Criză de vaccin hexavalent şi la Galaţi. În lipsa acestui ser, bebeluşii sunt ameninţaţi de boli precum poliomielita şi hepatita B

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Adevărul
Foto: Adevărul

Sute de copii din Galaţi sunt în pericol să facă tuse convulsivă din cauză că vaccinul Hexacima, care protejează şi împotriva unor boli cum sunt poliomielita, hepatita B sau difteria, lipseşte din cabinetele medicilor încă de la finalul anului trecut. Oficialii din Ministerul Sănătăţii spun însă că această criză va lua sfârşit în cel mult două săptămâni.

Vaccinul hexavalent este cuprins în Programul Naţional de Imunizări, în cadrul căruia copiii sunt vaccinaţi gratuit. Serul destinat protecţiei împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B, poliomielitei şi infecţiilor invazive produse de Haemophilus influenzae tip B, lipseşte atât în Galaţi, cât şi în alte 34 de judeţe. Numai în oraşul de la Dunăre, lunar, peste 700 de copii au nevoie de imunizare.

 „Într-adevăr, la nivel internaţional, e o problemă cu serul hexavalent, asta şi pentru că, potrivit unei directive a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, un copil nu poate fi înţepat de mai mult de 10 ori până la vârsta de 10 ani. Din punctul nostru de vedere, vaccinurile fie nu se găsesc, fie nu sunt comandate în cantităţi suficiente, fie nu ajung la noi din cauza modului în care Ministerul Sănătăţii stabileşte politica de preţuri”, a declarat, pentru „Adevărul”, Sandra Alexiu.

Pentru a nu se îmbolnăvi, micuţii trebuiesc vaccinaţi în fereastra de timp optimă, respectiv 2 luni, 4 luni şi 12 luni.

„Criza este una internaţională, asta pentru că există doar doi producători ai vaccinului la nivel mondial, în timp ce la nivel european sunt doar doi distribuitori. Contractul pe care Ministerul Sănătăţii l-a semnat şi care este valabil până în 2017 nu poate fi onorat de distribuitor, care are pe stoc acelaşi tip de produs, cu aceeaşi subtanţă activă, dar sub o denumire diferită de cea prevăzută în contractul semnat cu Ministerul. Prin urmare, sperăm ca această problemă să se rezolve în cel mult două săptămâni. Singura variantă rapidă este să aducem vaccinul, cel aflat acum pe stocul distribuitorului, prin procedura de nevoi speciale. Demersurile sunt în curs de derulare”, a declarat, pentru „Adevărul”, Mihaela Tănase, consilier în Ministerul Sănătăţii.

Probleme şi în rândul părinţilor care refuză să îşi vaccineze copiii

Vaccinarea copiilor este esenţială pentru sănătatea lor, aceste seruri ajutându-i să îşi formeze proprii anticorpi şi să combată boli grave, care au făcut victime în lumea întreagă.

„Acest capitol încă este o problemă destul de mare, ţinând cont că în ţările din jur apar cazuri de afecţiuni ce s-au eradicat prin imunizare. Chiar dacă niciunul din germenii acelor boli grave, precum poliomielita, hepatita B sau difteria, nu circulă pe teritoriul ţării noastre, asta nu înseamnă că pericolul nu există. Să nu uităm de copilului din Spania diagnosticat cu difterie - afecţiune nemaiîntâlnită de 30 de ani în această ţară - micuţul nu a fost imunizat din cauza refuzului părinţilor. Este un semnal de alarmă pe care ar trebui să îl înţeleagă şi ceilalţi părinţi, care din diverse motive refuză să îşi imunizeze copiii. În Galaţi, procentul de copii nevaccinaţi este de zece la sută. În prezent se lucrează la legislaţie, astfel încât părinţii care nu îşi imunizează copiii, să fie sancţionaţi”, a explicat doctorul Valentin Boldea, medic de familie.

Schema vaccinărilor obligatorii pentru copii:

1 - 7 zile
BCG - Vaccinare împotriva tuberculozei (în maternitate)
Hep-B - Vaccinare anti-hepatita B (în maternitate)

2/4/6 luni
DTPa - Vaccinare anti diftero - tetano - pertusis
VPi - Vaccinare anti polio - injectabil
Hib - Vaccinul Hib (vaccinul anti-haemophilus influenzae B)
Hep B - Vaccinare antihepatica B

12 - 15 luni
DTP - vaccinare anti-diftero-tetano-pertussis (împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive)
VPI - vaccinare anti-polio (împotriva poliomielitei, injectabil)
HIB - vaccinare anti-haemophillus influenzae de tip B (provoacă infecţii respiratorii dese copiilor mici)
ROR - Vaccinare anti-rubeolă, anti-rujeolă şi anti-oreion
DTP - Vaccinare anti-diftero-tetano-pertussis (împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive)

4 ani (grădiniţă)
DTP - vaccinare anti-diftero-tetano-pertussis (împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive)

7 ani (clasa I)
ROR - Vaccinare anti-rubeolă, anti-rujeolă şi anti-oreion

9 ani (clasa a III-a)
VPI - vaccinare anti-polio (împotriva poliomielitei, injectabil)

13 ani (clasa a VII-a)
BCG (doar pentru IDR negativ) - Vaccinare anti-tuberculoză

14 ani (clasa a VIII-a)
DT - Vaccinare antidifterică şi antitetanică

24 ani
DT - Vaccinare antidifterică şi antitetanică (ulterior, la fiecare 10 ani)

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite