Ce pedeapsă a primit contrabandistul care introducea ţigări în ţară cu barja. Ţigările de contrabandă erau aduse din Ucraina şi Serbia
0Tribunalul Galaţi a respins o cerere de revizuire a sentinţei înaintată de Ananie Nichita, un gălăţean care a introdus în ţară sute de mii de ţigări de contrabandă alături de partenerii săi de fărădelegi, cauzând statului un prejudiciu de aproape 500.000 de lei.
Pe 22 februarie, Tribunalul Galaţi a respins ca inadmisibilă o cerere de revizuire depusă de Ananie Nichita, condamnat definitiv la 7 ani şi 4 luni de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă calificată cu ţigarete, în formă continuată. Bărbatul făcea parte dintr-o grupare infracţională transfrontalieră care se ocupa cu contrabanda cu ţigări.
Contrabandiştii au intrat în colimatorul procurorilor DIICOT Galaţi în 2014, aceştia dispunând 27 de percheziţii domiciliare efectuate pe raza judeţelor Galaţi, Constanţa, Ialomiţa şi Brăila pentru destructurarea grupării infracţionale.
Oamenii legii au percheziţionat o barjă cu împingător, Konstantin Borisov (sub pavilion ucrainean), identificând şi ridicând cu acea ocazie o cantitate impresionantă de ţigări, ce urma a fi introdusă în România, în mod ilegal, destinată membrilor români ai grupului infracţional.
Protagoniştii acestei poveşti sunt Nichita Ananie, Ionel Fluturaş, Pavlo Taray (cetăţean ucrainean) şi Costel Mustăţea, care au constituit, începând cu luna februarie 2014, un grup infracţional specializat în activităţi de contrabandă cu ţigări.
Ţigările erau introduse în România din Ucraina sau Serbia disimulate la bordul unor ansamble de nave comerciale propulsate de o navă tip împingător în timpul unor voiaje efectuate de acestea între porturile Izmail (Ucraina) şi Smederevo (Serbia), în timp ce navele tranzitau România. În urma percheziţiilor efectuate la locuinţele membrilor grupului infracţional organizat au fost descoperite 220.000 de ţigarete de contrabandă.
Parteneriat infracţional româno-ucrainean
Ulterior, în timp ce se realiza tranzitarea României, în zona în care fluviul Dunărea are regim de apă interioară, ţigările erau debarcate în ambarcaţiunile membrilor români ai grupului infracţional, care ulterior le vindeau. În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat în vederea confiscării 100.000 de ţigarete, descoperite pe navă şi 120.000 de ţigarete de la locuinţele percheziţionate.
Dintre cei 25 de suspecţi audiaţi iniţial, cele patru persoane amintite anterior au fost reţinute iniţial pentru 24 de ore, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă calificată cu ţigarete, în formă continuată, fiind ulterior trimise în judecată.
Cetăţeanul ucrainean, Pavlo Taray, a fost condamnat la patru ani şi două luni de închisoare cu executare şi obligat să restituie peste 200.000 de lei către ANAF. Tribunalul şi apoi Curtea de Apel Galaţi a decis ca Vasile Naumencu şi Ananie Nichita să petreacă următorii 7 ani şi 4 luni în închisoare, Ionel Fluturaş a fost condamnat la 6 ani şi 8 luni de închisoare, în timp ce Costel Mustăţea va sta 6 ani în spatele gratiilor.
Cei patru au fost obligaţi să plătească peste 250.000 de lei către ANAF în contul prejudiciului cauzat bugetului de stat prin activităţile ilegale, iar 11.500 de pachete de ţigări descoperite la locuinţele contrabandiştilor au fost confiscate.