Cum întreţinem sistemul de eşapament al maşinii. Ce sunt îmbinările de evacuare şi cum influenţează buna funcţionare a autoturismului
0
Sistemul de eşapament al fiecărei maşini este conceput pentru a reduce viteza gazelor provenite din arderile din motor si temperatura acestora. Puţini şoferi ştiu că sistemul de eşapament ajunge la temperatura normală de funcţionare după 5 kilometri de rulare, astfel că ambalările motorului şi călătoriile foarte scurte duc la coroziunea prematură a acestuia.
Ţeava de eşapament este un element cheie pentru buna funcţionare a autoturismului. Mulţi şoferi nu dau însă o prea mare importanţă acestei componente a maşinii, aflând apoi pe propriul buzunar ce înseamnă să mergi cu un sistem de eşapament defect chiar şi o perioadă scurtă de timp.
”Pe de o parte, eşapamentul permite controlarea nivelului de zgomot al vehiculului şi, pe de altă parte, limitarea emisiilor poluante. La aceasta se adaugă şi şocurile termice cauzate de succesiunea de porniri şi opriri frecvente ale motorului. Aceasta uzură duce în timp la apariţia unor zgomote stridente în timpul deplasărilor şi la găurirea ţevii de eşapament”, explică Marcel Boghian, inginer auto.
În prezent, sistemele de eşapament sunt compuse dintr-o mulţime de elemente scumpe. Cuprinde unul sau mai mulţi catalizatori, un senzor de oxigen, poate chiar şi o tobă de eşapament în doi timpi. Există chiar şi o ţeavă de eşapament care este proiectată pentru a purifica conductele de sub autovehicul, fiind concepută de multe ori sub forma unei ţevi duble de evacuare.
Ce conectează componentele sistemului de eşapament
Ţeava de eşapament este conectată de autoturism prin câteva coliere de etanşare şi puncte sudate. Dacă acestea sunt uzate sau defecte, diversele componente ale sistemului de eşapament nu vor mai fi aliniate, iar asta va produce tot felul de probleme la autovehicul. Ca să nu ajungeţi într-o astfel de situaţie, este indicat să realizaţi o banală inspecţie a şasiului. Dacă nu aveţi posibilitatea să o faceţi la garajul de acasă, aveţi posibilitatea să apelaţi la un service. Ideea este să inspectaţi şasiul maşinii pentru a descoperi dacă sunt probleme la colierele de etanşare ale ţevii de eşapament, dacă aceasta este ruginită sau crăpată.
Puteţi instala o nouă ţeavă de eşapament, dacă aveţi cunoştinţe de mecanică şi ustensilele necesare, numai în cazul în care constataţi că aceasta este ruginită sau spartă. ”În cazul în care sesizaţi că se aud zgomote la contactul sistemului de eşapament cu şasiul sau cu o componentă a acestuia, trebuie să verificaţi existenţa unor defecţiuni la tobă. Spaţiul sistemului de eşapament este limitat, iar în cazul în care apare necesitatea creşterii acestuia, există posibilitatea de a se curba sau regla tamponul echipamentului original. În cazul în care un tampon dotat cu tijă este sudat pe poziţii, verificaţi dacă îl puteţi curba cu o bucată de ţeavă peste capătul tijei. În cazul în care tamponul este înşurubat pe saşiu, de exemplu, se pot instala şaibe ca elemente de reglare”, detaliază inginerul Marcel Boghian.
Multe dintre sistemele de eşapament sunt echipate cu un colier care oferă o fixare sigură în apropierea transmisiei. În cazul în care colierul se rupe sau a fost îndepărtat şi nu a mai fost pus la loc, se poate accentua curbarea sistemului de eşapament, putându-se ajunge chiar la ruperea acestuia. În cazul în care nu se poate obţine un colier de înlocuire, trebuie reparat colierul uzat. Specialiştii recomandă totuşi înlocuirea colierului.
Scuturile de protecţie
Scuturile de protecţie ale sistemului de eşapament sunt predispuse la defecţiuni atunci când se circulă cu autovehiculul pe drumuri accidentate. Pentru a se evita apariţia unui incendiu, înlocuiţi orice lipseşte sau care abia atârnă. În cazul în care scutul de protecţie este compromis, deşurubaţi-l şi verificaţi sistemul de eşapament pentru a nu se fi produs daune.
Îmbinările de evacuare
În cazul în care există un flux intens pe direcţia sus-jos în cadrul sistemului de eşapament datorită unui tampon defect, bridele şi îmbinările pot prezenţa defecţiuni. Dacă un punct de sudură este fisurat la toba de eşapament sau la un punct de vibrare, atunci este cazul să înlocuiţi aceste componente ale sistemului pentru că, la un moment dat, ele vor ceda.
”În cazul în care capetele ţevii de eşapament sunt distorsionate, va fi necesară utilizarea unui dispozitiv de alungire a ţevii pentru a o remodela. Pe de altă parte, puteţi separa ţevile, îndepărtaţi rugina şi apoi aplicaţi un strat de etanşare a ţevii de eşapament. Reasamblaţi sistemul de eşapament şi instalaţi un colier de mare capacitate, care poate tolera mai mult cuplu, astfel încât să se creeze o îmbinare fără scurgeri”, precizează inginerul Marcel Boghian.
Multe sisteme de eşapament sunt proiectate cu o îmbinare de tip cordon, localizată în galeria de evacuare sau la ţeava în formă de Y a galeriei. Această îmbinare este realizată prin intermediul unui şurub cu arc. Căldura poate slăbi acţiunea arcurilor, iar îmbinarea poate prezenta fisuri. Într-un astfel de caz, încercaţi pur şi simplu să strângeţi şuruburile, dar în cazul în care arcurile s-au deteriorat sau sunt slăbite, înlocuiţi şuruburile. Şuruburi de acest gen se găsesc, alături de arcuri noi, în magazine specializate de piese auto.
În cazul în care o îmbinare de tip cordon este ruginită, puteţi încerca înlăturarea acesteia cu un solvent puternic. După ce aţi îndepărtat-o, verificaţi dacă poate fi salvată printr-un procedeu de curăţare, instalaţi apoi o nouă garnitură de chiulasă şi reasamblaţi-o cu noi şuruburi şi piuliţe (găuriţi bolţurile ruginite dacă este necesar).
Greutăţile cu rol de amortizare
Unele sisteme de eşapament sunt proiectate cu amortizor pentru vibraţie, care se prezintă sub forma unor greutăţi ataşate ţevii sau de părţi ale conexiunii de tip cordon. În cazul în care greutăţile cu rol de amortizor se rup sau devin curbate, sistemul de eşapament va vibra considerabil. Această situaţie nu va genera doar o călătorie inconfortabilă, dar poate afecta durata de viaţă a îmbinărilor realizate prin sudură sau cu ajutorul colierelor. De aceea, dacă se întâmplă acest lucru, este bine să înlocuiţi aceste greutăţi pentru a vă scuti de cheltuieli inutile.