Cât de mult ne afectează psihologic propriile minciuni: „Neadevărurile se acumulează şi se vor adeveri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minciunile pe care le spunem celorlalţi ne vor îmbolnăvi mai devreme sau mai târziu Foto: Adevărul
Minciunile pe care le spunem celorlalţi ne vor îmbolnăvi mai devreme sau mai târziu Foto: Adevărul

Nu întotdeuna este binevenit să spui adevărul, dar este de preferat să facem acest lucru, deoarece, în timp, ne va afecta serios sănătatea. Motivul este simplu: cu cât spunem mai multe minciuni, cu atât nivelul de stres va creşte, iar consecinţele nu se vor lăsa aşteptate.

Arta de a spune minciuni, spun specialiştii, poate avea efecte benefice, în unele cazuri fiind neindicată rostirea adevărului crud. Spre exemplu, unei persoane care este bolnavă şi a primit nişte analize care nu sunt deloc încurajatoare, nu e cazul să i se spună adevărul verde în faţă.

Dacă o facem, nu vom face altceva decât să îi arătăm groapa, cum se spune în termeni populari. În schimb, dacă vom şti să îi interpretăm rezultatele într-o manieră optimistă, atunci va avea mult mai multe şanse să îşi recapete sănătatea.

”Iată ce înseamnă cuvintele. Depinde în ce conjunctură le spui. Este necesar să înţelegem că minciuna se manifestă la nivel de gânduri, este minciuna la nivel de emoţii, prin care o persoană se transformă în victimă, deci minciuna care victimizează, şi minciuna la nivel fizic”, explică psihologul Stelian Chivu.

Minciuna care victimizează îmbracă trei caracteristici diferite. Prima este cea a salvatorului, a doua este cea a victimei şi a treia este cea a călăului. Sunt multe persoane care mint pentru că au nevoie de ajutor, iar singura cale de a-l obţine este prin victimizare.

Sunt alte persoane care din dorinţa de a salva pe cineva drag dintr-o situaţie complicată, decid că minciuna este cea mai bună soluţie la acel moment. Minciuna fizică se caracterizează prin aceea că persoana în cauză îşi îndoie spatele, pare abătută şi adoptă în general o postură care să inspire milă.

„Astfel de oameni încearcă prin limbajul corpului să te păcălească, să te inducă în eroare. Important este să înţelegem că fiecare individ minte conştient sau din reflex. În momentul în care minţi din reflex, este o problemă, când minţi conştient, este o altă problemă”, susţine Stelian Chivu.

Privită în ansamblu, minciuna este şi nu este bună, deoarece trebuie privită prin prisma fiecărui individ. Cert este un lucru. Deşi poate nu pare la prima vedere, lumea s-a săturat de minciună. Singurul lucru pe care fiecare dintre noi îl poate face este să nu se mai mintă pe el însuşi.

Mintea subconştientă nu face diferenţa între adevăr sau minciună

Un lucru ce trebuie înţeles este că mintea subconştientă nu face diferenţa între real sau imaginar, adevăr sau minciună. Ca să exemplificăm, un tânăr a mers la psiholog după ce a început să se simtă rău, în condiţiile în care analizele medicale pe care şi le făcuse ieşiseră bine. S-a descoperit că tânărul îi spunea şefului că se simte rău pentru a obţine nişte zile libere şi a ieşi cu prietena.

Iată deci că minciunile ne pot afecta finalmente sănătatea. Minciunile spuse constant vor genera o reacţie fizică din partea organismului mai devreme sau mai târziu, ce se va manifesta sub forma a diverse boli.

”Minciuna este un program şi, din păcate, nu unul constructiv. Este un program pe care repetându-l, nu faci altceva decât să îţi provoci propria problemă de sănătate. Iată de ce este necesar să înţelegem că atunci când minţim, neadevărurile mai devreme sau mai târziu se acumulează şi se vor adeveri”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Paradoxul este că marea majoritate a celor care mint este că le cer celorlalţi să nu mintă. Explicaţia este simplă: ceri ceva ce tu nu ai.

Minciuna din punct de vedere psihologic, emoţional şi fizic se pliază pe fiecare individ în parte în funcţie de nivelul intelectual şi gradul de religiozitate, ca să enumerăm doar câţiva factori. Spre exemplu, dacă copilul constată că în familia lui se minte mult, la fel va face şi el.

Important de spus este că fiecare persoană care minte, o face pe diferite nivele de conştiinţă. Astfel, o persoană minte pentru că îi este foame şi vrea ceva de mâncare, altcineva minte ca să ai parte de sex sau de iubire, alţii mint ca să obţină puterea în stat sau cunoaştere.

Minciunile crează probleme cu ficatul, pancreasul şi sistemul excretor

Dacă minţi o dată pe an, nu e nicio problemă, dacă minţi o dată pe lună este o problemă, dacă minţi o dată pe zi, este un semnal de alarmă, iar dacă minţi de mai multe ori pe zi, este deja o boală. Prin urmare, riscul de îmbolnăvire creşte cu cât minţim mai mult.

Studiile ştiinţifice au demonstrat că minciuna creşte cantitatea de stres. Este vorba de stresul generat de faptul că persoana care minte se întreabă dacă a fost exactă în minciuna spusă, astfel încât să nu aibă ulterior probleme.

Se ştie că stresul reprezintă cauza a peste 50% din probleme actuale de sănătate ale omenirii. Printre bolile generate de minciuni se numără indigestiile, balonările, colitele, problemele ce ţin de ficat, splină, pancreas şi chiar de sistem excretor.

Este de domeniul evidenţei că nimeni nu poate spune adevărul de fiecare dată când deschide gura. Putem totuşi să conştientizăm fiecare cuvânt pe care îl spunem şi mai ales să nu ne minţim pe noi înşine în privinţa a ceea ce suntem ca persoane.

”S-a constatat că oamenii care spun adevărul aşa cum este el, cu bune şi rele, sunt mai relaxaţi, mai sănătoşi, mai direcţi şi de foarte multe ori mai acceptaţi. Asta pentru că de cele mai multe ori minciuna se simte, iar cel care minte pe considerentul că scapă, mai devreme sau mai târziu îşi va primi lecţia. Important este să nu te minţi pe tine, pentru că mai devreme sau mai târziu nu te vor mai minţi nici alţii”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite