte sunt cele emoţionale şi ele apar, de regulă, în urma unor perturbări care vin din exterior, influenţând puternic în sens negativ sistemul imunitar al organismului. 

A patra categorie este surprinzătoare. ”Există şi o altă categorie de conflicte care apar în comunicarea cu propria persoană. De cele mai multe ori, aceasta nu există şi atunci provoacă dezechilibre majore în organism”, explică psihologul Stelian Chivu.

A cincea categorie de conflicte sunt cele mentale. În multe situaţii nu reuşim să ne controlăm gândurile. Comunicarea la nivel mental are loc atunci când transmitem ce vrem, când şi cum vrem cu propriile gânduri, nu cu idei preluate din exterior. 

A şasea categorie de conflicte sunt cele spirituale. Multora dintre noi li s-au inoculat mental tot soiul de idei, precum ”este păcat să faci asta sau aia”.

Gestionarea conflictelor

Ceea ce ţine de noi este modul în care gestionăm aceste conflicte, astfel încât să nu ne afecteze viaţa personală şi pe cea profesională şi implicit sănătatea. Există mai multe metode prin care putem gestiona conflictele şi este bine să le analizăm pentru a decide care dintre ele ni se potriveşte cel mai bine.

Cauzele conflictelor sunt dintre cele mai diverse. Cel mai adesea apar în urma unor opinii sau credinţe contrare, când ne este ameninţat statutul social, când apare neîncrederea sau când interesele persoanelor în cauză sunt contradictorii. Există mai multe căi de gestionare a conflictelor, în funcţie de natura acestora.

Când reuşim să gestionăm bine conflictele interioare, organismul va genera neurotransmiţători precum oxitocina, numit şi hormonul iubirii, sau dopamina, un neurotransmiţător produs de creier asociat cu plăcerea şi recompensa.

”Dacă informaţiile pe care le primim din exterior sunt interpretate greşit şi sunt transformate în frică şi disperare, creierul va produce adrenalină sau cortizol, numit şi hormonul stresului, ceea ce va genera mari probleme de sănătate”, spune psihologul Stelian Chivu.

Cinci paşi simpli pentru vindecarea conflictelor

Primul pas pentru depăşirea conflictelor este conştientizarea. Cei mai mulţi dintre noi nu realizează că trec printr-unul sau mai multe conflicte interioare şi devin astfel generatori de conflicte. 

Al doilea pas este decuplarea de la starea şi gândurile care ne menţin în conflict.

Al treilea pas este conectarea cu ceva pozitiv, iar al patrulea este să permanentizăm acest gen de acţiune. 

Ultimul pas este să transmitem şi celor din jur experienţa noastră pentru că astfel vom ancora şi mai bine vindecarea propriilor conflicte interioare.

”O societate fără conflicte ar fi o societate perfectă, dar din păcate nu este nici pe departe aşa. Rezolvându-ne conflictele interioare, vom pune capăt şi conflictele exterioare şi către asta trebuie să tindem cu toţii”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Efectele psihologice ale rugăciunii. Cum reuşesc călugării să atingă pacea mentală

Cum ne influenţează ADN-ul gândurile şi emoţiile. Cea mai puternică stare care vindecă şi bolile fizice

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite