Comuna în care utilităţile sătenilor au fost plătite în an electoral de la bugetul primăriei. „Gaura“: 200.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Adamache, primarul de la Braniştea FOTO viata-libera.ro
Marian Adamache, primarul de la Braniştea FOTO viata-libera.ro

Curtea de Conturi a descoperit în comuna gălăţeană Braniştea o „gaură” bugetară de peste 200.000 de euro, provenind din faptul că primăria nu a înregistrat cum trebuie şi nu a încasat sumele datorate de săteni pentru apa potabilă primită şi pentru gunoiul menajer ce le-a fost colectat.

Probleme mari cu gestiunea banilor publici în comuna gălăţeană Braniştea, acolo unde inspectorii Curţii de Conturi au constatat că în perioada 2015-2016 s-a creat un prejudiciu de circa 200.000 de euro prin faptul că administraţia publică locală nu a încasat de la săteni sumele datorate de aceştia pentru apa potabilă primită prin reţeaua publică şi pentru colectarea gunoiului menajer.

Conform raportului de control publicat de Curtea de Conturi la începutului 2018, primăria Braniştea „nu a stabilit, nu a evidenţiat şi nu a urmărit în vederea încasării contravaloarea tarifului pentru activităţile specifice Serviciului public de salubrizare al comunei, datorat de persoanele fizice şi juridice beneficiare ale serviciului respectiv”, generând astfel un prejudiciu de 246.000 de lei. Alte 158.000 de lei sunt pierdute în urma livrării apei potabile către persoane care nu au plătit prestaţia.

Adunând la aceste sume şi penalităţile rezultă un prejudiciu total de aproape 200.000 de euro, din care aproape 100.000 de euro (427.000 de lei) nici măcar nu mai pot fi recuperate deoarece datoriile s-au prescris între timp, iar autoritatea publică nu a îndeplinit demersurile legale necesare. 

Ulterior, activitatea de furnizare a apei potabile din comună a fost preluată de o firmă specializată care acţionează ca operator regional (Apă Canal SA Galaţi), iar „subvenţia” controversată a dispărut.

Partea interesantă este că până la predarea activităţii către amintitul operator, din această conjuctură ciudată (în care, practic, sătenii au beneficiat de utilităţi plătite din bani publici) toată lumea - cu excepţia bugetului public - a ieşit în profit. Sătenii au primit utilităţi gratis, iar primarul Marian Adamache (PNL) a fost reales cu succes în funcţia pe care o ocupă de trei mandate, dat fiind faptul că toată povestea s-a suprapus cu perioada de dinaintea alegerilor locale din 2016.

Potrivit unor informaţii neoficiale, la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) Galaţi a şi fost depusă, de către un grup de săteni, o plângere legată de presupuse fapte ilegale în privinţa cheltuielor cu apa potabilă şi cu colectarea gunoiului, cu suspiciunea că la mijloc ar putea fi vorba de mită electorală.

De altfel, nu este pentru prima oară când DGA anchetează o situaţie legată de faptele primarului de la Braniştea. În octombrie 2017, Marian Adamache a fost dus cu mandat în faţa procurorilor pentru a da explicaţii, împreună cu un consilier local şi un om de afaceri din comună, cu privire la modul cum un teren public a fost vândut. Ancheta penală este încă în lucru.

Tot din raportul amintit al Curţii de Conturi rezultă că la Braniştea au mai fost create prejudicii şi prin plata unor servicii juridice externe (deşi primăria are jurist), prin consumul nenormat de carburanţi şi prin plata către consilierii locali a unor indemnizaţii necuvenite.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite