Cum ne pot distruge viaţa şi sănătatea stările proaste. Psiholog: „Este un strigăt disperat al corpului, care cere ajutor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre noi se confruntă dimineaţa cu dureri de cap, senzaţie de oboseală şi stări de nervozitate fără motiv. Este un semnal de alarmă pe care organismul îl trage înainte ca semnele evidente ale unei boli să apară. Cel mai adesea stările proaste sunt rezultatul gândurilor şi emoţiilor negative, care mai devreme sau mai târziu îşi arată efectele la nivel fizic.

Cei mai mulţi dintre noi au parte în unele zile de ceea ce se numeşte în limbajul comun stări proaste. Acestea se caracterizează prin lipsă de vitalitate, gânduri negative, depresie, nervozitate fără motiv, nod în gât, gheară în piept, la care se adaugă oboseala pronunţată şi tremurul mâinilor şi al picioarelor.

”Este un strigăt al corpului, care cere ajutor vizavi de starea generală de sănătate a persoanei respective. Problema este, la acel moment, de natură emoţională, spirituală sau psihică”, explică psihologul Stelian Chivu.

Grav este că omul spune ”lasă că o să treacă” sau, mai rău, se obişnuieşte cu aceste stări, până la punctul în care acestea devin o parte din ceea ce este ca persoană. Un exemplu sunt persoanele posace, acre, care nu realizează că au aceste stări din cauza gândurilor şi emoţiilor negative.

Stările proaste datorate tulburărilor spirituale se întâlnesc la persoanele care sunt supărate pe Divinitate din diverse motive, cel mai adesea pentru că au o boală sau au avut un necaz în familie, sau cred că sunt nedreptăţite de Dumnezeu.

Tulburările psihice se datorează unor frici, care au afectat puternic mentalul individului, cum ar fi frica de cutremur sau frica de devalorizare a monedei naţionale, până la punctul în care acesta începe să aibă stări proaste.

Tulburările emoţionale se pot declanşa foarte uşor. Este suficient să vină toamna, pentru ca anumite persoane să intre în depresie sau să încerce sentimente de melancolie, izolare sau însingurare. Stările proaste pot fi şi fizice, cum ar fi o durere de măsea sau spate, fără un motiv anume.

Paşi simpli spre vindecare

Stările proaste pot avea o sursă interioară sau una exterioară. În familie, o persoană este posibil să nu se înţeleagă bine cu soacra, iar la serviciu cu şeful, acestea fiind surse exterioare, ce pot genera stări proaste. Când invidul se gândeşte că i se poate întâmpla ceva rău, cum ar fi să vină un control de la ANAF la firma pe care o conduce, ca să dăm un exemplu, starea proastă este generată din interior.

”Asta face ca stările tale interioare să devină un generator, iar tu să transmiţi neliniştile tale şi altor persoane. Ajungi astfel să te încarci cu negativitate, dacă nu eşti conştient. Dacă te uiţi, de exemplu, la ştiri sângeroase, mai devreme sau mai târziu vei rezona cu stările generate de aceste ştiri şi le vei atrage”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Dacă persoana în cauză nu se analizează sau nu apelează la un specialist, va constata, de multe ori prea târziu, că s-a ales cu probleme digestive grave, boli ale organelor interne sau afecţiuni cardiace severe.

Primul pas spre vindecarea de stările proaste este conştientizarea acestora, pentru că sunt multe persoane care resping însăşi ideea că au o problemă. În egală măsură, trebuie identificate cauzele profunde ale acestor tulburări.

”E nevoie să mă întreb ce face ca eu să fiu mereu obosit, chiar dacă mă odihnesc sau nu, dar şi modul cum se manifestă aceste stări. De asemenea, este foarte important să văd când am aceste stări, cum ar fi situaţia în care vorbesc cu un vecin sau când merg la mall, ca să dăm câteva exemple”, explică psihologul Stelian Chivu.

Următorul pas este să identifici o cale spre vindecare, ce se potriveşte modului tău de a fi. Poţi face acest lucru singur, documentându-te pe acest subiect, sau apelând la un specialist. Unele persoane reacţionează foarte bine la muzică, dans sau ieşiri în natură, în timp ce altele pot să se simtă mai bine făcând sport sau muncă de voluntariat. Ultimul pas este să acţionezi, pentru că fără acest exerciţiu tot ce ai făcut până atunci este doar teorie.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite