Primăria Tecuci a decontat note de plată pentru băuturi alcoolice consumate de angajaţi. Dezmăţul financiar cu bani publici descoperit de Curtea de Conturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Conturi a stabilit că în cursul anului 2016 au fost cheltuite ilegal la Primăria Tecuci sume importante pentru tot felul de achiziţii publice cu iz de promovare electorală: felicitări, calendare, publicaţii cu dedicaţie. A fost decontată inclusiv consumaţia la bar a unor angajaţi ai primăriei.

Primăria din Tecuci continuă „tradiţia” banilor publici irosiţi pe tot felul de fantezii ale aleşilor. Controlul făcut la instituţie de Curtea de Conturi, în 2017 (CITEŞTE RAPORTUL INTREGRAL AICI), cu privire la modul cum au fost gestionaţi banii publici pe parcursul exerciţiului bugetar 2016 a scos la iveală numeroase nereguli, asupra cărora ne vom apleca în detaliu în zilele următoare.

Deocamdată, în articolul de faţă, vom face referire doar la fondurile (aproape 300.000 de lei) „tocate” ilegal pentru achiziţii publice cu parfum electoral: felicitări, calendare, publicaţii cu dedicaţie. De asemenea, vom arăta cum angajaţii primăriei au beneficiat de decontarea băuturilor alcoolice consumate pe parcursul unor deplasări în interes de serviciu.

Felicitări pentru alegători, pe bani publici

Nu mai puţin de 288.000 de lei a cheltuit ilegal, în 2016, Primăria din Tecuci pentru a-şi promova liderii. Mai pe înţelesul tuturor, s-a făcut campanie electorală pe banii tecucenilor.

„Au fost efectuate cheltuieli din venituri proprii care nu sunt în concordanţă cu prevederile legale în ceea ce priveşte achiziţia de tipărituri şi alte bunuri pentru acţiunile de reprezentare şi protocol, precum şi pentru alte activităţi/zile festive, rezultând o utilizare ineficientă şi neeconomicoasă a fondurilor publice, având în vedere că acţiunile de distribuire a felicitărilor pentru zilele aniversare, a calendarelor şi a altor materiale de reprezentare nu au făcut obiectul unor acţiuni social-culturale organizate în cadrul unităţii administrativ-teritoriale şi nu au fost aprobate de consiliul local în cadrul Planului de acţiuni social-culturale”, scrie negru pe al în Decizia nr.12 din 14 iulie 2017, emisă de Curtea de Conturi.

În „traducere”, conducerea primăriei şi-a făcut promovarea personală, politică, electorală, plătind din banii oraşului felicitări tipărite, transmise în nume personal de către primar către locuitorii urbei. În acelaşi mod au fost tipărite şi distribuite gratuit calendare. De asemenea, municipalitatea tecuceană a sponsorizat apariţia unor publicaţii „cu dedicaţie”, care proslăveau activitatea aleşilor. Totul ilegal, căci n-a existat în acest sens nici măcar un program şi, evident, nici un buget aprobat de Consiliul Local.

Spriţ pe banii primăriei

Inspectorii Curţii de Conturi au constat că o serie de angajaţi ai Primăriei Tecuci nu s-au sfiit să deconteze, în cel puţin două rânduri, nota de plată pentru băuturile alcoolice consumate pe parcursul unor deplasări în interes de serviciu (deşi şi interesul de serviciu este discutabil, dată fiind tematic seminariilor la care au participat.

Prima situaţie s-a petrecut în octombrie 2016, la un seminar pe tema „industriei verzi” (s-a numit „Within Green Industry Innovation Programme Romania”). Curtea de Conturi n-a identificat motivul pentru care reprezentanţii primăriei Tecuci trebuiau să participe la acest seminar (la care era vorba – atenţie! – despre finanţări oferite firmelor private care vor să adopte tehnologii nepoluante), însă a constat că nota de plată de la restaurant şi bar a fost suportată de la bugetul public.

Suma nu este mare (mai puţin de 1.000 de lei), însă cazul este simptomatic pentru modul în care în entităţile publice se face „turism” pe banii contribuabililor, pentru scopuri care n-au nicio legătură cu interesul comunităţii pe care o reprezintă.

De altfel, „aventura” bahico-financiară este repetată, în februarie 2017 (tot cu o notă de plată de aproape 1.000 de lei), de data aceasta cu prilejul unei şedinţe de instruire ţinută de firma privată Domino Smart Cons SRL Bucureşti.

De altfel, cu această firmă (care are capital social de 200 de lei şi are ca unic asociat o domnişoară de 31 de ani din Cumpăna, Constanţa) este o adevărată poveste, căci în ultimii doi ani a obţinut de la Primăria Tecuci, mai ales prin atribuire directă, mai multe contracte în valoare de peste 120.000 de euro, prin care a realizat o serie de studii şi consultanţe. Însă pe aceste aspect vom reveni într-un articol distinct, cu detalii extrem de interesante, pe alocuri scandaloase şi susceptibile de încălcarea legii.

Banii tocaţi pe notele de plată au fost recuperaţi pe parcursul controlului făcut de Curtea de Conturi, însă nicio persoană nu a fost sancţionată (nici măcar mustrată) pentru aceste abuzuri evidente în serviciu.

Moda e veche la Tecuci

Din păcate, la Tecuci este o adevărată modă în cheltuirea banilor publici pe fanteziile aleşilor. În ultimii ani, la Primărie au fost descoperite numeroase cheltuieli aberante, cum ar fi achiziţia de haine de firmă pe facturi de echipament de protecţie şi organizarea de chefuri pentru angajaţi din bani publici, despre care Adevărul a relatat pe larg în ediţiile trecute.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite