Cât de mult ne influenţează ticurile. Semnul crucii, gestul-reflex cu o putere incredibilă asupra noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unele persoane au dezvoltat ticul de a-şi roade unghiile, în special din cauza emoţiilor Foto: Adevărul
Unele persoane au dezvoltat ticul de a-şi roade unghiile, în special din cauza emoţiilor Foto: Adevărul

Mulţi dintre noi au dezvoltat în timp o sumedenie de ticuri, uneori chiar fără să realizeze, pornind de la primul pas pe care îl fac când se dau jos din pat şi până la mâna cu care primesc facturile. Deşi în aparenţă aceste ticuri relaxează mintal persoana în cauză, în realitate ea devine o ciudăţenie socială, iar timpul pe care îl pierde cu aceste ticuri se măsoară în ani.

Cea mai simplă activitate nervoasă este considerată reflex sau tic, iar acesta este răspunsul mental şi emoţional al organismului la un stimul exterior. Important de amintit că acest gen de reflexe poate fi constructiv sau distructiv.

Unii dintre noi şi-au făcut un obicei din a trece pe cealaltă parte a străzii când ajung în dreptul unui spital pentru că în trecut au avut o problemă medicală, de care nu vor să îşi mai amintească, iar alţii ocolesc cimitirul, de teamă să nu le poarte ghinion.

Există situaţii când stimulii care generează ticurile provin din interior, fiind vorba de reflexe necondiţionate înnăscute, ce provin de la părinţi. Ticurile pot fi verbale, mentale, emoţionale şi fizice. 

Un exemplu de tic verbal este expresia ”Băi, eşti prost!”.  Pe de altă parte, există şi ticuri verbale pozitive: ”Ajută-mă, Doamne!” Reflexele pot fi controlate sau necontrolate, în sensul că persoana în cauză nu realizează că are un tic.

Deşi pare greu de crezut, superstiţiile duc în cele din urmă la ticuri. Cazuri mai cunoscute din lumea sportului sunt tenismele Maria Şarapova şi Martina Hingis, care nu calcă liniile terenului de tenis între puncte, de teamă să nu le poarte ghinion.

Bâlbâiala este un exemplu de tic necontrolat şi ea survine de cele mai multe ori pe fondul unei emoţii puternice. Un tic controlat este semnul crucii, pe care mulţi români îl fac când trec pe lângă o biserică. S-a demonstrat ştiinţific că acesta este un reflex pozitiv care generează o imensă putere mentală şi emoţională asupra celor care îl fac. Un alt reflex pozitiv este şi gestul de a-ţi scoate pălăria, în semn de respect, când întâlneşti o persoană cunoscută.

Înjurăturile îi definesc

”Dacă aceste reflexe, ticuri cum sunt cunoscute în limbajul comun, sunt pozitive, constructive şi conştiente, ele ne influenţează viaţa într-un sens pozitiv. Pentru a ne da seama ce efecte produc ticurile asupra noastră, este suficient să analizăm rezultatele. Dacă nu suntem siguri dacă rezultatele sunt pozitive sau negative, cel mai bine este să apelăm la un specialist sau să ne mai documentăm pe acest subiect”, explică psihologul Stelian Chivu.

Înjurăturile sunt ticuri negative, în special cele folosite aproape în fiecare frază de anumite persoane. Există, din păcate, multe persoane, la care 70% din vocabularul pe care îl folosesc este format din înjurături, deşi poate părea exagerat.  

Mulţi dintre cei care au ticuri negative nu realizează că pierd efectiv ani din viaţă cu aceste reflexe condiţionate. De pildă, persoana care verifică de 10 ori sistemul de închidere al maşinii sau yala de la uşa din casă. ”Cu cât ai mai multe ticuri, cu atât pierzi mai mult timp cu ele, iar dacă tragi linie la un moment dat, vei constata cu stupoare că ai irosit ani de zile cu aceste reflexe nesănătoase”, declară psihologul Stelian Chivu. Lucrurile stau exact invers cu ticurile pozitive, care au rolul de a întări mental şi emoţional persoana în cauză.

Fiecare persoană reacţionează diferit la ticurile negative, în funcţie de gradul de educaţie şi religiozitate. În egală măsură, oamenii sunt condiţionaţi de sunete, de lumină, de mirosuri, de gusturi şi chiar de mângâieri.

Paşi spre vindecare

Ticuri îi storc de energie pe cei care le-au dezvoltat în timp şi pot conduce la boli psihice extreme de grave, un exemplu fiind paranoia. Pentru a vindeca aceste reflexe negative, cei care au un tic sau mai multe, e necesar să vină cu un contrareflex. Primul pas spre vindecare este conştientizarea faptului că persoana în cauză are o problemă, iar pasul al doilea este găsirea unei soluţii de vindecare, ce înseamnă scoaterea programului negativ şi înlocuirea cu un program pozitiv.

Există şi posibilitatea programării minţii subconştiente pentru a scăpa de reflexele negative, dar aceasta se face doar de către un specialist. Meditaţia la cauzele care au generat ticul este o altă modalitate de a pune capăt unui reflex negativ.

 ”Am avut un pacient, care se întorcea de mai multe ori să verifice dacă a închis apa, gazul şi lumina. I-am recomandat ca atunci când închide apa, să îşi tragă un bobârnac în frunte, când a închis lumina, să se tragă uşor de lobul urechii drepte, iar când  închide uşa, să se strângă de falanga degetului arătător. Când reflexul se repeta, îşi pipăia fruntea şi îşi amintea că a închis apa. Se stabilesc astfel nişte ancore, prin care se instalează în timp un program pozitiv, care vine exact cu opusul reflexului negativ”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite