Cum ne influenţează politeţea viaţa. De ce persoanele politicoase sunt mai deştepte decât cele care nu pun mare preţ pe această calitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Politeţea este mai mult decât un cumul de amabilităţi
Politeţea este mai mult decât un cumul de amabilităţi

Mulţi dintre noi consideră că politeţea este supraestimată, pentru că au de suferit dacă nu intră în ”nota” celor din din jur. Mai multe studii au arătat însă că politeţea ne influenţează viaţa practic la toate nivelurile. Astfel, persoanele politicoase sunt mai sănătoase, empatizează mai mult cu cei din jurul lor şi sunt mai repede acceptate în cercurile sociale.

Conform unor studii efectuate recent, persoanele politicoase au o sănătate mai bună decât cele care nu pun accentul pe această calitate. S-a constatat, de asemenea, că omul politicos este şi fizic mai frumos decât cei care consideră că nu poţi reuşi în viaţă prin politeţe.

Pentru a înţelege cum se manifestă politeţea, trebuie să înţelegem mai întâi cum funcţionează aceasta. Mai întâi, politeţea acţionează la nivel mental, ce înseamnă gânduri curate, lipsite de duşmănie, ură sau invidie faţă de ceilalţi.

”Degeaba eşti politicos în cuvinte, dacă tu, în gândurile tale, îi spui celeilalte persoane tot soiul de lucruri”, explică psihologul Stelian Chivu. Şi emoţional situaţia este similară. Este necesar să fii calm, bun cu ceilalţi şi armonios, pentru că aşa vor fi şi emoţiile tale. Prin urmare, politeţea nu se rezumă doar la cuvinte şi gesturi amabile, ci trebuită şi trăită la nivel mental, emoţional şi fizic.

Aici se manifestă şi un alt fenomen. Persoanele politicoase sunt, de regulă, cele mai căutate în societate şi cercuri sociale, pentru că majoritatea dintre noi preferă compania oamenilor calmi, pozitivi, generoşi şi dispuşi să ajute, în timp ce persoanele irascibile şi arogante vor fi evitate.

”Persoanele politicoase vor manifesta o stare de bine, iar organismul va genera serotonină şi endorfină, care mai sunt numite şi hormonii fericirii. De pildă, o îmbrăţişare din inimă va face ca organismul să producă serotonină, care este şi un excelent analgezic”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

De ce politicoşii sunt aleşi lideri

Iată deci cum un gest de politeţe sau o îmbrăţişare făcută din politeţe sau din toată inima determină organismul să producă serotonină, ce este un adevărat medicament pentru corp. Opusul persoanei politicoase este egoistul, care prin atitudinea lui va forţa corpul să genereze cortizon, numit şi hormonul stresului. Egoistul nu va fi niciodată mulţumit, iar dacă totuşi se va întâmpla acest lucru, va fi de scurtă durată, pentru că întotdeuna va vrea mai mult decât are. Punând în balanţă cele două variante, alegerea este simplă.

Persoanele politicoase învaţă să fie răbdătoare, o calitate indispensabilă celor care trăiesc mult şi sunt sănătoşi. În familie, politeţea formează caractere şi scuteşte partenerii de extrem de multe probleme emoţionale, psihice şi fizice.

Există mai multe modalităţi simple şi eficiente pentru a deveni mai politicoşi şi a ne schimba în bine viaţa. ”Politeţea este de cele mai multe ori un program instalat din copilărie de către familie sau chiar de şcoală. Asta nu înseamnă că dacă nu a avut profesori sau părinţi ca să o înveţe, o persoană nu poate învăţa singură să devină politicoasă”, explică psihologul Stelian Chivu.

Interesant de amintit este că politicoşii sunt aleşi lideri. A trecut perioada când şeful dădea ordine dând cu barda. Noii lideri se impun în colectivitatea pe care o conduc printr-un anumit mod de a comunica, iar una dintre principalele  caracteristici ale acestuia este politeţea.

”Şi medical s-a constatat că o persoană politicoasă are mai multe căi neuronale decât una egoistă sau care nu pune prea mult preţ pe această calitate, ce înseamnă practic că este mai deşteaptă decât ceilalţi. Dacă consideri că ce ai învăţat în familie despre politeţe nu este suficient, nimic nu te împiedică să te documentezi pe acest subiect şi, slavă Domnului, sunt zeci de cărţi pe acest subiect. Va merita fiecare minut investit pentru că vei deveni efectiv o altă persoană”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite