Casa în care a locuit liderul comunist Gheorghiu Dej, transformată în casă de citit în colectiv: „Aici se citea ziarul”

0
0
Publicat:

În Valea orașului Galați, până în 1973, Pe strada Griviţei, la casa cu numărul 35, se putea vedea o placă memorială unde scria: „Aici a locuit Gheorghiu Dej”. După moartea liderului comunist, a fost transformată în casă de citit în colectiv.

Casa din Galaţi în care a locuit Dej FOTO Muzeul de Istorie Galaţi
Casa din Galaţi în care a locuit Dej FOTO Muzeul de Istorie Galaţi

Casa în care a locuit Gheorghiu Dej a rămas în picioare până prin anii ’80. Placa agățată de poartă a dispărut în momentul când Nicolae Ceauşescu a hotărât să demoleze Casa Muzeu.

Casa Muzeu nu era foarte frumoasă, dar nu trebuia să arate bine în perioada aceea. „Gheorghiu Dej a fost în relaţii strânse cu familia Teodorescu, care locuia la nr. 33. După ce a murit a fost foarte criticat şi trecut în anonimat, iar casa s-a transformat într-o casă de citit în colectiv. Aici se citea ziarul. Mai târziu a fost demolată", a povestit o localnică. 

Portretul lui Dej, atârnat la poartă

Un alt localnic a povestit pentru „Adevărul” că portretul lui Gheorghiu Dej a stat atârnat la poartă până în 1975. „Într-o zi de 23 august, un domn care era responsabilul străzii, un anume Ionescu, a venit să vadă casa memorială. Doamna Teodorescu, care locuia la nr. 33, a ieşit la poartă şi i-a spus responsabilului străzii: «Domnule Ionescu, cade Gicu!»”

casa nr 45 jpeg

După demolarea casei lui Dej, pe strada Griviței nr 35 s-a ridicat o altă casă FOTO: C.Mazilu

Este cunoscut faptul că Gheorghiu Dej a avut legături strânse cu orașul Galați. În anul 1926, s-a angajat ca muncitor la „Societatea de Tramvaie", apoi ca electrician la atelierele CFR. La Uzina Mecanică îl cunoaşte pe Jan Teodorescu, la care va locui o vreme în gazdă pe strada Griviţei. Tot în această perioadă se îndrăgostește de Maria Alexe, fata unui sifonar din Galaţi cu care se va căsători. Cu această femeie a avut două fete: Vasilica, fiica preferată, şi Constantina ((Tanţa).

Maria Alexe era considerată o femeie frumoasă pentru acele vremuri. Imediat după nuntă, cei doi tineri căsătoriți au primit din partea tătălui miresei  o casă în apropiere de Port, zona centrală a orașului Galați la acea vrem.

Cum s a însurat liderul comunist Gheorghe Gheorghiu Dej cu fata duşmanului de clasă  O poveste despre dragoste, activism şi materialism jpeg

Fotografie făcută de fotograful Casei Regale la nunta lui Dej FOTO Arhiva MIPP

Mariajul lor nu a durat foarte mult, însă. Din cauza „ieşirilor comuniste”, a fost mutat disciplinar la Dej. Soţia lui a refuzat să-l însoţească și aici are loc ruptura definitivă dintre cei doi. În 1933, fata sifonarului îl părăseşte şi se căsătoreşte cu un funcţionar public din Galaţi.

Gheorghiu Dej nu poate trece ușor acest incident, ci, din contră, rămâne cu o mare sete de revanşă. Ura mici meşteşugari şi a interzis, când a ajuns la putere, orice iniţiativă privată. De asemenea, niciun funcţionar care a lucrat în vechiul regim nu a mai rămas pe poziţie cu el la putere. Toţi au fost înlocuiţi cu semi-analfabeţi din rândurile ţărănimii şi muncitorimii.

Cine a fost Gheorghiu Dej 

Gheorghiu Dej a a fost liderul comunist al României din 1947 până la moartea sa și președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române în perioada 21 martie 1961 - 19 martie 1965. Potrivit Wikipedia, a fost ales Secretar general al Partidului Comunist Român la Conferința națională din 16 octombrie 1945 și a condus PCR în colaborare cu Ana Pauker, Vasile Luca și Teohari Georgescu, care au fost aleși membri ai Biroului Politic și secretari.

Funeraliile unui «rege» comunist  Gheorghe Gheorghiu Dej, înmormântat cu onoruri militare  jpeg

Înmormântarea liderului comunist Gheorghiu Dej FOTO: ARHIVA

Gheorghe Gheorghiu Dej a murit de cancer la plămâni. Au existat numeroase zvonuri cu privire la o iradiere intenționată a liderului comunist în timpul ultimei sale vizite la Varșovia, ca urmare a politicii sale tot mai independente.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite