Cum s-a ales Spitalul Judeţean din Galaţi cu o jumătate de aparat de testare la Covid-19. Detaliile unei afaceri bizare
0Achiziţia a fost făcută de Ministerul Sănătăţii, iar aparatul a fost livrat în urmă cu o săptămână. Surpriză, însă. Acesta conţine doar aparatul propriu-zis, de tip PCR, fără linia aferentă, fără de care nu poate funcţiona. Aceasta va fi cumpărată de CJ Galaţi, însă aparatul va fi funcţional abia peste o lună.
Vestea că Ministerul Sănătăţii va furniza judeţului Galaţi (mai exact Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă) un aparate performant pentru testarea infecţiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2 a fost primită cu aplauze în plan loc. Nu de alta dar până acum două săptămâni în tot judeţul nu exista niciun astfel de aparat, ceea ce îngreuna foarte mult depistarea bolnavilor de Covid-19.
Ştirea părea şi mai bună pusă cap la cap cu informaţiile că Primăria şi Consiliul Judeţean urmau să cumpere şi ele câte un astfel de aparat, plus că s-a descoperit că Universitatea Dunărea de Jos şi Staţiunea de Cercetări de la Târgu Bujor ar deţine deja astfel de aparatură. Părea ideal deja, Galaţiul urmând să aibă urgent 5 aparate de testarea de tip PCR.
Însă, la scurt timp, s-a descoperit că între vorbă şi faptă există o distanţă apreciabilă. Cele două aparate de la cele două instituţii menţionate s-au dovedit cu totul altceva decât se credea, adică sunt depăşite tehnic şi incapabile să identifice SARS-CoV-2. Apoi, Consiliul Judeţului a reuşit să pună în funcţiune primul aparat de testare (cu o capacitate mai mică decât se spera), iar nădejdea era că „scula” venită de la Ministerul Sănătăţii va rezolva totul.
N-a fost însă chiar aşa. Deşi a ajuns la Galaţi de o săptămână, aparatul de tip PCR cumpărat de Ministerul Sănătăţii nu funcţionează. Potrivit medicilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, a fost adus, de fapt, doar o jumătate de aparat, căci lipseşte linia de testare fără de care acesta nu poate fi folosit. Nu are hotele cu UV, centrifuga, vortexul, pipetele (unele speciale, nu din alea obişnuite), iar unii dintre medici au răbufnit furioşi că achiziţia a fost făcută, cităm, „de nişte iresponsabili”.
„Ne-au trimis o maşină fără motor, fără roţi şi fără volan. Este de neimaginat că la Ministerul Sănătăţii nu există o minte limpede, care să ştie că nu poţi cumpăra una astfel de aparat fără toate componentele. Este revoltător”, ne-a mărturisit, sub rezerva anonimatului, unul dintre medici.
Cum Ministerul Sănătăţii a transmis că nu poate livra şi restul echipamentului, conducerea Consiliului Judeţean a decis să le cumpere din fonduri proprii. „Problema este că dacă erau luate toate odată acum aveam aparatul în funcţiune. Aşa, cu noua achiziţie, va mai dura în jur de patru săptămâni până finalizăm procedurile legale. Pierdem timp din cauza unor neglijenţe ce nu ar fi trebuit să existe”, ne-a spus Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.
Acesta ne-a mai spus că în acelaşi timp cu aprobarea investiţiei, aleşii judeţeni au mai votat şi pentru suplimentarea cu încă 728.000 de lei a bugetului Spitalului de Boli Infecţioase şi al celui al Spitalului de Pneumoftiziologie.
„Banii sunt pentru achiziţionarea de lămpi germicide, pentru cazarea cadrelor medicale aflate în prima linie de luptă cu acest nou coronavirus şi pentru achiziţionarea unui container frigorific”, a declarat Costel Fotea.
Până acum Consiliul Local şi Consiliul Judeţean Galaţi au alocat pentru lupta cu Covid-19, în plus faţă de bugetele anuale ale spitalelor, peste 35 milioane de lei (25 milioane de lei CJ şi 10 milioane de lei CL).