Cosmin Virgiliu Sîrbu este campionul la şah care stabileşte tactica acţiunilor de salvare
0Este printre puţinii tehicieni de protecţie civilă din ţară, medaliat la competiţiile şahistice organizate de MAI
Munca lui Virgiliu Cosmin Sîrbu poate fi descrisă pe scurt cu sintagma, „omul din umbră”, însă importanţa muncii sale este foarte mare. A început să lucreze în cadrul Protecţiei Civile în urmă cu 13 ani şi se poate mândri că este singurul tehnician de protecţie civilă din Galaţi.
„Sunt printre puţinii tehnicieni de protecţie civilă din ţară Specialitatea asta este pe cale de dispariţie. Un tehnician de protecţie civilă este în spatele acţiunilor de intervenţie. Într-adevăr, este o muncă de birou care nu te scoate în evidenţă, dar oferă satisfacţii. E pasionantă”, afirmă Virgiliu Cosmin.
Dintre misiunile la care a participat, una i-a rămas în amintiri în mod special. „Un exerciţiu desfăşurat în Galaţi, de alarmare publică, pe platoul de la Casa de Cultură a Sindicatelor. A fost simulat un atac aerian. Oamenii au reacţionat foarte bine, dar la un moment dat, când au fost detonate câteva proiectile, au fost sparte geamurile de la Casa de Cultură. Abia atunci participanţii şi trecătorii s-au speriat puţin. A fost totul perfect, dar acest „incident” ne-a amuzat pe toţi”, mai spune acesta.
A învăţat să joace şah de la bunicul său şi de atunci a rămas îndrăgostit de acest sport al minţii.
„A învăţat să joace şah în urmă cu 30 de ani. A trebuit să aleg dacă vreau să evoluez în plan profesional sau în şah. Am participat la toate concursurile organizate în cadrul MAI, în ultimii cinci ani. Am obţinut patru medalii de aur şi mai multe de argint şi bronz. Ultimul loc I l-am ocupat anul acesta la competiţia organizată de Jandarmeria Galaţi”, ne declară cu mândrie Virgiliu Cosmin Sîrbu.
Întrebări şi răspunsuri
Se poate trăi din şah?
Da se poate trăi din şah, dar dacă ajungi la un nivel super performant. În primă fază, ca şi în tenis, unde tu trebuie să investeşti, toate costurile le suporţi singur. Când ajungi să faci performanţă, există sponsori care te văd şi te susţin. Nu poţi să trăieşti din şah dacă nu eşti cel puţin maestru. Sunt foarte puţini care trăiesc doar din asta. Există un singur om în ţară, Radu Manolache.
Cât de greu e să faci performanţă în şah?
Ca să ajungi la un nivel destul de bun, ai nevoie de cel puţin 10 ani. Dacă pregătirea ta începe la şase-şapte ani, la vârsta de 16 ani ar trebui să ajungi la categoria „Candidat de maestru”. Atunci, dacă eşti văzut imediat de cine trebuie, e foarte bine. Astfel ajungi să devii maestru. Oricum, este foarte greu.