Consiliul Elevilor Galaţi trage un semnal de alarmă: „21% dintre elevi nu beneficiază deloc de cursurile online”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De asemenea, potrivit unui sondaj făcut de Consiliul Judeţean al Elevilor Galaţi, cursurile se desfăşoară la întâmplare, doar la anumite discipline, fără un orar şi cu prezenţa, în medie, a doar 10 elevi din fiecare clasă de studiu.

Consiliul Judeţean al Elevilor Galaţi trage un semnal de alarmă cu privire la funcţionarea sistemului de cursuri şcolare online, atrăgând atenţia că 21% dintre elevi nu au parte de aşa ceva, iar dintre cei care au posibilitatea să participe mai puţin de jumătate o şi fac.

Consiliul Judeţean al Elevilor Galaţi, unica structură de reprezentare a elevilor la nivel judeţean, susţine orice modalitate de interacţiune online între cadrele didactice şi principalii beneficiari ai educaţiei - elevii. Având în vedere situaţia la nivel naţional, desfăşurarea acestor întâlniri în spaţiul virtual este necesară, însă ele trebuie să aibă drept scop atât aprofundarea cunoştinţelor deja însuşite în timpul orelor realizate în formă fizică, cât şi aplicarea unor metode interactive de dobândire a unor noi informaţii şi menţinerea unei legături cu mediul şcolar”, se precizează într-un comunicat transmis presei de către amintita entitate.

Cifrele vehiculate au rezultat în urma unui sondaj, după ce în cadrul Adunării generale ce s-a desfăşurat cu ajutorul platformelor online de comunicare, s-a realizat o consultare directă privind modalitatea prin care cursurile online ar putea fi mai eficiente, diseminându-se astfel şi formularul iniţiat de Consiliul Naţional al Elevilor cu privire la  metodele de predare şi evaluare în spaţiul virtual. 

„În acest sens, consiliile şcolare ale elevilor vor sprijini activitatea didactică în mediul online prin mobilizarea colectivului de elevi. Cu toate acestea, folosirea absenţelor ca mijloc de mustrare pentru neparticiparea la sesiunile de predare din spaţiul virtual nu reprezintă un aspect valid, deoarece o parte dintre beneficiarii sistemului de învăţământ nu dispun de resursele necesare în acest sens”, a mai precizat Consiliul Judeţean al Elevilor.

Revenind la amintitul sondaj, este de menţionat că în urma centralizării răspunsurilor din cadrul formularului iniţiat de Consiliul Naţional al Elevilor (CJE) privind sistemul educaţional virtual, se remarcă un procent de 21% de elevi din judeţul Galaţi pentru care nu se desfăşoară niciun fel de interacţiune cu cadrele didactice în mediul online.

„Pentru aceştia, procesul educaţional a fost întrerupt brusc, iar menţinerea unei legături cu mediul şcolar nu s-a putut efectua. Iar pentru cei 79% care au completat formularul şi participă la cursuri online, acestea se desfăşoară într-un număr foarte mic, materiile care primează fiind matematica şi informatica, iar rata de înţelegere a acestora nu mai este aceeaşi. De asemenea, dintr-o clasă de elevi, în medie participă mai puţin de 10 elevi la orele din spaţiul virtual, tocmai pentru că acestea nu se desfăşoară după un anumit program stabilit concret de dinainte de cadrul didactic, iar orele şi zilele în care sunt realizate variază în funcţie de context”, afirmă reprezentanţii CJE Galaţi..

Aceştia au precizat şi că incluziunea educaţională trebuie concepută ca o acţiune socială complexă, a cărei esenţă o constituie crearea condiţiilor optime, obiective pentru toţi beneficiarii primari ai educaţiei.  Ei atrag atenţia că aproximativ 20% dintre elevii gălăţeni nu dispun de resursele necesare pentru a putea lua parte la acest tip de cursuri, conform statisticilor realizate de Consiliul Judeţean al Elevilor Galaţi, iar acest fapt contravine prevederilor Art. 7 lit. (a) din Statutul Elevului: „Elevii au dreptul garantat la un învăţământ echitabil (...)”.

„Nu susţinem desfăşurarea cursurilor online în acelaşi mod precum orele desfăşurate în formă fizică, neexistând în momentul actual o reglementare legislativă privind activitatea didactică în mediul online. Totodată, conţinutul temelor, oferite într-o cantitate moderată, trebuie să fie pliat pe cunoştinţele dobândite şi aprofundate de către elevi”, a declarat Eduard Munteanu, preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor Galaţi.

Consiliul Judeţean al Elevilor Galaţi a mai precizat şi că îşi asumă în continuare activitatea de reprezentare a elevilor gălăţeni şi în perioada suspendării cursurilor, iar demersurile noastre se vor orienta spre informarea constantă în spaţiul online cu privire la responsabilităţile acestora în calitate de beneficiari primari ai actului educaţional. „De asemenea, încurajăm elevii să profite de mecanismele disponibile în mediul virtual pentru a-şi contura noi perspective educaţionale”, a transmis CJE.

GalaţiPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite