Costel Caşu este graficianul gălăţean care crează diorame şi peşteri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A pictat sute de icoane şi a realizat lucrări cu totul spectaculoase la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi.

Costel Caşu este unul din cei mai cunoscuţi restauratori şi pictori de icoane din Galaţi. Cariera sa se întinde pe aproape 40 de ani şi include o activitate prodigioasă la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi, unde a realizat lucrări de referinţă.

Peştera din Muzeu

Cea mai cunoscută lucrare a artistului este o peşteră în mărime naturală realizată chiar în incinta instituţiei de cultură, care a fost vizitată de mii de gălăţeni, ce s-au declarat uimiţi de fineţea detaliilor specifice, cum ar fi printre altele stalactitele şi stalacmitele.

Costel Caşu a început să picteze de mic copil, dar s-a remarcat după ce s-a angajat ca grafician, în 1965, la Muzeul de Istorie din Galaţi, instituţie care coordona activitatea tuturor muzeelor din oraş la acea vreme.
Consacrarea a cunoscut-o cinci ani mai târziu după ce a început să picteze icoane, o pasiune transformată în artă.

Restaurator de biserici

Activitatea graficianului a fost atât de apreciată, încât este chemat constant să restaureze icoane sau picturi din biserici de la Galaţi sau din ţară.

Este o mare satisfacţie să ştii că munca ta este apreciată. Am primit cereri de la Biserica Greacă din Galaţi, unde am recondiţionat mai multe icoane. Am lucrat şi în satul Vasile Alecsandri din Galaţi, dar şi în alte localităţi din ţară unde am fost chemat", ne declară Costel Caşu.

Cu toate că în străinătate ar lua bani frumoşi din pictarea icoanelor, graficianul preferă să dăruiască multe din lucrările sale prietenilor sau rudelor. „Nu am făcut avere din pictură. Preţul îl stabileşte mai mult clientul pentru că nu prea sunt bani. Adevarata avere a mea sunt cele două fete pe care le am", afirmă cu modestie Costel Caşu.

A avut o expoziţie de icoane la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, în 2005, dar este cunoscut pentru dioramele pe care le face periodic pentru instituţia de cultură. Acestea sunt picturi specifice ce reprezintă dune de nisip, peşti sau păsări din anumite zone, realizate pentru a scoate în evidenţă anumite expoziţii.

O pasiune de-o viaţă

Deşi a ieşit la pensie, Costel Caşu continuă să realizeze icoane şi să recondiţioneze troiţe din diverse zone ale României, iar conducerea Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii l-a rugat să îşi continue activitatea la instituţia de cultură pentru că munca sa este deocamdată de neînlocuit. Bun cunoscător al istoriei oraşului, graficianul regretă că gălăţenii nu sacrifică mai mult din timpul lor pentru a cunoaşte obiectivele importante ale Galaţiului.

Ce îi place

Îmi place să pictez, dar îmi plac şi plimbările în aer liber pe Faleză. În paranteză fie spu, cunosc Faleza de zeci de ani şi vă pot spune că a fost construită de deţinuţi. Îmi place să fac cadouri oamenilor. Multe din picturile mele le-am dăruit.

Ce nu îi place

Nu îmi plac oamenii trişti şi cu caractere urâte. Au fost persoane de acest gen care mi-au cauzat neplăceri de-a lungul anilor, dar am reuşit să trec peste aceste neajunsuri. Caut pe cât posibil să fac oamenii fericiţi, în special când mă roagă să restaurez picturi în mediul rural.

Întrebări şi răspunsuri

Ce icoană pictată de dumneavoastră vă este mai apropiată de suflet?

Fără doar şi poate este vorba de icoana sfinţilor Constantin şi Elena, pe care o am acasă. Asta pentru că pe mine mă cheamă Constantin, iar pe soţie Elena. Pe una dintre fiicele noastre o cheamă tot Elena.

Care este cea mai complexă lucrare pe care aţi realizat-o în carieră?

Este vorba de o icoană de 70 de centimetri pe 50 de centimetri cu fecioara Maria şi pruncul Isus, pe care fiica mea a dăruit-o unei cunoştinţe din Italia. A fost o lucrare complicată, cu multe detalii, care a necesitat timp şi atenţie maximă pentru a ieşi aşa cum mi-am dorit.

Profil:


Născut: 9 iunie 1948, Galaţi
Studii: Liceul Economic din Galaţi
Familie: căsătorit, doi copii

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite