Cum ne păstrăm sănătatea psihică în pandemie. De ce mentalul este mult mai important decât fizicul
0Presiunea psihică a fost uriaşă pentru majoritatea dintre noi în ultimele luni. Este important să ne autoevaluăm constant în perioada următoare pentru că dezechilibrele psihice afectează sistemul imunitar şi ne fac vulnerabili la îmbolnăviri.
Sănătatea psihică va fi întotdeauna legată de modul de viaţă al fiecăruia dintre noi. Rolul său este vital pentru o bună sănătate a organismului. Practic, fără o bună sănătate psihică nu vom putea face nimic, nici măcar lucrurile mărunte care intră în rutina zilnică. Sănătatea psihică este influenţată de factori psihologici, medicali, socio-culturali, politici, juridici şi de mediu.
”S-au făcut numeroase cercetări care au arătat că cei care au o sănătate psihică precară se pot îmbolnăvi mult mai uşor. În această perioadă, mulţi dintre noi au devenit dependenţi de ştiri legate de pandemie. Ajung astfel să se întrebe constant dacă se îmbolnăvesc sau nu. Este bine să fii informat, dar nu este recomandat să asculţi sau să citeşti doar ştiri negative legate de coronavirus pentru că se formează la nivel de creier o serie de sinapse care declanşează o reacţie reflex ori de câte ori facem acest lucru”, avertizează psihologul Stelian Chivu.
Perioada de izolare prin care majoritatea dintre noi a trecut recent a contribuit la înrăutăţirea stării psihice. Mulţi nu au fost pregătiţi pentru aşa ceva şi s-a ajuns astfel fie să nege existenţa virusului, fie să se revolte faţă de situaţia actuală, fie să fie dominaţi de o teamă puternică.
”Există şi o a patra variantă. E nevoie să ne informăm atât cât este necesar pentru a ne feri de riscul îmbolnăvirii, dar trebuie să ne decuplăm de frică pentru că această stare negativă influenţează puternic sistemul imunitar, iar pe acest fond pot apărea îmbolnăvirile”, explică psihologul Stelian Chivu.
Putem avea grijă de propria sănătate psihică în două moduri. Prima cale şi cea mai sănătoasă poate fi realizată prin ieşiri în natură, meditaţii, rugăciuni, ceaiuri, meditaţii cu cristale. Există şi calea chimică, ca să o numim aşa, când o persoană este nevoită să ia medicamente prescrise de un psihoterapeut atunci când se ajunge la dezechilibre psihice, însă aici există pericolul să se creeze dependenţă.
Cine sunt cei mai vulnerabili dintre noi
Există mai multe tipologii de persoane care se manifestă diferit într-o astfel de perioadă. Cea mai vulnerabilă este tipologia simbioticului sau empaticului, care intră în contact emoţional şi mental cu persoanele din anturaj, din familie şi de la locul de muncă, iar prin structura lui psihică preia foarte uşor stările acestora. Cum în prezent predomină gândurile şi stările negative, este lesne de înţeles către ce se îndreaptă respectivii.
”Mentalul fiecăruia dintre noi joacă un rol foarte important. Dacă este empatic, va prelua uşor gândurile celor din jur. Dacă este controlat, va fi puternic, emisiv şi va trece mai uşor peste tot ceea ce se întâmplă în prezent. Şi emoţionalul urmează un traseu similar. Fizic, dacă respectivul provine dintr-o familie care are o imunitate foarte bună din punct de vedere genetic, cu siguranţă va putea depăşi mult mai bine această perioadă. Sunt un cumul de factori care concură la păstrarea unei bune sănătăţi psihice”, punctează psihologul Stelian Chivu.
Dacă se ajunge la tulburări psihice, cei în cauză manifestă anxietate, frică, stări de iritare, ameţeală şi stări mentale şi emoţionale schimbătoare. Pot apărea dureri de cap sau în diverse zone ale corpului care li se par inexplicabile celor în cauză. De asemenea, se poate manifesta epuizarea fizică şi o durere generală în tot corpul.
Mulţi dintre noi alunecă pe această pantă pentru că preiau foarte repede şi uşor tot soiul de programe mentale false. De pildă, ”dacă până acum s-au îmbolnăvit atâţia, cu siguranţă mă voi îmbolnăvi şi eu” sau, la cealaltă extremă, ”mie nu mi se poate întâmpla aşa ceva”.
Cel mai bun medic pentru tine eşti tu
Primul lucru pe care fiecare dintre noi trebuie să îl facă este o autoevaluare psihică. E necesar să ne răspundem sincer la câteva întrebări, cum ar fi ”cât de greu îmi este să îmi menţin sănătatea psihică?”, ”o fac ca pe o datorie sau acest lucru vine natural, fără efort?”
”Aşa cum sănătatea fizică poate fi afectată de viruşi, într-un mod similar şi sănătatea psihică este influenţată de viruşi. În acest caz vorbim de viruşi mentali. Dacă sănătatea fizică ne-o protejăm prin mască, mănuşi şi o spălare deasă a mâinilor, sănătatea psihică poate fi protejată printr-un filtru mental care opreşte gândurile negative”, susţine psihologul Stelian Chivu.
Cum putem instala această mască mentală? Informarea este cea mai la îndemână şi cea mai uşoară modalitate de a separa informaţiile false de cele adevărate, chiar dacă nu întotdeauna vom reuşi acest lucru. Dacă avem dubii asupra unei ştiri, ne putem informa din mai multe surse şi putem căuta un specialist pentru explicaţii suplimentare.
Exerciţiile de respiraţie ne ajută, de asemenea, foarte mult. Este suficient să respirăm conştient şi profund, iar dacă la început simţim o uşoară ameţeală, este normal, spun specialiştii, pentru că are loc o hiperventilare a creierului care nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Exerciţiile fizice completează respiraţiile.
”La fel de importantă este şi autocunoaşterea. Acest lucru ne permite, de pildă, să evităm intrarea în situaţii dificile prin anticiparea modului în care reacţionăm, de regulă, la anumite informaţii. De exemplu, cred că am temperatură. Îmi iau temperatura şi constat că este normală şi astfel mă liniştesc. Gradual, vom reuşi să ne echilibrăm psihic dacă avem voinţă, forţă mentală şi acţionăm deja în acest sens. De sănătatea psihică depinde atât sănătatea emoţională, cât şi cea fizică. Pot spune chiar că sănătatea psihică este mult mai importantă decât sănătatea fizică”, conchide psihologul Stelian Chivu.
Vă mai recomandăm:
Efectele psihologice ale rugăciunii. Cum reuşesc călugării să atingă pacea mentală
Piedicile în calea fericirii. Cum identificăm „butonul“ care ne induce starea de bine