Cum au ajuns elveţienii să construiască o staţie de epurare pentru România. Proiect unic în ţară
0Elveţienii construiesc o staţie de epurare pentru România, care face parte dintr-un proiect unic, în valoare de peste 100 de milioane de euro. Este vorba de cel mai mare sistem de management al deşeurilor din ţară, care se realizează în judeţul Galaţi.
Sistemul de management integrat al deşeurilor (SMID) va avea mai multe puncte de lucru în diferite zone ale judeţului Galaţi. În localitatea Valea Mărului, acolo unde se lucrează la depozitul de deşeuri menajere, a fost finalizată una din cele două subcelule ale depozitului, iar la cea de-a doua lucrările sunt mai bine de jumătate realizate.
„Se lucrează deja, într-o fabrică din Elveţia, la componentele staţiei de epurare care va fi montată la depozitul de la Valea Mărului. La jumătatea lunii viitoare vor începe testele, iar în această vară va fi livrată. Construcţiile sunt aproape gata, utilajele care vor fi folosite în cadrul depozitului de deşeuri menajere au fost deja aduse la Valea Mărului, iar reţelele electrice, de apă sau de incendiu sunt realizate în proporţie de 60%. În curând, la Valea Mărului vor începe şi lucrările la staţia de sortare. Deja materialele de construcţie au fost aduse la faţa locului”, a anunţat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.
Cu ajutorul sistemului cu tehnologie de ultimă oră, gunoiul va fi transformat în îngrăşământ pentru agricultură şi în energie electrică care va fi folosită pentru funcţionarea staţiei.
Sursa: CJG
De asemenea, în cadrul proiectului vor fi construite mai multe staţii de compostare, de sortare şi de transfer pentru deşeuri şi vor fi cumpărate maşini şi pubele de gunoi pentru toate localităţile din judeţul Galaţi. Investiţia creează 800 de locuri de muncă. 400 dintre acestea sunt disponibile în perioada lucrărilor, iar celelalte 400 vor fi după finalizarea investiţiei.
Valoarea totală a proiectului de 104 milioane de euro, fonduri europene. Aprobarea investiţiei a fost anunţată de oficialii europeni în luna martie.
„Această investiţie în cadrul politicii de coeziune va contribui la îmbunătăţirea sănătăţii şi a calităţii vieţii persoanelor care locuiesc în judeţul Galaţi. Va îmbunătăţi şi mediul prin reciclarea materialelor altfel irosite şi va stimula dezvoltarea biodiversităţii locale şi a activităţilor economice”, a anunţat comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreir.
Sursa: CJG
Vă recomandăm şi: