Comuna din Galaţi în care au mai rămas doar bătrânii şi copiii. Părinţii plecaţi la muncă în străinătate trimit acasă bani şi construiesc vilă lângă vilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape o jumătate din populaţia comunei gălăţene Cosmeşti munceşte în străinătate. Peste 2000 de bărbaţi şi femei, cu vârste până în 45 de ani, şi-au găsit un loc de muncă în Italia sau Spania. Vin acasă vara sau de sărbători, dar banii lor alimentează tot anul prosperitatea localităţii. La tot pasul se înalţă case cu etaj sau chiar vile, iar drumurile sunt asfaltate ca la carte.

Silvia Bârlădeanu are 75 de ani petrecuţi în comuna sa natală, Cosmeşti. Nu s-a gândit că la bătrâneţe va rămâne singură şi că cei doi fii vor lua calea străinătăţii. Sunt 19 ani de când băieţii au plecat la muncă în Italia. Din 2005 s-a mutat în casa cu două etaje pe care băiatul ei a ridicat-o cu banii câştigaţi în străinătate şi de care tot ea se îngrijeşte. „Eu sunt cea care a rămas acasă, aşa că îi ajut cu munca. Am livadă în spate, întreţin toată casa, toată ograda. Dacă faci treabă cu rost o dovedeşti, dacă nu faci treabă cu rost, n-o dovedeşti”, ne-a mărturisit Silvia Bârlădeanu.

casa

Bătrâna recunoaşte că singurătatea o doare cel mai mult. Are şi toate motivele. Fiul său vine acasă doar trei săptămâni pe an, în luna august. Spune insă că ajutorul financiar primit de la el o ajută să supravieţuiască. „În fiecare lună îmi trimite, în fiecare lună. Sunt datorii, este casă de întreţinut. Pe urmă am o pensie de numai patru milioane, el mă întreţine”, ne-a declarat Silvia Bârlădeanu. 

Ca ea sunt alţi mii de bătrâni din comuna gălăţeană Cosmeşti. Localitatea a reuşit să prospere datorită celor plecaţi în afară. Iar primarul se bucură că autorizaţiile de construcţie încă se dau ca pâinea caldă. Nu de altceva, dar şi valoarea la impozit creşte odată cu dimensiunea caselor, după cum şi primarul comunei Cosmeşti, Ion Tuchiluş, recunoaşte: „Au apărut ca ciupercile peste noapte, ştiţi? Dacă ne uităm şi când veniţi de la Tecuci sau de la Mărăşeşti în partea din zona cealaltă când treceţi podul la Cosmeşti, ele se văd, adică sunt impunătoare. Cu etaj, frumoase, exact ca în vest.”

casa

Unii dintre săteni sunt melancolici atunci când merg pe uliţele aproape pustii ale comunei şi îşi amintesc de vremurile bune. „Când eram noi era plin satul, şi erau baluri, nunţi, hore! Acuma, nu mai e nimic din ce era. Iar case părăsite sunt foarte multe. Lângă noi sunt trei, de exemplu”, ne-a declarat un localnic. 

Pe lângă casele impunătoare, unii dintre cei plecaţi în străinătate au lăsat în urmă şi copiii. Rămaşi în grija unui bunic sau doar a unuia dintre părinţi, cei mici sunt extrem de afectaţi de această situaţie. „Soţia mea este plecată în Austria. Lucrează acolo de câţiva ani. Şi văd mereu cum îl afectează pe copilul meu. Cel mai tare îl doare atunci când pleacă din nou de acasă. Timp de câteva zile este afectat, nu reuşeşte să dea randament la şcoală, este trist. Mă doare sufletul când îl văd. Este foarte greu”, ne-a mărturisit Gheorghe Luchian. 

Statistic, comuna Cosmeşti are pe hârtie 5000 de locuitori, dar peste 2000 dintre ei sunt plecaţi în Italia sau Spania. Populaţia din zonă este în scădere şi din cauza faptului că anual se nasc 7 copii şi mor 60 de bătrâni. Pentru că nu mai sunt elevi ca altădată şi şcolile din zonă s-au comasat.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite